PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639024}
4,8 76 tys. ocen
4,8 10 1 76330
6,5 61 krytyków
Spring Breakers
powrót do forum filmu Spring Breakers

Oscar 

ocenił(a) film na 9

Wyczuwam nominację dla Jamesa Franco

ocenił(a) film na 7
lewin123

a jak to jest, skoro "Spring Breakers" miało premierę w 2012 (we wrześniu na Festiwalu w Wenecji ) to czy to już nie przepadło? Bo Oscary za 2012 już rozdali. Czy jeśli do szerokiej dystrybucji wszedł w 2013 to od tego to się liczy? Przyznam, że nie do końca wiem jak to działa

sheep_shot

warunkiem tego aby film walczyl o oscary jest to zeby zostal w danym roku pokazany przynajmniej w 4 kinach na terenie USA. Nie wiem czy Spring Breakers bylo gdzies juz pokazywane w zeszlym roku

ocenił(a) film na 7
lerman89

no ja też niestety nie wiem. poczekamy w takim razie do nominacji ;)

ocenił(a) film na 9
lerman89

Nie było. I nie w czterech kinach w USA, lecz w co najmniej jednym na terenie hrabstwa Los Angeles, przez co najmniej 7 kolejnych dni na otwartych, płatnych pokazach. Tak w regulaminie stoi.

ocenił(a) film na 5
sheep_shot

Premiery festiwalowe się nie liczą, liczą sie premiery komercyjne czyli w 2013.

Ale Oscara nie dostałby nawet gdyby film był lepszy bo akademia to głównie starzy ludzie.

ocenił(a) film na 7
norbar

to jeszcze zależy jaką będzie miał konkurencję. Czasami zdarzają się zaskakujące werdykty

ocenił(a) film na 5
sheep_shot

Zaskakujące ale nigdy za takie filmy, ten film ma zerowe szanse na Oscary. Po pierwsze amerykański dystrybutor raczej nie będzie planować kampanii oscarowej (przy kilku tys członków akademii potrzebna jest kampania Oscarowa). Srednia wieku w akademii jest emerytalna wiec takich filmów członkowie akademii nawet nie bedą chcieć oglądać. Kiedy ostatnio taki film dostał chociażby nominacje?

norbar

inna rzecz, że jeżeli ten film/aktor etc. dostanie Oscara to będziemy mieli bardzo słaby rok :D

ocenił(a) film na 5
czarny_pan

Oscary i tak nigdy nie były definicja jakosci filmu tylko skutecznosci kampanii oscarowej pod oscary.

lewin123

moim zdaniem film troche zbyt kontrowersyjny jak na oscary, nigdy nie widziałam filmu tego typu chociażby nominowanego. Bardzo bym chciała, bo Franco zagrał naprawdę pierwsza klasa. Pożyjemy zobaczymy :D ja jestem za Spring Breakers albo chociaz za samym Franco.

ocenił(a) film na 10
alvariel

Czy ja wiem :) Świat ewoluuje, kategorie filmowe takoż :) Myślę, ze to byłby niesamowity przełom, gdyby Spring Breakers dostało nominację :) Na przykład za najlepszy montaż, albo muzykę. Przecież oskarowe, nie musi oznaczać komercyjne :) Bo moim zdaniem film ten komercyjny nie jest na pewno.

LoveMeOrHateMe

polecam przeczytać definicję słowa komercyjny :D

ocenił(a) film na 10
czarny_pan

Dziękuję, o nauczycielu :P "komercyjny - nastawiony na osiągnięcie zysku" wiem kajam się za potoczne, i niewłaściwe użycie :)

LoveMeOrHateMe

nawet nie tyle zysku co sukcesu :D

ocenił(a) film na 10
czarny_pan

No tak, w znaczeniu ogólnym. W finansowym zysku :)))

ocenił(a) film na 9
lewin123

Zgadzam się :) Franco jest tu absolutnie GENIALNY, aktorsko na granicy przeszarżowania, totalnej szydery i pastiszu, ale udaje mu się opanować tak przejaskrawioną rolę w ryzach. Mistrzostwo

lewin123

rola świetna, Franco stanął na wysokości zadania, po 127 godzinach uważałam go trochę za drewniaka,ale po Spring Breakers moje zdanie się zupełnie zmieniło, jest superowy i elastyczny