zwłaszcza że, Spirited Away uwielbiam, jest to jeden z moich ulubionych anime, ale po wykasowaniu multikont przez Filmweb to właśnie anime najbardziej spadło. Czyli od razu widać, jakie filmy dostały się do top dzięki lewym głosom i nieuczciwości fanów (czy też raczej fanatyków, bo prawdziwych fanów obrażać nie chcę). Nie twierdzę, że to anime nie zasługuje na uwielbienie, ale, mimo wszystko, nie prawa być wyżej w jakimkolwiek rankingu od prawdziwych klasyków, które naprawdę mają w Polsce po kilkadziesiąt tysięcy wielbicieli.
Pozdrawiam!
Łojeju, po co zaraz jakieś tyrady o "mieniu prawa"? Prawo jak najbardziej ma, tak jak każdy film, ale miejsca na liście muszą być zdobywane uczciwie. I tyle... Zresztą rankingi są głupie ;-)
A poza tym (cytuję innego użytkownika, bo sam się nie znam): "średnia przy Spirited Away i Księżniczce Mononoke jest praktycznie taka sama jak wczoraj. Po prostu w topie liczy się średnia ważona, na którą duży wpływ ma ilość głosów. Około 2000 głosów poszło do śmieci, a wśród nich musiało być sporo dziesiątek jak i jedynek." Tak więc spadł nie tylko dlatego, że odpadło mu dużo ocen 10/10 dawanych przez kretynów, ale również dlatego, że odpadło dużo 1/10 dawanych przez kretynów z drugiej strony.
Dobrze, że zwróciłeś mi na to uwagę. A widziałeś spadek pozostałych anime? Zarówno seriali, jak i filmów. Mimo wszystko uważam, że zwyciężyła uczciwość.
btw Spirited Away ma ode mnie 10.
Nie widziałem. "Topy" niezbyt mnie obchodzą, obchodzą mnie filmy. Jeśli wykasowano multikonta to uczciwośc musiała zwyciężyć. To dobrze. Pzdr.
W top seriali nie jest tak ładnie. Wystarczy przykład "Mushishi"... Anime które miało średnią ponad 8 po wykasowaniu głosów zostało z 4.2... Serial jest jednym z najwyżej ocenianych w ramach gatunku więc w tym przypadku coś jest nie tak.
Hm, nie patrzyłem tam, zaraz zajrzę... No, przynajmniej Shaman king wyleciał z top.. Death Note? Średnia ok, szkoda, że nie w top... gmmm lećmy dalej... albo nie, lepiej nie. Ale wyjaśnić się to da, tacy lud... tfu, sorry... takie formy życia jak tomasz_user czy Sprawiedliwy95 nie zostali usunięci, więc podejrzewam, że to samo jest z tym serialem - tyle że on był w top5, więc więcej idiotów jarających się rankingiem go widziało niż np. Spirited Away (był na 30 miejscu). I jak widać parę ocen nie skrajnych mieli - a admini nie mają czasu i zapewne ochoty sprawdzić, czy przypadkiem user nie rozdaje filmom jednej kategori (reżyser,gatunek etc.). Stąd też taka ocena.
Przed chwilą przeglądałem starsze tematy o Spirited Away (tak btw, jest gdzieś film z gali Oskarów 2003 z komentarzem?) - i wiecie co? Chyba wiem, skąd tak mało głosów. Widzę, że pare osób, które w tematach uznały ten film za arcydzieło nie ma go w ocenianych. Nie wiem, czy ich więcej nie ma, ale jak dla mnie to dziwne - wystraszyli się czegoś czy jak?
Akurat tu bym się nie dopatrywał drugiego dna, ja też nie wszystkie filmy, które oglądam oceniam na filmwebie. Oczywiście robię to w przypadku dzieł, które szczególnie mi się podobały, takich jak właśnie Spirited Away. Ale gdybym miał ocenić wszystkie filmy, które widziałem to zajęło by mi to kilka dni (bo przecież musiałbym sobie jeszcze przypomnieć jakie to filmy). Takie same rzeczy dzieją się na forum każdego innego tytułu. Na szczęście, aby dodać film do ulubionych wcześniej trzeba oddać swoją ocenę, co jest niewątpliwie plusem dla lepszych produkcji.
Pozdrawiam!
No, ale właśnie w tym problem - w tych komentarzach przewija się ocena 10/10 lub ew. 9/10 - czyli jakby ją wystawili. Choć fakt, że może to ocena "dla siebie". Dzięki za przypomnienie, też pozdrawiam.