PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31023}

Stąd do wieczności

From Here to Eternity
1953
7,6 8,3 tys. ocen
7,6 10 1 8334
7,8 27 krytyków
Stąd do wieczności
powrót do forum filmu Stąd do wieczności

No wreszcie obejrzałem tego filma ( wTVcztery na święta puścili, hura!), ale niestety: co się wynudziłęm, to moje.

Początek interesujący, potem już filmik raczej nędzny, bo:

1. wojsko ciągle go gnębi i gnębi, a on dalej swoje – no nuda, panie!
2. wątki jak najbardziej telenowelowate (film z 1953 r., więc da się to wybaczyć): dwie panienki, jedna czarna, dróga blądi, no jeszcze rudej zabrakło, byłby ładny komplet
3. i najgorsza rzecz: to, co bywało jakąś tajemnicą, reżyser pszed nami odkrywa i nie mamy już NIC do powiedzenia. Bohater jest w wojskó od 17 roku życia (teraz ma chyba 30). A dlaczego tak armię lubi? Odpowiedź mamy na tacy: rodzice mó pomarli i co miał biedak zrobić? Albo jest blądyna, trochu tajemnicza, materiał na oryginalną postać. A skąd u niej skaza? Ano stąd, że mąż ją zdradzał, przez niego poroniła i jęła przez to wszystko kopulować z kim popadnie. Inny przykładzik: facio nie chce się boxować, choć jest w te klocki dobry. Potem się okazóje, że walnoł kiedyś za mocno kólegę, że ten asz oślepł był.

Naiwne to wszystko, wkurzające i nie za mądre (choć prawdopodobne), i śmiem tak twierdzić mimo tej wiedzy, że to film stary i w ogóle.

Przedostatnie sceny dają radę nawet. Ranny ziom chce walczyć, ale zabijają go żołnierze s USA, jakby niechcący. Więc podobny on jest do Wajdowskiego Maćka Chełmickiego, który chciał żyć (np. s kobitom), chciał dobrze dla ojczyzny, ale go rodacy zabili. No i podobieństwo jeszcze takie, że prawdy o nim się świat nie dowiedział, bo na końcó filmu Zinnemanna jego (bohatera) lasencja gada, że go Japońce poszczelili. Pewnie to ta cała kurde propaganda tak zadziałała.

No i końcówka do dópy: obie jego laski się spotkały na szerokim oceanie, akórat na tym samym statkó se płynącym do USA.

Xionszki nie czytalem, ale scenariusz do niczego!

ocenił(a) film na 9
Mateusz_Glowacki

skoro uważasz ze scenariusz jest do niczego to nie wiem czemu dostal za niego oskara. mi film sie bardzo podobal, scenariusz tez no i bardzo wzruszający

Bongo

może dostał tom nagrodę, bo w tym pamiętnym roku nie było lepszych scenariuszy za Oceanem? Morze? Poza tym, jak coś dostanie za coś Oskara, to nie znaczy, że jest dobre, warto o tym wiedzieć.

użytkownik usunięty
Mateusz_Glowacki

bycie DURNIEM nie jest zabronione, ale czy koniecznie trzeba sie tym chwalić? współczuję ci...

użytkownik usunięty
Mateusz_Glowacki

bycie DURNIEM nie jest zabronione, ale czy koniecznie trzeba sie tym chwalić? współczuję ci...

Mateusz_Glowacki

Już Twój awatar wiele o Tobie mówi a ta durna recenzja dopełnia całosci. Zblazowany gówniarzu.