Straż nocna

Nochnoy Dozor
2004
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 20355
6,1 8 krytyków
Straż nocna
powrót do forum filmu Straż nocna

Tak odbieram ten film. twórcy niedostatecznie zagłębili się w temat walki dobra ze złem. Postawili na efekty i efekciarstwo. Przyznaję, że strona wizualna przypadła mi do gustu, jednak to trochę za mało żeby porównywać film z "Matriksem".

Może kiedyś wezmę się za książkę bo na 99% będzie ciekawsza.

ocenił(a) film na 6
dezertx

Zgadzam się. Film nie powala na kolana, przynajmniej nie od strony fabularnej.
A szkoda...

dezertx

Książka a raczej cała seria posiada ogromny potencjał którego film nawet nie liznął. Jak już powiedziano w tym filmie postawiono na efekciarstwo i jak to zwykle bywa luźne nawiązywanie do książki...

Polecam bardzo całą serie Patroli.

ocenił(a) film na 9
Val77

Niewykorzystany potencjał? A właśnie różnice między książkami i scenariuszem były na korzyść scenariusza. Widać to szczególnie w drugiej części, która pięknie zamyka całość.

ocenił(a) film na 4
aklekot

W którym miejscu? W filmie było dobre niemal tylko to co żywcem wyrwane z książki.

dezertx

Gdy kilka lat temu obejrzałam ten film, byłam zaskoczona, że Ruscy potrafią coś takiego zrobić, jednak pomimo efektów nooo coooś mi tam jeszcze brakowało. Taki trochę niedosyt czułam, temat też lekko oklepany. I wydaję mi się, że gdyby ten film wyprodukowano w USA, nie pobił by rekordąw oglądalności. Dużym atutem jest to, iż powstał on w warunkach europejskich.

ocenił(a) film na 7
kanciastoporta

Zgadzam się z Tobą, pierwsza moja myśl po obejrzeniu filmu była JAK RUSCY zrobili TAKI film. W porównaniu z Naszą polską rzeczywistością, a raczej mizerią polskiego filmu to naprawdę przepaść. Sami spójrzcie na polski film fantasy "Wiedźmin" vs Nocna Straż czy Dzienna straż.