7,1 24 tys. ocen
7,1 10 1 24121
6,8 61 krytyków
Strange Darling
powrót do forum filmu Strange Darling

Zawyżona ocena

ocenił(a) film na 5

Chyba nie rozumiem fenomenu, film jest niezły, bazuje na zwrotach akcji i ma parę dobrych scen ale inne są mało prawdopodobne lub niepotrzebnie rozwleczone.
Z czego wynika tak wysoka ocena?

ocenił(a) film na 6
Ylvees

Zadaję sobie to samo pytanie. Film jest zwyczajnie przeciętny. Owszem, jest ciekawie kręcony (skakanie po chapterach), ale jeżeli chodzi o zwroty akcji to są one dość przewidywalne. Nie zaskoczył mnie, czasem irytował. Do oglądnięcia i zapomnienia. Ocena mocno zawyżona.

ocenił(a) film na 7
Ylvees

w skrócie: z odmienności gustów. A że o nich nie zwykło się dyskutować, ciężko będzie wytłumaczyć komuś, komu film się nie podobał, dlaczego podobał się innym. Sprowadzi się to i tak do opisu elementów, które już widziałeś i oceniłeś niżej, więc nie ma to sensu.
bez skrótu: ocena 5 jest dla filmów przeciętnych, więc w moim rozumieniu niewyróżniających się na tle innych tego gatunku, "płaskich", typowych, kliszowych itp. W tym filmie można zwrócić uwagę na nietypową, achronologiczną narrację, zręczne ujęcia, charakterystyczny podkład muzyczny, dobre aktorstwo, no i oczywiście kilka plot twistów (abstrahując od ich przewidywalności, bo to jest kwestia bardzo indywidualna, czy i jak dobrze ktoś coś przewidzi). Te elementy nie musiały na tobie konkretnie zrobić jakiegoś lepszego wrażenia, ale patrząc na te wyższe oceny właśnie sporej rzeszy ludzi oraz ich i krytyków komentarze, możemy założyć, że na wielu zrobiły i w odniesieniu do średniej/przeciętnej, temu filmowi pryznali wyższą ocenę. Wiem, że ja tak zrobiłem, tak też więc interpretuję powody innych widzów, którym film do gustu bardziej lub mniej przypadł.

ocenił(a) film na 8
Ylvees

Rzeczami, których nie r5ozumiesz, możnaby wypełnić Wielki Kanion. Cytowane.

ocenił(a) film na 7
Ylvees

Film nie bazuje na zwrotach akcji. Film bazuje na wyjątkowo dobrej reżyserii, w tym przypadku na budowaniu napięcia. Jestem w szoku, że nawet scena robienia śniadania trzymała w napięciu. Podczas robienia śniadania nie było zwrotów akcji... Chociaż... Gdy śniadanie zaczęło być okraszane wściekle słodkimi dodatkami, to... wstrzymałem oddech.