PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639024}
4,8 76 tys. ocen
4,8 10 1 76331
6,5 61 krytyków
Spring Breakers
powrót do forum filmu Spring Breakers

Ocena

ocenił(a) film na 8

Może faktycznie zakończenie jest nieco naiwne, ale mi się film podobał. Jest trudny w odbiorze
i momentami się ciągnie, ale ma sporo do przekazania. Niby wszystko wydaje się wulgarne,
przesadzone i bezcelowe, a na obrazie dominuje nam kolorowe bikini i leją się litry alkoholu,
ale trzeba umieć się przebić przez to opakowanie. Może u Nas w Polsce nie ma takich
nastolatków, ale pamiętajmy, że obraz był skierowany głównie do amerykańskiej publiczności.
Kilka prostych rzeczy, które pokazał reżyser - po pierwsze ta chęć oderwania się od monotonii i
zrobienia czegoś po dorosłemu, bycia bez nadzoru, odkrycia siebie jest chyba w każdym
młodym człowieku. I zawsze wydaje się, że jak już się człowiek wyrwie to wszystko będzie
dobrze i bajka będzie trwała wiecznie. Zawsze jednak zdarza się coś co burzy taką sielankę. Po
drugie cena tzw. wolności może być nieraz bardzo wysoka i korzyści w końcu przegrają ze
stratami. Taki wypad na ferie (który jest tu tylko przykładem do pokazania pewnych zjawisk)
rzeczywiście sprawdza osobowość i daje bohaterkom pewne informacje o nich samych. Dla
mnie najlepiej była napisana postać Faith, która pokazała, że wiara i dobre stosunki z rodziną,
które są obecnie często wyśmiewane, mogą być prawdziwą tarczą przed zagrożeniami i
pokusami jakie daje świat. Ta najsłabsza okazała się tą najsilniejszą i to jest to co mnie
najbardziej urzekło. Trochę za dużo muzyki było, ale musieli jakoś wypełnić te 1,5 h (akcji było
za mało i to jest wada),. Film nie jest jakiś wybitny, ale daje do myślenia,dlatego 8/10

ocenił(a) film na 9
MarcAnthony

To jest ciąg ciągłych imprez jak mogło być za dużo muzyki? Człowieku zastanów się

ocenił(a) film na 8
HUBERTciawo

Dla mnie (i to jest tylko opinia, z którą się można zgodzić lub nie) muzyka za bardzo dominowała nad akcją, której było za mało. Ogólnie film można by zmieścić w 45 minut, gdyby nie te zapychacze. Do tego nie przepadam za dubstepem (choć rozumiem, że pasował do klimatu i nie mam zastrzeżeń że wykorzystano ten gatunek)

ocenił(a) film na 9
MarcAnthony

Cóż ja też nie lubie dupstepu i też nie mam zastrzeżeń że wykożystano ten gatunek a co do akcji nie oszukujmy się to są tylko dziewczyny walniete ale nadal dziewczyny za rok zrobią spring breakers w wersji szalona noc czterech rambo z kastetami to zobaczysz akcje

ocenił(a) film na 3
MarcAnthony

Sorry, ale do recenzji, którą napisałeś to pasuje 5/10 jakoś, a nie 8/10. 8/10 to jest ocena zarezerwowana dla naprawdę świetnych filmów.

ocenił(a) film na 8
Alex303

Może tak wynika z tego co napisałem, bo wymieniłem sporo minusów, ale przesłanie tego filmu do mnie trafiło i podobała mi się obsada dlatego ocena jest wysoka. Nie porównuje też filmów między gatunkami, (bo jak się patrzy globalnie ocena musiałaby być niższa). W swoim gatunku ten film wg mnie zasługiwał na 8. Równocześnie zdaje sobie sprawę, że film może budzić różne emocje, a dodatkowo każdy tu ma indywidualny system punktowania, dlatego nie dziwi mnie jego ocena średnia.

I nie masz za co przepraszać, każdy może wyrazić swoją opinię i ocenić jak chce. Miło mi, że poświęciłeś (aś) czas na czytanie moich wypocin xD

MarcAnthony

szkoda tylko, że większość nie dostrzegła sensu filmu.

Karolina945

Sensem nazywasz to, że niektórzy ludzie są gotowi zrobić wszystko dla pieniędzy? Średnio odkrywczy wniosek w średnio ciekawym filmie. Bez szału.

cupofcoffie

film ukazuje jak bardzo wypaczona przez media jest dzisiejsza młodzież i jak daleko czasem musi się posunąć, aby dostrzec to jak złe i zepsute jest ich życie i aby chcieć po prostu się zmienić i być dobrym człowiekiem.

teraz nie umiem tego lepiej ująć, gdyż w połowie już śpię.

ocenił(a) film na 1
Karolina945

Tak to można każdy film zinterpretować. Czyli wg Ciebie ostateczna rozpierducha u czarnego była po prostu wynikiem ich zepsucia czy też brakiem perspektyw na przyszłość? Wg mnie były po prostu zbyt tępe, żeby poradzić sobie w prawdziwym życiu, chciały się zabawić i traktowały wszystko jakby to była "gra komputerowa", dlatego prawdopodobnie udało im się zabić ponad 10 osób. Brawo dziewczyny!!!

ocenił(a) film na 6
Karolina945

Sens sensem, ale wykonanie nie było za ciekawe... ten film bym podzielił na dwie części na dobrą i złą, ta zła to oczywiście końcówka filmu która była totalnie naiwna i w moim odczuciu nie pasowała do tego filmu.