Wampiry, Dobro i Zło, Wiedźmy i przepowiednie Voo-Doo, Światłośći i Ciemność. Wash ang Go, All in One i w efekcie : tytułowy Koktail.
No cóż 75-lat komunizmu i materialistyczngo podejścia do życia przełozyło się na "kulturę" , w której , jak na razie nie czuć żadnego ducha.
Reżyser się pogubił. Poplątał wszystko ze wszystkim no i stworzył co gorsza chyba film "na strasznie -sieriozna- "
Oj te ruskie ...
Można obejrzeć , ale po co ?
wiesz, moze jakbys znal kulture rosyjska, ich pisarzy i mitologie - ktora to wlasnie w Polsce, niestety, umarla (kto wie, co to sa dziwozony, poludnice etc? tylko nie mylic mi z Sapkowskim) - inaczej odebralbys ten film. jest niezly, wapierze tez nie sa kalkami hollywood - to postacie z mitologi raczej, i calosc filmu - klimat- poza drobnymi p
Polecam ksiazke :) mialem okazje przeczytac wszystkie 3 tomy w oryginale - rewelacja . W filmie jest ogromny skrut wzgledem ksiazki, co jest wlasciwie zrozumiale ( po przeczytaniu ksiazki :P ), niemniej jednak rezyser zrobil dobra robote ( jak na rosje ) , troszke sie zamotal - ale to nic :P . Jeszcze wracajac do ksiazki , jest to raczej pozycja dla osob znajacych rosyjski oraz kulture rosyjska, bowiem jest w niej od groma smaczkow jezykowych , ktore zdolny jest wychwicic jedynie rosjanin, a zwlaszcza moskwichanin, ach ta moskwa :)
ksiazka prawdopodobnie po przetlumaczeniu na np. polski straci to cos i bedzie jedynie powiescia fantasy.
tak czy siak polecam kazdemy niezbyt ortodoxyjnemu milosnikowi fantasy :D
a kolega co tu rozpisuje o niewiedzy rosjan na temat rzeczy nadprzyrodzonych chyba troszke sie zapedzil , poczytaj lepiej wiecej a potem sie wypowiadaj :)
Filmu jeszcze nie wiedziałem, ale teraz to, muszę go obejrzeć. "Rosjanie nie czują metafizyki" to zdanie zwaliło mnie z nóg (takie ogólniki to masakra), to tak jakby powiedzieć, że ziemia jest kwadratowa (nawet nie sześcienna). Proponuję bliżej przyjrzeć się kulturze rosyjskiej, szczególnie literaturze :)
Ludzie wola aby podawac im to czym ich nakarmili wczesniej ( czytaj osikowy kolek wielki Vampire Slayer ktory zawsze wygrywa troche czosnku siekania i efektow ) dla wiekszosci wtedy jest dobry film o vampirach. Nie interesuje sie kultura rosyjska ale film dla mnie i tak Swietny. A poza tym z tego co mi wiadomo kazde narody mialy kiedys swoje wierzenia w demony duchy vampiry itd. (ogladalem o tym na Discovery civilization) teraz to Ameryka nas karmi i wszystko co inne nie amerykanskie to odrazu do bani, jak w piosence i przeswietnym teledysku Rammsteina "we all livin in America". Jak dla mnie Rosjanie nakrecili naprawde swietny film. Ale nie martwcie sie milosnicy Hamerykanskiego kina efektow na druga czesc juz Amery wykupily licencje, dostaniecie swojego Bohatera zapewne z wielkim Gunem mega gadgetami ktory bedzie fruwal po dachach.