PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=138858}

Superman: Powrót

Superman Returns
2006
5,5 32 tys. ocen
5,5 10 1 31907
4,9 14 krytyków
Superman: Powrót
powrót do forum filmu Superman: Powrót

Nie taki zły

ocenił(a) film na 7

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na to, do kogo ten film jest adresowany. Jeśli ogląda się go jak inne filmy o superbohaterach, człowiek w wieku powyżej 12 lat skrywa twarz w dłoniach lub puka się w czoło. Bo to jest film dla dzieci. Dziecko nie będzie się głowić nad nieistotnymi szczegółami typu: Dlaczego nikt nie skojarzył nieobecności Supermana z nieobecnością Clarka, a później ich równoczesnym powrotem? Albo jaki koszmar musi przeżywać 6-letni chłopiec, który dopiero co zabił człowieka przy pomocy fortepianu, a następnie ledwo uszedł z życiem z tonącego jachtu...
Dla dziecka film nie będzie nudny. Najlepsze określenie: spokojny. To nie film akcji, gdzie wszystko dzieje się tak szybko, że młody człowiek nie nadąża za fabułą i głupieje po obejrzeniu filmu. To film, w którym jest czas, żeby podziwiać piękne widoki i rewelacyjne efekty specjalne.

Mnie osobiście zaciekawił wątek mineralogiczny. Trzeba przyznać, że kryształy były super

ocenił(a) film na 8
radoslaw_4

Cytat:

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na to, do kogo ten film jest adresowany. Jeśli ogląda się go jak inne filmy o superbohaterach, człowiek w wieku powyżej 12 lat skrywa twarz w dłoniach lub puka się w czoło. Bo to jest film dla dzieci.

Ależ nic podobnego kolego. Dla dzieci niby dlaczego? To jest film dla fanów Supermana a każdy fan musi być od razu dzieckiem? Przecież ile ludzi w podeszłym wieku kocha takie klimaty.... bez przesady też nazwiemy ich dziećmi? To fajnie ja mam 22 lata i jestem dzieckiem :-) Napewno nie.

Cytat:

Dziecko nie będzie się głowić nad nieistotnymi szczegółami typu: Dlaczego nikt nie skojarzył nieobecności Supermana z nieobecnością Clarka, a później ich równoczesnym powrotem?

Przecież taka jest Historia, po prostu wymysł amerykańców, albo się to akceptuje albo nie. Nie znaczy to, że dziecko to zaakceptuje. Wręcz przeciwnie może być na odwrót. Ale i tak nie warto się tu głowić bo to jest film NIEREALNY czyli z pod znaku Sci-Fi. To tak samo powiedzieć można by było czy akceptujemy Froda z "Władcy Pierścieni" Jedni powiedzą , że to bzdura a drudzy będą zachwyceni (fani), to ten sam mechanizm działania.

Cytat:

Dla dziecka film nie będzie nudny. Najlepsze określenie: spokojny.

Patrz moja wypowiedź wyżej, może być i na odwrót, współczesne dzieci nie będące fanami esa mogą filmu nie zaakceptować... przecież są nie raz bardziej rozwinięte niż niektórzy dorośli :-) -- choć rzadko (wnioskuję z obserwacji zachowań dzieci w autobusach) LOL

Cytat:

To film, w którym jest czas, żeby podziwiać piękne widoki i rewelacyjne efekty specjalne.

W pełni się zgadzam. Ale dla mnie były również inne aspekty filmu nie tylko efekty.

Pozdrawiam!