PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639024}
4,8 76 tys. ocen
4,8 10 1 76326
6,5 61 krytyków
Spring Breakers
powrót do forum filmu Spring Breakers

Ochoczo włączyłem ten film po tym jak znalazłem go w filmwebowskim rankingu 13' na 2
miejscu (zainteresowanych odsyłam:
filmweb.pl/news/23+najlepsze+filmy+2013+roku+zdaniem+zespo%C 5%82u+Filmwebu-101493).

Miałem nadzieję na dobre kino, a jakby tego zabrakło to chociaż na dobrą bez wysiłkową
rozrywkę. Na nadziejach się jednak skończyło bo film okazał się wprost nieprzyswajalany.
Bardzo irytowały mnie marne próby stworzenia psychodelicznej (?), pełnej napięcia atmosfery,
które jedynie mnie męczyły, a przez to irytowały. Przeszkadzał też brak ciągłości spowodowany
nieustannym urywaniem ujęć i przeskakiwaniem między scenami. Przez to, przez większość
filmu czułem się jakbym oglądał teledysk na starym, dobrym (ś.p.) MTV. Największym jednak
nieporozumieniem było w moim odczuciu uporczywe powtarzanie kwestii. Nie wiem czy miało
to na celu wprowadzenie jakiegoś filmowego patosu, czy może po prostu ten film przeznaczony
jest dla ludzi z Alzheimerem. Faktu, że na koniec filmu 2 laski w bikini wparowują z uzi i
zabijają pakę gangsterów już nie skomentuję.
Świeżo po obejrzeniu mogę stwierdzić, że w sumie nie wiem o czym był ten film, co jest chyba
najbardziej trafną jego oceną. To wszystko pewnie dlatego, że nastawiałem się bardziej na imprezową komedię niż na film dotykający jakiś problemów ówczesnego świata.