Ogolnie "Straz Nocna" nie bylaby zadnym objawieniem gdyby powstala w USA. Bylby to kolejny, niczym sie nie wyrozniajacy film sf/akcji. Straz Nocna przedstawia interesujacy pomysl ale niestety nie w pelni wykorzystany. Fabula jest kiepsko zarysowana a pewne watki mocno zbanalizowane. Rozczarowuje rozwiazanie fabuly jezeli chodzi o klatwe, ktore jest zrobione troche na sile tak jakby zabraklo pomyslu na rozwiazanie tej sytuacji (samo sie naprawilo). Jest troche bledow i niedorobek w montazu, muzyka chociaz fajna to jednak za bardzo sie narzuca i nie zawsze pasuje do scen. Troche za duzo nawiazan do znanych filmow zza oceanu, chociazby do Matrixa: pierwsza scena w ktorej glowny bohater rozmawia z czarownica mi osobiscie do zludzenia przypominala spotkanie Neo z Wyrocznia, poza tym okulary glownych bohaterow tez byly jakies takie "matrixowe". W scenie w ktorej glowny bohater macha swietlowka a swietlowka wydaje takie dzwieki jak miecz z Gwiezdnych Wojen tez mozna bylo sie tylko smiac ;) Do minusow zaliczylbym tez strasznie nachalny product placement. Ogolnie nie potepiam tej formy reklamy, bo wiadomo ze kazdy chce zarobic, ale gdy staje sie ona zbyt nachalna to robi sie zenujaco. Troche za duzo bylo w tym filmie Nokii i Nescafe ;) Mimo to jestem pelen podziwu dla Rosjan za zrobienie takiego filmu bo o powstanie czegos na miare "hollywodzkiego hitu" w Polsce mozna nie marzyc. Gdyby ktos w u nas zrobil taki film to pewnie smieszylby on badziewnymi, niskobudzetowymi efektami specjalnymi a Rosjanom jednak udalo sie znalezc fundusze na zrobienie filmu z efektami na poziomie swiatowym.
Podsumowujac: film przecietny, ale ma swoj urok. Jest duzo bledow i niedorobek ale jest tez troche oryginalnosci. Fajnie ze w koncu mozna bylo obejrzec film tego typu, ktory nie powstal w Hollywood. Dalbym 6/10 gdyby to byl kolejny amerykanski film, ale poniewaz powstal on w Rosji daje dodatkowego plusa i stawiam 7/10.
Mysle ze mimo wszystko film mozna polecic fanom gatunku. Mnie osobiscie pierwsza czesc zachecila do dowiedzenia sie co bedzie dalej.