PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33288}

Spirited Away: W krainie Bogów

Sen to Chihiro no Kamikakushi
2001
8,1 152 tys. ocen
8,1 10 1 152424
8,1 71 krytyków
Spirited Away: W krainie Bogów
powrót do forum filmu Spirited Away: W krainie Bogów

Większość pracowników łaźni to duchy zwierząt w ludzkiej postaci. Skąd wzięły się te ludzkie postacie w których są te dusze? Wie ktoś coś więcej o takich postaciach jak: Lin, Kamaji i Haku?

ocenił(a) film na 10
piotrek42_18

Te osoby są najprawdopodobniej zwerbowane przez Yubabę podobnie jak Chihiro, z tym jednak że pozapominały swoich imion, przez co nie potrafią wrócić do swoich światów. Domyśleć się można przez scenę, w której Haku przypomina sobie stare imię i mówi dziewczynie że również będzie mógł wrócić do siebie.

Precelkov

Haku wg. filmu jest z tego świata co główna bohaterka i jest w nim rzeką. Ciekawe kim stałaby się Lin wybiegając za Chihiro do świata ludzi. Łasicą? :)

piotrek42_18

"Większość pracowników łaźni to duchy zwierząt w ludzkiej postaci"
Jak to? Chyba o czymś nie wiem a film oglądałam milion razy...

lassa_2

teraz widzę, że jest coś o tym w ciekawostkach, ale w ogóle WTF??? Skąd o tym wiadomo?

lassa_2

"teraz widzę, że jest coś o tym w ciekawostkach, ale w ogóle WTF??? Skąd o tym wiadomo?"

Można się przyjrzeć postaciom i widać pewne podobieństwa do zwierząt. Jedynie Lin wygląda najbardziej ludzko mimo że to duch łasicy (ciekawe czemu). Tylko pytanie jak te duchy nabrały ludzkich postaci? To sprawa Yubaby? :)

piotrek42_18

No dobra ok, duchy zwierząt, ale skąd widzowie się o tym dowiedzieli? Miyazaki kiedyś o tym powiedział? Bo wydaje mi się, że oglądając film nie sposób się domyślić, że np pracownicy łaźni to ślimaki :D

lassa_2

Pracownicy płci męskiej co nietrudno zauważyć są żabami. Jeżeli chodzi o płeć żeńską, chodzi tu chyba o nozdrza (kropki) na ich czołach. Chociaż nie przeczę, że sam reżyser to wyjaśnił.

Miyazaki powinien napisać chociaż jakąś książkę w której są wyjaśnione wszystkie intrygujące elementy, niezrozumiałe dla typowego europejskiego widza. Jest Artbook ale niewiele tam chyba jest napisane.

Jeszcze jedna sprawa powinna być wyjaśniona: dokąd jedzie ten pociąg, czy on jeździ w kółko?

piotrek42_18

Ta informacja zrujnowała moje życie :D od premiery oglądałam ten film z milion razy i nigdy bym nie pomyślała o duchach zwierząt :p no cóż, trzeba będzie przywyknąć...

Zawsze miałam taką opinię, że my Europejczycy zbyt różnimy się kulturowo od Azjatów i nigdy nie będziemy w stanie do końca dostrzec wszystkich "głębi" filmu. A szkoda.

A co do pociągu... Jeden z moich ulubionych motywów, aczkolwiek nigdy się nie zastanawiałam nad jego znaczeniem. Na pewno nie jeździ w kółko :D. Pierwsza interpretacja przychodząca mi teraz spontanicznie do głowy, powtarzam: teraz, bez wnikliwej analizy, jest taka, że jak już dokonamy jakiegoś wyboru, wybierzemy jakąś drogę, to trzeba będzie nią podążyć. Albo wsiadamy i jedziemy w nieznane albo zostajemy na stacji. Zresztą motyw oraz symbolika podróży i pociągu są moim zdaniem intuicyjne. Pociąg, który kiedyś jeździł w obie strony, ale teraz już nie wraca - jest w tym coś pięknego, melancholijnego i smutnego jednocześnie. Myślę, że nie ma sensu zastanawiać się , dokąd pociąg jedzie i jak to do cholery możliwe, że nie wraca? Nie ma to żadnego znaczenia w treści filmu, a może nawet sam brak odpowiedzi na te pytania jest przekazem? ;)

lassa_2

Jedno co jeszcze zauważyłem. Kamaji w pewnym momencie mówi Chichiro, że Haku trafił tutaj podobnie jak ona. Ja już nic z tego nie rozumiem hehe.

piotrek42_18

Nooo trafił z innego świata przypadkiem i dostał pracę w łaźni, żeby móc zostać? :p przy okazji zaczął się interesować uprawianiem magii i zawarł pakt z Yubabą

ocenił(a) film na 7
lassa_2

Rozumiem,konwencja anime i w ogóle,ale jak rzeka mogła przypadkiem trafić do tego innego świata for krajst sejk!?Wylała się czy co? ;D

bigboss89

A czy to ważne? XD
Jak dla mnie Haku był raczej taką "duszą" tamtej rzeki :p

ocenił(a) film na 7
lassa_2

Odsyłam do nagłówka ;)

bigboss89

" jak rzeka mogła przypadkiem trafić do tego innego świata for krajst sejk!?Wylała się czy co? ;D"

@ bigboss89
Pewnie przepłynęła przez tunel :)

Haku był rzeką która wyschła z powodu budowy czegoś tam. Dusza tejże rzeki trafiła do krainy bogów, gdzie przybrała postać ludzką. Pytaniem zostaje to skąd wzięła się ta postać ludzka. Yubaba zamieniła rzekę w człowieka? Myślałem jeszcze iż jest tu nawiązanie do reinkarnacji. Ale w tym przypadku obecny Haku musiałby kiedyś istnieć w tej postaci którą widzimy w filmie. Kamaji który jest pół człowiekiem pół pająkiem to już trudniejsza zagadka.

Widzę, że usunięto ciekawostkę o duchach ślimaka. Czy to z powodu tej dyskusji?

ocenił(a) film na 10
piotrek42_18

Te "kropki" to brwi :)
Ot, takie małe nawiązanie do zwyczajów dawnej Japonii, wg. których kobiety goliły brwi i w zamian malowały sobie na czole takie "kropki". Ponoć im się to podobało.