PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=391852}
6,1 3,7 tys. ocen
6,1 10 1 3715
6,6 9 krytyków
Sukiyaki Western Django
powrót do forum filmu Sukiyaki Western Django

ale na pewno nie w XII-wiecznej Japonii. Miałam wręcz wrażenie, że akcja ma miejsce współcześnie.

Nadmieniam, że wcześniej widziałm "Grę wstępną" tego samego reżysera i bardzo mi się podobała, dlatego zdecydowałam się na próbę oglądania "Sukiyaki...". Niestety na filmie wytrzymałam pół godziny - okazało się, że takie kino to w ogóle "nie moja bajka". Na mnie to wszystko sprawiało zdecydowanie zbyt abstrakcyjne wrażenie. Ale to tylko moja ocena - na pewno są ludzie, którzy lubią tego rodzaju kino i którym film się podobał.

ocenił(a) film na 9
DamaMarcia

Tak, lubię takie kino i film mi się podobał.

Zabawnie się zastanawiasz "gdzie". A gdzie "Star trek"? Gdzie "Prometeusz"? Gdzie "Conan Barbarzyńca"? Zależnie od gatunku albo się godzisz na to, że film dzieje się nigdzie, w miejscu i czasie wyobrażonym, albo się nagle nie godzisz, bo chcesz już dopasować wiek i miejsce do realiów rzeczywistości. A filmy się dzieją, zasadniczo, nigdzie. Może w miastach, które są, ale w budynkach, których nie ma, może na planetach, które są, ale w czasach, których nie ma, albo w czasach, które są, miejscach, których nie ma. Co za różnica? To są filmy. Dają możliwość kreacji miejsc, czasów i zdarzeń.

Miike kręci, dodam, filmy bardzo różnorodne i często dość nietypowe (gdy to, co u nas ogląda większość, nazwiemy typowym). Akurat "Gra wstępna" jest widzowi w Polsce bliższa niż liczne inne filmy.