PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639024}
4,8 76 tys. ocen
4,8 10 1 76331
6,5 61 krytyków
Spring Breakers
powrót do forum filmu Spring Breakers

Co powiecie na film opowiedziany językiem klisz rodem z MTV w wymowie jednak równie celnym co "Ostatni seans filmowy" Petera Bogdanovicha. To nie jest film dla każdego - konwencja teledysku służy tutaj tyle co konwencja thrillera w "Funny Games". Summa summarum Korine w tym filmie Ameryki nie odkrywa jednak tą błyszczącą pop-amerykę trafnie dekonspiruje.

ocenił(a) film na 7
JACHEM

używasz tylu trafnych, ale i pięknych słów :) ja bym jeszcze dodała (wyczytałam gdzieś, sama niestety nie wymyśliłam), że Spring Breakers to poppoemat. W ogóle mam wrażenie, wszystkie neologizmy zaczynające się od "pop" będą w tym przypadku trafne, więc i popameryka oczywiście też, ale poppoemat dodatkowo pięknie brzmi :> ah te aliteracje :>

sheep_shot

Popemat, popzabawa, popmarzenia :) Popanaliza również. W końcu bohaterki filmu Korine, a raczej ich psychika, poddane są niemalże wiwisekcji.

JACHEM

oglądając SPring Breakers miałam wrażenie miejscami, że ogląda własnei jakis program na MTV typu date my mom czy inny badziew :D popaprany film, jeśli juz jestesmy w klimacie pop :D

ocenił(a) film na 7
alvariel

popaprany? no racja :) w ogóle trochę żałuję, że w ostatnich latach "pop" i "popkultura" mają raczej negatywne konotacje, a tak przecież nie powinno być. popkultura-> kultura popularna-> kultura szeroko dostępna. Jak dla mnie im szerszy wybór, im większa różnorodność, tym ludzie będą bardziej otwarci na inność i przyzwyczajeni do niej. I wreszcie, może za kilka lat takie filmy jak Spring Breakers spotkają się z większym zrozumieniem, właśnie dlatego, że statystyczny widz będzie bardziej wyrobiony, a nie wychowany tylko taniej i głupiej sensacji.

ocenił(a) film na 9
JACHEM

Właśnie przez tą konwencję - która jest przecież hardkorowym szyderstwem z całego światka MTV, Jersey Shore itd. - wielu ludzi łyka ten film jak najbardziej serio. Dla mnie to jest test na poczucie humoru i inteligencję emocjonalną (wręcz inteligencję jako taką ;) - jeśli ktoś bierze serio skaczącego z bronią Franco, psikającego się dwoma markami perfum i łaszące się do niego niunie to chyba ostatni raz w kinie był na premierze "Potopu" ;)

ocenił(a) film na 7
pris

:] zgadzam się z Tobą w 100 %, a kwestia o premierze "Potopu" bawi mnie od kilku minut :) Myślę, że gdyby Harmony Korine znał się trochę na polskiej kinematografii, to też by Ci przyznał rację :)

pris

Również się zgadzam :) Jak już mówiłam Spring Breakers to jedna wielka przenośnia, jedna wielka anty-apoteoza tego światka :) I za to uwielbiam Korine'a.

pris

niektorzy myślą, że Spring Breakers chce naśladować własnie te durne programiki na MTV, które oglądają nastolatki, nie rozumiejąc, że to ma być własnie ten pastisz, to zebranie wszytskiego co najgorsze w tych programach i wcisniecie tego wszytskiego w 90 minut. Potop mistrz ;d