piszcie, ktory film najbardziej Was poruszyl i co takiego szczegolnego jest w ulubionym obrazie. pozdrawiam
Oczywiście, że "Platoon". A wyróżnienia dla: "Ofiary wojny" i "Wojna Restrepo" za pokazywanie wojny takiej jaka jest za kulisami.
Straszny gniot pełen głupiego patosu (nienawidzę), słabych dialogów i wszystkiego co było w filmach wojennych od dawna.
Pluton, Szeregowiec Ryan i Helikopter w Ogniu
Bzdura, Ryan to bajka, ciekawie nakręcona, ale bajeczka. Kompania braci - film o prawdziwych żołnierzach.
a wlasnie ze ma.. i to nie jeden ;]
ja polecam realistyczny film - Helikopter w ogniu
polecam rowniez 9ta Kompanie - jest pare uchybien od prawdziwych wydarzen, ale no coz.. widocznie rezyser mial taka wizje..
Helikopter w ogniu.
Polecam również książki: "Czerwony sztorm" i "Polowanie na Czerwony Październik" (o wiele lepsza niż film)
9 kompania
Fatalne dialogi, słabe efekty podczas starć batalistycznych. Słaby, słaby
Bez wątpienia najlepszy film(miniserial) wojenny to "Kompania Braci" i nic go nie przebije, no chyba że "The Pacific", którego nie mogę się doczekać =)
O tak, tutaj jestem za.
Ban of Brothers jest nadzwyczaj bardzo dobrym serialem na Faktach osadzonym w czasach II Wojnie światowej.
2 miejsce u mnie zajmuje Saving Private Ryan ( Szertegowiec Ryan ) oraz We Were Soldiers ( Byliśmy żołnierzami ).
W moim rankingu żaden film wojenny zarówno z II Wojny Światowej jak i z Afganu czy Iraku nie zajmuje mniej niż 3 miejsca.
Bez wątpienia najlepszy film(miniserial) wojenny to "Kompania Braci" i nic go nie przebije, no chyba że "The Pacific", którego nie mogę się doczekać =)
O nie! Jarhead jest nudny jak nie wiem co. Absolutnie nie polecam, nic w nim nie ma, nawet jeśli miało chodzić głównie o wnętrze bohaterów, to totalnie nie wyszło twórcom.
1. Szeregowiec Ryan
2. Kompania Braci
3. Pluton
Warte wymienienia:
- Helikopter w ogniu
- Łowca jeleni
- Cienka czerwona linia
- Full Metal Jacket
- Czas apokalipsy
itp. itd.
Wielu jeszcze nie oglądałem, ale zamierzam to zmienić:)
"Byliśmy żołnierzami" - dla mnie lepszy od JARHEAD
Zdecydowanie "Stop Loss" - zaintrygował mnie.
Wymienię jeszcze : "Sztandar Chwały" - chociaż rewelacją nie był.
Nie zapomnijcie o wielu wiekowych filmach wojennych, które nierzadko przebijają dzisiejsze "superprodukcje".
Wystarczy wymienić "Na zachodzie bez zmian" - szczególnie pierwsza wersja (choć to bardziej film antywojenny), a z typowo wojennych "Najdłuższy dzień", "Tora, Tora, Tora" i oczywiście "Sahara" z 1943 r. Naprawdę wielkie kino...
czekam na film pokroju 'Apocalypse now' traktujący o Iraku.ale pewne jest,ze nie otrzymamy takiego,póki ten konflikt sie toczy. nikt nie odważy się dać pstryczka w nos juesej gowerment.gówno a nie wolność.
najlepszy film wojenny?dziwią mnie tu niektóre odpowiedzi,no ale cóż-klasyka klasyce nierówna
Czterej pancerni i pies - tego jeszcze nikt nie wymienił :)
W tym filmie poruszył mnie humor.
A tak na poważnie moje tytuły to:
- Szeregowiec Ryan
- Helikopter w ogniu
- Full Metal Jacket
Wróg u bram
Szeregowiec Ryan
9 kompania
Polowanie na Czerwony Październik
Listy z Iwo Jimy
Sztandar chwały
!Helikopter w Ogniu
Kompania Braci
!Pluton
Byliśmy Żołnierzami
!Pokuta (wątek wojenny)
Patriota
Wzgórze Nadzieji
9 Kompania
Bękarty Wojny (z przymróżeniem oka)
!Cienka Czerwona Linia
!Jutro Idziemy do kina
!Kanał
!Krwawy Diament (motyw wojny i wykorzystywanie dzieci)
!M.A.S.H. (chodzi mi o serial)
!Pan i Władca na krańcu świata (wojna napoleońska i efektowne bitwy morskie)
!Pianista
Szeregowiec Ryan
Wojna Harta
!Życie jest Piękne
te z wykrzyknikiem to moje ulubione. Jestem koneserką tego typu filmów. ;)
to obejrzyj sobie braterstwo broni, koreański film o wojnie pomiędzy południem i północą. naprawdę świetny
widać, że niektórzy
a) nie wiedzą co to znaczy "film wojenny" :(
b) wieżą, że kino to tylko to co zza wielkiej wody
ok, dodam jeszcze dwa tytuly (absolutnie nie zaluje, ze obejrzalem):
- Hamburger Hill
- Lost Batalion
I dwa filmy "łódź podwodna":
- Karmazynowy Przyplyw
- Das Boot (jestem w duzym szoku, ze nikt nie wymienil tego filmu; toz to KLASYKA!)
aha, zobacz jeszcze: "Demony Wojny wg Goi" - choc to raczej dla beki :) jak to u Pasikowskiego - niezle teksty walą :)
@ harkonen_mgla - no, a Tobie zycze wiecej ksiazek, a mniej filmow; wieRZ mi, to czasami pomaga...
szeregowiec ryan
wojna zimowa
bylismy żołnierzami
o jeden most za daleko
i wiele innych;]
Moim ulubionym filmwem wojennym jest TIGERLAND, jednego z moich ulubionych reżyserów. Ciekawa historia, wojna pokazana z innej strony, bez patosu, patriotycznego nadęcia! Swietna postać głownego bohatera, rewelacyjnie zagrana przez Farrela. Zawadiacko, łobuziarsko - rola wręcz stworzona dla tego aktora!
Jakbym miał jeszcze wymieniać, to Bękarty Wojny. Chyba za świeży, żeby mówić o nim kultowy - ale myślę że niedługo takim będzie. Dla mnie już chyba jest...
Helikopterek w ogniu - best for me, ale jest parę innych produkcji które dla kogoś mogą być lepsze, myślę że się nie da wybrać najlepszego.