PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=639024}
4,8 76 tys. ocen
4,8 10 1 76331
6,5 61 krytyków
Spring Breakers
powrót do forum filmu Spring Breakers

Nie wiem jak można ten film ocenić źle. Nie chcę nikogo obrażać, ale czy krytycy na pewno zrozumieli ten film? Nie traktujemy go dosłownie. To ewidentna satyra i sarkazm na destrukcyjne, nihilistyczne wychowanie młodziezy zapatrzonej w MTV. Karykaturalna postać rapera i przerysowane sceny mają wyśmiać teledyski raperskie gdzie pieniądz jest co II słowem - scna na lozku genialna. Ciemne zakamarki duszy biorą górę na logiką i wszystkimi zasadami, granica została przekroczona, nie ma już powrotu. Swietne swiatlo, muzyka, mrok i demony tych ludzi jest pokazany bezbłędne. Obłąkanie, zło, a do tego nieprzypadkowo przekornie wybranie sliczne twarzyczki gwiazdem disneya. Hipnotyzuje.

ocenił(a) film na 10
tasma_klejaca_1

Cieszą oko takie komentarze. Dobrze, że są pojedyncze osoby które potrafią poprawnie zinterpretować ten film.

Szato

Ogólnie jestem bardzo wyczulona na kicz i badziew, tutaj to wszystko jednak nie jest przypadkowe. To nie filmowe Coelho ;)

tasma_klejaca_1

dokladnie, film zrobiony bardzo dobrze,fabula dobrze wszystkim znana, pokazane skutki...

ocenił(a) film na 5
lenka110

Nie bardzo skutki dla tych dziewczynek byłyby inne.Dobry pimp kazałby im odrabiać dług przez długie lata.

CichyMorderca

skutekim jest to ze ich przyjazn sie rowalila przez pogon za pieniedzmy, rozdzielily sie, liznely troche swiata i od razu oglupialy, to jest ten przekaz wlasnie

ocenił(a) film na 5
tasma_klejaca_1

Jakoś ten film nie trzymał się kupy ,był cukierkowy, mało realny.To że młodzież ma gówno w głowie jest normą na każdej szerokości geograficznej nie tylko tam gdzie jest MTV.

CichyMorderca

to sobie pomysl dlaczego takie zakonczenie? na poczatku cukierkowato a potem... potem co sie z nimi dzieje? staczaja sie na dno... nie trzymal sie kupy, byl chaotyczny, pare rzeczy na bylo powtarzane duuzo razy np z tym ze ma cykora ale przez to pokazane jest ze mlodziez jest niezdecydowana, stoi przed wyborami...

ocenił(a) film na 5
lenka110

Potem to śmierdziało od scenarzysty i jego wypocin

tasma_klejaca_1

Popieram film bardzo dobry.

tasma_klejaca_1

http://www.youtube.com/watch?v=FJUr7SFnpGM

ten wywiad obejrzyjcie

tasma_klejaca_1

W końcu ktoś odebrał ten film podobnie do mnie. Od siebie dodam, że Spring Breakers ma jedną z najlepszych ścieżek dźwiękowych jakie ostatnio słyszałem, niesamowicie hipnotyzująca muzyka a scena w której Alien zaczyna grać utwór Britney Spears na pianinie a dziewczyny zaczynają tańczyć w różowych kominiarkach w około jest niesamowita.

Witcher

podpisuje się ! zaraz sobie poszukam na you tube czegoś do posłuchania z tego filmu, choć nie wiem czy to ma sens bez obrazu. Drugi dzien mi ten film siedzi w glowie, chyba zaraz bedzie ogladanie

ocenił(a) film na 9
tasma_klejaca_1

http://www.filmweb.pl/film/Spring+Breakers-2012-639024/discussion/Dla+zaintereso wanych.+Kilka+kr%C3%B3tkich%2C+wybranych+fragment%C3%B3w+z+filmu+%28napisy+pl%29 %3A,2233436

tasma_klejaca_1

Niektorych po prostu nie interesuja realia USA, ciemna masa stworzona na MTV, czy bezmozdzy raperzy. Do mnie zupelnie film nie trafil. Nie przesadzajmy z tymi demonami, zlem w czlowieku, mroku itp. Ot ukazana w jakis tam satyryczny sposob, historia 4 nastolatek, z ktorych dwie maja mozg(wlasciwie to jedna, Cotty miala powiedzmy pol mozgu), a dwie nie. Historia jak wiele innych.

auxil

Równie dobrze film mógłby być kręcony w Polsce, bierzesz go za dosłownie. i nie chodzi tu i historię! to jest film który przemawia obrazami, dzwiekiem i fabuła jest nieistotna. Równie dobrze mógłby być o staruszkach z domu starców którzy kogoś zamordowali. Akurat ta jest o patologicznej stronie psychiki paru nastolatek ze stanów w kontekscie wychowania na pop kulturze. Do tego jest o ucieczce. Marzą o czymś innym, myśla ze coś innego niż codzienność da im szczęście. Co chwila pojawia się szept "spring break.." jak cos wymarzonego.
Poza tym mysle, ze ten film trafia do pewnej grupy odbiorców i nie kazdy go zrozumie. mam przeczucie, ze to film którzy nie jedno przeżyli i nieraz byli na krawędzi :) I wiedzą jak łatwo popłynąc z tematem albo zrobić o krok za daleko hehe. przynajmniej w moim przypadku. Film klimat jak w urodzonym mordercach i tak trzeba odbierac

tasma_klejaca_1

Coz, widac moze nie do konca go zrozumialem. Ale chyba nie bede staral sie ogladac drugi raz :) Swoja droga, zeby nie bylo ze wszystko jest bee, bardzo podobala mi sie rola Franco. Jak zwykle byl genialny.