Stań przy mnie

Stand by Me
1986
7,6 36 tys. ocen
7,6 10 1 35936
7,7 32 krytyków
Stań przy mnie
powrót do forum filmu Stań przy mnie

Porażka...

ocenił(a) film na 1

Nawet nie będę się wypowiadał na temat tego filmu.. oprócz jakichś kilku ciekawych dialogów o życiu (a jest ich cała masa w innych 100% lepszych produkcjach nie tylko Kinga), i kilku w miarę śmiesznych momentów jak np. zgrywanie się przez siatkę z grubego niedołęgi który straszył psem, uważam że ten film to strata czasu. Kolejny raz dałem się namówić na obejrzenie (może nie do końca) durnego ciągnącego się jak flaki z olejem filmu, po uprzednim przeczytaniu opinii fachowców z Filmwebu :(

Panowie i panie.. proszę Was, obejrzyjćie chociaż około 100 filmów różnych gatunków, przeanalizujcie je na sposób im odpowiadający nie tylko jakiś jeden z niewielu obejrzanych (jak np. Stand by me) a nie podniecacie się jakąś historyjką z dzieciństwa które tak na prawdę wcale nie wyglądało jak wasze, a że film przypomniał Wam jak pierwszy raz zapaliliście papierosa czy jakieś dialogi że pani X urosły piersi nie znaczy że film powinien mieć notę prawie 9/10... Oceńcie go rozsądnie, za całość a nie po fragmentach..

Wierzę że co niektórzy widzieli o wiele lepsze filmy więc jeszcze raz Panowie i Panie.. nie przesadzajmy ;)

ocenił(a) film na 9
Krzysiek79

Taki młody, a taki skapciały. Taki stary, a taki gołowąs.

ocenił(a) film na 9
Krzysiek79

No drogi Panie... To bardzo ciekawe co piszesz zważywszy że na jednym z forów znalazłem coś takiego (post napisany przez Ciebie odnośnie filmu Szkoła Wyrzutków - całkiem fajnego zresztą):

"Sentyment. Nie wiem jak inni ale ja mam wielki sentyment do tego filmu. Podczas projekcji przypominają mi się stare dobre czasy VHS i pierwszej kablówki w której w kółko był puszczany owy filmik. Podobnie jak Z Goonies film zawsze będzie miłym wspomnieniem starych dobrych czasów :D
PS. Scena w której jeden z głównych bohaterów filmu biegnie aby zdarzyć na apel i liczenie zakładników wymiata :D"

Dlatego dziwi mnie, że bardzo pochopnie oceniasz fanów Stand by Me (i "Body" S. Kinga). To że identyfikujemy się z bohaterami jakiś filmów i przypominamy sobie dobre czasy dzieciństwa to nie znaczy, że nie potrafimy realnie i sprawiedliwie ich ocenić .
Ale skoro nalegasz... oto moja ocena w skali 1-10:

Reżyseria - 8( Reiner umie robić filmy, potwierdził to także tym)

Scenariusz - 9( wciągająca i ciekawa fabuła, no i te teksty pełne mądrości, ale momentami doprowadzające do łez... ze śmiechu)

Muzyka - 8( super dobrana)

Zdjęcia - 9( ten niesamowity obraz prowincjonalnego,amerykańskiego krajobrazu końca lat 50 - tych - zachwycił mnie)

Gra aktorów - 8( w każdym jest coś fajnego: Feldman i Phoenix zagrali bardzo dojrzale, Wheaton mnie wzruszył, a O'Connell niesamowicie rozśmieszył, reszta też trzyma poziom.)

Ogólne wrażenie i całokształt - 10( kocham ten film. Gdy oglądałem go będąc gówniarzem chciałem przeżywać podobne przygody jak bohaterowie, a gdy oglądam go teraz czuje tęsknotę do tamtych ciepłych dni gdy wraz z wiernymi przyjaciółmi włóczyłem się po lesie i okolicznych sadach, a potem całe dnie wylegiwałem się na pachnącej trawie, a słońce ogrzewało mi twarz i wiatr rozwiewał wiecznie w nieładzie włosy...)

To była moja ocena. Możesz mi wierzyć - obiektywna... Może powinieneś jeszcze raz obejrzeć ten film. Ja wracam do niego często i za każdym razem dostrzegam coś nowego. A tak na przyszłość drogi Panie... nie przesadzaj.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Krzysiek79

Uważam, że niesprawiedliwie oceniłeś ten film. Zacytuje ciebie "Oceńcie go rozsądnie, za całość a nie po fragmentach.. ". Ty właśnie oceniasz ten film po fragmentach. Skupiasz się tylko na cyckach, bądź papierosie. I ty mówisz innym, żeby oceniali całość? Pomyśl dwa razy zanim coś napiszesz. W tym filmie nie jest najważniejsza kwestia cycków ani skupianie się na paleniu papierosów, ale na ukazaniu jakiegoś trudu, jaki te dzieciaki przeszły w tej krótkiej wyprawie. Ich determinację, by dotrzeć do celu i wewnętrzną przemianę, jaką przeszły po powrocie do domu. Ważna jest ta przemiana a nie już napomniane piersi. Także na drugi raz zastanów się nad głębszym sensem filmu, a nie na najłatwiejszych fragmentach jakie zapamiętałeś. Film był za trudny do zrozumienia? To nie wypisuj głupot na jego temat.

ocenił(a) film na 1
alin

Jakże mądży ludzie zarejestrowali się na Filmwebie.. jestem pod wrażeniem normalnie..

A co do mojej wypowiedzi, i tak będę się przy niej upierał, to jest moje zdanie i tyle, a forum jest od tego żeby podzielać swoje kwestie.

Nie lubię kiedy ktoś wywołuje niepotrzebne dyskusje na temat ich ulubionych filmów.. jednym może się spodobać a drugim "nie musi", co napisałem wcześniej i wyjaśniłem dlaczego, a nie jak niektórzy "dno", "lipa" "porażka" nie pisząc dlaczego i w ogóle.. Jeśli moi kontr-przedmówcy są na tyle inteligentni zeby zrozumieć to co napisałem, zrozumieją moją aluzję i zaprzestaną niepotrzebnej dyskusji.

ocenił(a) film na 9
Krzysiek79

Stary piszesz mądży przez "ż" i się w ogóle wypowiadasz. A twój mierny pościk nosi znamiona prowokacji. I zamiast nam dawać radę obejrzenia 100 filmów, może przeczytaj 100 książek, na pewno wyjdzie Ci to na dobre. Gorąco zachęcam.

ocenił(a) film na 1
Logan

Polonista się znalazł.. nie czepiaj się szczegółów koleżko, tylko może sam wyjaśnij dlaczego tak piękny jest ten film że zasługuje na tak wysoką notę, a wojny z użytkownikami może poprowadź w dziale "my i książki" Pozdrawiam.

Krzysiek79

I z tą rozsądnością musiałeś wystawić jedynkę dla tego filmu?
O rozsądności pisze człowiek, który wystawił 10-tkę Tarze Reid?
Czasy się zmieniają na gorze - pora umierać...
eh...

Krzysiek79

Krzysiek79, idź boś głupi i oglądasz chu..we filmy. Stand Be My to jedna z lepszych ekranizacji Kinga. Fajna historia (oczywiście opowiadanie jest lepsze niż film) i dobre aktorstwo. Ani przez chwile się nie nudziłem. Mi on niczego z dziecinstwa nie przypomina, więc nie oceniam go pod tym kątem.

ocenił(a) film na 10
Okrutny_Kot

Może Pan Krzysiek po prostu nie miał dzieciństwa i przyjaciół ? Dlatego też film wywołuje tak negatywne emocje

ocenił(a) film na 8
Krzysiek79

I mówi to ktoś, kto wśród swoich ulubionych filmów, posiada - ,, Poranek kojota ,, ,, Chłopaki nie płaczą ,, ,, Kapuśniaczek ,,. Faktycznie, jesteś wybitnym znawcą kinematografii. :)