po co taki sam film zrobili teraz w 2013 ? oO identyczny, tylko inni aktorzy, wtf ?
to samo zrobili z filmem "zgon na pogrzebie". Oryginał świetny - kopia średnia. Tutaj nie mam porównania, widziałem tylko amerykańską wersję.
A po co zrobili dziewczyne z tatuażem jesli jest taki sam film millenium ? Po co robili nowego spidermana jesli juz powstał wczesniej ?
To dość proste. Oryginał jest francuskojęzyczny, a Jankesi, posiadający największy rynek filmowy, nie oglądają filmów z napisami, lub lektorem (co do lektora, nie wiem czy w ogóle zdarzają się takie w US). Kręcą więc swoje anglojęzyczne remaki wielu produkcji, które się sprzedały na świecie (zazwyczaj dotyczy to kina francuskojęzycznego, chociaż nie tylko).
Dobrze, ze Dany Boon odebral im prawa do nakrecenia amerykanskiej wersji "Jeszcze dalej niz Polnoc".
Amerykańce muszą mieć wszystko swoje.... smutne ale prawdziwe. Gdy gdzieś na świecie powstanie jakiś dobry film to usa MUSI mieć swoją wersje, np Shutter, Tajlendia - 2004, USA - 2008.
Kanada jest za mało amerykańska, jak się okazuje... za daleko leży od stanów.... podobnie z aktorami, nie było nikogo, za kim latają aktualnie paparazzi, Taka przypadłość made in USA.