film całkiem mi się podobał. dobra fabuła, ciekawe rysunki, fajna muzyka... mam tylko jdeno zastrzeżenie: w kinie napisali, że to film dla osób od 8 lat... według mnie powinien być od 12... Spirited Away: W Krainie Bogów nie jest filmem dla tak małych dzieci!
Niewiedza czy głupota?
Ja sie caly czas zastanawiam, czy ta chora sytuacja w Polsce jeszcze dlugo potrwa. Animowany = dla dzieci? Kur.. czlowieku, mysl. W kinach czesto sa rozne przekrety zwiazane z dopuszczalnym wiekiem, a juz w szczegolnosci kiedy wchodzi nowe anime - widze wtedy tlumy dzieci z rodzicami, ktore kojarza to tylko z Pokemonami i innym komercyjnym smieciem. A pozniej sie dziwic takim rzeczom jak ja na seansie widzialem, gdy 10 letnie dziecko sie rozplakalo kiedy na ekranie zobaczylo wielkie swinie zamiast rodzicow glownej bohaterki... paranoja. A kina i media nadal nic nie robia, zeby to jakos naprostowac, tylko przyznaja DZIEŁOM mistrza Miyazaki`ego status od 8 lat...
...
nie wiem czy to jest DZIEŁO "mistrza" Miyazaki`ego...
ale rzeczywiście małe dzieci nie powiiny chodzić na takie filmy...
g.i.t.s.
a podobno roku 2004 mamy doczekać się kontynuacji Ghost In The Shell. idźcie wtedy pod kino, zobaczymy czy rodzice z 8-latkami znów przyjdą obejrzeć film animowany.
a wlasnie przyszło mi do głowy ze pisanie "od lat 8" to zwykły chwyt na widza:) gdyby był od 15 to nie przyszło by tyle dzieci, co normalnie, i film nie zarobiłby tyle kasy ile by mógł:D