PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9753}

Star Trek II: Gniew Khana

Star Trek: The Wrath of Khan
1982
7,0 8,6 tys. ocen
7,0 10 1 8604
6,7 12 krytyków
Star Trek II: Gniew Khana
powrót do forum filmu Star Trek II: Gniew Khana

Może było dobre prawie 30 lat temu. Teraz po obejrzeniu wielu innych, nowszych filmów sf, jest nie do przełknięcia. Te efekty w kosmosie, tak jakby ktoś trzymał model statku na tle niebieskiej tapety. W garażu można by to nakręcić.
Sceny walk beznadziejne. Jak Kirk walczy ze swoim synem, który chyba nie wie, że bić się można używając dwóch rąk, bo jak ojciec złapał go za prawą rękę, to tak się na nią patrzył jakby to była jego jedyna, mimo, że drugą miał wolną.
No i na koniec styropianowe części statku, które supersilny Khan przewraca. Widać, że to waży max 1 kg. Litości.

W Gwiezdnych Wojnach nie było takiej lipy.

Jak ktoś nie obejrzał 27 lat temu, to nie radzę.
Nie wiem jak inne części, ale ta to porażka.

glodny

Nie znasz się na prawdziwym kinie . W swojej wypowiedzi nawiązujesz do GW
masz racje tam nie było takiej "lipy" ,ale GW został odświeżony dodano nowe
sceny i poprawiono sceny w których wykorzystano grafikę komputerową .
Jeżeli chcesz się wypowiadać najpierw obejrzyj pierwszą wersje gwiezdnych wojen .
Ja bardzo polecam wszystkie filmy z serii Star Trek .

ocenił(a) film na 7
glodny

Dziwię się twojej wypowiedzi. Ja oczywiście rozumiem ze film moze ci sie nie podobac i ok. Ale nie krytykuj efektów specjalnych. To się nazywa historia kina. Gdyby wtedy nie zrobili tego w ten sposób to teraz nie miał byś świetnych realistycznych efektów które zapierają dech w piersi.
Obejzyj pierwsze gwiezdne wojny bez tych wyszytkich ulepszen jakie dodano po premieze najnowszych czesci, bez remastru odnowionego obrazu i nowych scen. Wtedy pewnie tak samo się i o tym filmie wyrazisz. Masz chyba 13 lat tyle powiem............

kamarza

Dziękuje ci za to co powiedziałeś jest mało ludzi który wolą treka od GW .

ocenił(a) film na 7
stv0

Powiedziałaś bo kobitką jestem :-D. A lubię i Star Treka i Gwiezdne Wojny :-), ogólnie lubię kino a wkurzają mnie zazwyczaj takie głupkowate wypowiedzi ludzi którzy kompletnie nie mają pojęcia o historii kina interesują ich tylko beznadziejne, piorące mózgi filmy o niczym byle by było dużo strzelania i wybuchów, ale niestety takie mamy teraz społeczeństwo. Pewnie owa osoba była w kinie na najnowszym Star Treku a poniewaz w TV zaczęli puszczać wszystkie stare części postanowila je obejzec i zonk bo nie są takie jak sobie wyobrazala, bo 27 lat temu nie bylo programów 3D i kosmitów nie tworzono za pomocą komputera. Więc trzeba wejść na filmweb i napisac jakie to to beznadziejne było, nie ważne ze to klasyka, historia, ze właśnie takie filmy miały najwiekszy wpływ na rozwój filmowych efektów specjalnych. Owszem tamte efekty mogą teraz smieszyć, ale trzeba mieć szacunek dla tego typu produkcji i dla ludzi którzy nad nimi pracowali bo dzięki nim mamy teraz to co mamy. Ale niestety większość młodocianych nie ma obecnie pojęcia o histori kina ani szacunku dla takich produkcji a jak ich zapytasz kim była Marlene Dietrich albo Gene Kelly to spojżą na ciebie jak na kosmitę.

Pozdrawiam

Kamila

kamarza

Przepraszam , że uważałem cię za mężczyznę ale moja logika mówiła mi co
innego . Po pierwszę nie powiedziałem że nie lubię GW tylko powiedziałem ,
że wolę treka , a tak marginesie światem Star treka zacząłem interesować
się od niedawna i w cale nie tą nową kinów ką która teraz wyszła , ale zacząłem oglądać TNG kiedy miałem telewizję cyfrową w mojej kablówce , [ na
AXN Sci-fi ] Później oglądałem TOS bo leci na pulsie [oglądam każdy
odcinek] Teraz mam jazdę na filmy pełnometrażowę jestem przy VII części i
szczerzę mówiąc boje się tej nowej części , nie słyszałem o niej zbyt
dobrych opinii . Myślę że gdy skończę oglądać te filmy zacznę nowy serial ,
chyba Voyagera .
Pozdrowienia
Patryk

ocenił(a) film na 7
stv0

Voyager jest najlepszy ja pierwszy raz oglądałam Voyagera jak leciał na Canal + bodaj 96 moze 97 rok był puszczali to wtedy z dubbingiem (i powiem ze jak nie lubie dubbingu w filmach tak tu mi nie przeszkadzal). Moim zdaniem Star Trek Voyager to najlepszy z serialowych Star Treków ja w tej chwili powtarzam sobie Voyagera narazie jestm przy 3 sezonie :-).

A co do tego co napisalam o nowym Star Treku to te słowa nie były skierowane do ciebie tylko do osoby która założyła temat :-). Akurat ty nie napisłeś nic głupiego. Moje wszelkie komentarze były skierowane właśnie do tej osoby która w kompletnie nieprzemyslany sposób skrytykowała film. Ja oczywiście rozumiem gdyby ta osoba napisala ze nie podobała jej się historia przedstawiona bo tu mozemy dyskutowac no jeszcze jakby podała konkretne argumenty ale krytykowac efekty specjalne to dla mnie smiech na sali dlatego ze poprostu wtedy tak bylo i tak robiono filmy science fiction.

Jezeli chodzi o nowego star treka to nie sugeruj się opiniami z filmwebu bo osoby które tu wchodzą często same nie wiedzą czego chcą. Ja nowej części daję 7/10 nie jest rewelacyjna ale naprawdę dobrze sie ogląda i ja z kina wyszlam zadowolona, bo spodziewalam sie marnego filmu, namiastki tego co wiąże sie ze Star Trekiem, tymczasem otrzymałam film w którym mozna poczuć starego treka. Naprawdę dobra rozrywka ja polecam i nie zaluję 20 zł wydanych na bilet :-). Oczywiście kazdy lubi co innego i ty mozesz miec zupelnie inne odczucia po zapoznaniu sie z nowym Star Trekiem, ja w kazdym razie polecam :-).

ocenił(a) film na 7
kamarza

przepraszam za ten nieskładny bełkot :-P

kamarza

Wezmę sobie twoje słowa do serca i jak tylko skończę te filmy które właśnie zacząłem [a tak jak mówiłem , zaczynam wchodzić w załogę enterprise'a-D ]to
może obejrzę ten film . A tak na marginesie dzięki że mi powiedziałaś co
myślisz o tym filmie , jestem bardzo wdzięczny .

stv0

Zgadzam się z założycielem tematu. Tego nie da sie oglądać...przynajmniej na trzeźwo.

Wojtek_dpo

Trochę przesadziłeś kolego , jeżeli uwarzasz ,że ten film jest do kitu to
nie znasz się na prawdziwym kinie i lepiej usuń sobie konto na tym portalu
!!!

ocenił(a) film na 7
Wojtek_dpo

Wiesz wypowiedzi typu "tego nie da się oglądać..... przynajmniej na trzeźwo" świadczą o niskim poziomie twego intelektu. Podaj argumenty. Ja oczywiście rozumiem ze w film moze się niepodobac, bo to normalne ze nie wszystko nam się podoba i nie kazdy musi być wielbicielem Star Treka, zwłaszcza, że stare części mają dość specyficzny klimat a efekty nie są tak spektakularne jak obecnie no i wiem, że wielu śmieszą. Tylko wiesz z twojego "tego nie da sie oglądać" itd. nic nie wynika, sprecyzuj swoje zarzuty co do tego obrazu. Moze jakaś dłuższa wypowidź, skoro juz zadałeś sobie trud żeby tu wejść i napisać to jedno nic nie wnoszące do tematu zdanie, to może mógłbyś napisać kilka zdań które spowodują, że ta dyskusja się rozkręci. Bo wiesz forum jest po to żeby toczyły się tu debaty na temat tego filmu, ale zeby taka debata mogła sie toczyć to ty musisz napisać coś wiecej niż "tego nie da sie oglądać" wtedy ja lub ktoś inny będzie mógł się odnieść do twojej wypowiedzi.

Pozdrawiam

kamarza

Oglądać się nie da ale słuchać da.

Muzyka świetna

użytkownik usunięty
glodny

W sumie to każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Inna sprawa, że nie koniecznie się z daną opinią zgadzam.

Generalnie, wolę modele okrętów od CGI, a to z prostego względu - dla mnie wyglądają bardziej realistycznie. Efekty komputerowe, w moim odczuciu nadają się wyłącznie na dodatki takie jak światła, odłamki, tła. Dopiero kiedy połączy się obie techniki, efekty będą wspaniałe.

Niebieska tapeta? Dokładnie tak! :) A myślisz, że Gwiezdne Wojny, to jak kręcili? Te najnowsze, to prawie wyłącznie na bluescreenie.

ocenił(a) film na 10
glodny

Wiele już zostało napisane ale chce abyś wiedział że efekty specjalne do tego filmu zostały stworzone przez Industrial Light&Magic, przez tych ludzi co zrobili efekty do gwiezdnych wojen. Ciekawe czy widziałeś Gwiezdne wojny bez przeróbek z 97 i 2004, wyglądają bardzo podobnie do ówczesnych treków.

Dragon_88

Pssst... Gwiezdne Wojny w 1997 roku zostały odnowione cyfrowo (obraz i dzwięk) a w 2004 roku zmienili tylko ich podtytuły bo oryginalna trylogia z lat 1977-1983 miała nazwy "Gwiezdne Wojny", Imperium Kontratakuje" i Powrót Jedi" a gdy w 1999 roku Lucas nakręcił "Mroczne Widmo" opowiadające wydarzenia sprzed tych pokazanych w trzech pierwszych filmach to potem zrobili jeden tytuł Gwiezdne Wojny i podtytuły: część 1-Mroczne Widmo, cz. 2-Atak Klonów, cz. 3-Zemsta Sithów, cz. 4-Nowa Nadzieja, cz. 5-Imperium Kontratakuje i cz.6-Powrót Jedi.

A co do autora tematu...Star Trek jest właśnie indywidualny pod każdym względem dzięki temu jak go tworzyli (chodzi tu o każdą część kinową i seriale).
Szkoda tylko że serie odcinków są tak krótkie bo gdyby było ich 6000 przynajmniej byłoby ciekawiej ale tylko Moda na sukces ma takie branie w Tv :)

ocenił(a) film na 8
Krzysztof1308

Star Trek - ów też jest sporo. Samych seriali będzie z dziesięć, a filmy kinowe swą liczbą bije jedynie Bond.

ocenił(a) film na 8
Rahabiel

Star Treki są niemal nieprzerwanie realizowane od 1964 roku.

ocenił(a) film na 10
Rahabiel

Ja was nie ogarniam, dla mnie kinówka z Khanem to jeden z najlepszych filmów z Treka i w ogóle z Kirkiem :P a to oczywiste, że dzieciaki wolą nowe cukierki takie jak transformersy i gwiezdne wojny...z czasem im przejdzie ;)

ocenił(a) film na 7
glodny

Jesli chodzi o porownanie samych efektow specjalnych to tak Gwiezdne wojny wypadaja lepiej, ale z tego powodu ze sa bardziej efekciarskie (dodane dzwieki, wizgi, wieksza dynamika) i lepsze projekty statkow kosmicznych. Ale Star Trek chcial byc bardziej realistyczny i przekazac jakies wartosci, dac bardziej do myslenia. GW to taka basn w kosmosie polaczona z klimatem westernow troche to i efekty musza byc tam takie a nie inne. A i porownuje tu GW stare ze starymi nie reastowanymi efektami. Zaznaczm ze jestem fanem obu seri.
A teraz film. Sprawa wyjsciowa to jest to kontynuacja odcinka ze starej seri. Serial mocno traci myszka jak to sie mowi ale pomysly tam zawarte byly czesto bardzo ciekawe. Ludzkosc w trakcie III wojny stworzyla genetycznie idealnych ludzi i wystrzelila ich w kosmos w kapsulach hibernacyjnych. Po latach znajduje je dzielna ekipa enterprise. Po niefortunnych wydarzeniach zostaja porzceni na samotnej planecie jak na rajskiej wyspie. Ciekawe chociaz mi sie osobiscie bardziej podobal pierwszy film jesli chodzi o fabule. Tam bylo tak bardziej obco tu sa ludzkie problemy. Wspaniale zakonczenie, sciska gardlo. Moze sie dziwne wydawac niewyjasnienie co dalej z projektem Genesis. Ja po ogladnieciu czulem jakby czegos brakowalo, ale nastepna czesc konynuuje watki.
Lubie Star Treka. To takie opwiesci o zeglarzach tyle ze w kosmosie. Lataja, spotykaja obce rasy, badaja, napotykaja na ciekawe problemy. Ja tak jak wiekszosc przygode z seria zaczalem od Pickarda ale teraz dzieki sieci moge sobie sam uporzadkowac wszystkie serie i ogladam po kolei zgodnie z datami premier. Na razie jest prosto ale pozniej beda w jednym czasie dwie serie i film ale spoko da sie wszystko ogarnac. Warto ogladac Star Treka bo ma wspaniale przeslanie o tolerancji, przyjazni, solidarnosci, szacunku.

ocenił(a) film na 9
glodny

Po pierwsze do Gwiezdnych wojen efekty robiło to samo studio inteligencie. Po drugie Gwiezdno-wojenne efekty były odnawiane więc nie odzywaj się jak się nie znasz i wracaj do durnej bajeczki z Jedi.

ocenił(a) film na 10
emillo97

Uwielbiam jak ludzie nie mają sił poczytać sobie o tym że np ten sam człowiek co składał Relianta wcześniej tworzył modele do Imperium Kontratakuje czy szef działu efektów specjalnych jak zaczynał prace nad Gniewm Khana dopiero co skończył prace nad Powrotem Jedi.