PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9753}

Star Trek II: Gniew Khana

Star Trek: The Wrath of Khan
1982
7,0 8,6 tys. ocen
7,0 10 1 8557
6,7 12 krytyków
Star Trek II: Gniew Khana
powrót do forum filmu Star Trek II: Gniew Khana

Dobry Star Trekowy klimat + dzielny kapitan Kirk, jak ktoś nie lubi nastroju międzygwiezdnej wędrówki, niech sobie lepiej obejrzy którąś część "Szybkich i Wściekłych". Wiadomo, w porównaniu z dzisiejszymi filmami sci-fi jest to już dość "wiekowy" film, ale to raczej dodaje mu uroku, ja się nie zawiodłem.

ocenił(a) film na 10
zbigbak

A ja (jeśli pozwolisz) całkowicie się pod tą wypowiedzą podpisuje :) Dzisiaj nie ma filmów sci-fi które budzą takie emocje, które oddziaływałyby na "dusze". Teraz się robi filmy, w których główną role gra komputer... może jestem sentymentalna, ale wole ludzi i prawdziwą, starą grę aktorską! Wole makiety, niż animacje, czy inne cyfrowe "cudy". Może jestem staroświecka, ale dziękuje za to z całego serca.

Occta

Fajne było w tych makietach i klasycznych efektach, że wymagały indywidualnego podejścia. Z filmu na film podobne problemy rozwiązywano w trochę inny sposób i wpływało to na charakter tych filmów, czasem na lepsze, a czasem na gorsze wprawdzie, ale przynajmniej nie robiono wszystkiego na jedną modłę.

Trochę mi tego brakuję i myślę, że nie ja jedyny tęsknie za tą epoką efektów specjalnych :).

ocenił(a) film na 10
mosheh

Dokładnie! Wszystko to o czym piszesz można zauważyć w całej kinowej serii Star Trek. Wzloty, upadki, a przede wszystkim magia :) Miło byłoby cofnąć się choć na chwile do tamtych czasów... Na szczęście wciąż mamy stare filmy. Szkoda, że coraz mniej ludzi docenia kino minionej epoki.