PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191945}

Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2007
7,5 214 tys. ocen
7,5 10 1 213776
6,0 50 krytyków
Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
powrót do forum filmu Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Pozytywna opinia

ocenił(a) film na 10

Pomyślałam, że wśród tych wszystkich opinii utrzymanych w sceptycznym i raczej negatywnym tonie, przyda się chociaż jedna pozytywna i mam nadzieję, że znajdą się osoby, które ją podzielą.
Muzyka na filmie była znakomita, stanowiła jeden z najważniejszych elementów budujących klimat tego filmu. Drugim elementem była scenografia, która również wspaniale odegrała swoją rolę, zabierając nas na mroczne ulice XIX-wiecznego Londynu.
Jeśli chodzi o grę aktorską - obsada rewelacyjna, ale aktorzy nie mieli raczej zbyt wielu okazji na popisy w swojej dziedzinie. Zdecydowanie dominowały występy wokalne, które moim zdaniem naprawdę nie pozostawiały wiele do życzenia, zwłaszcza, że akurat dla tych aktorów był to chyba ich pierwszy raz.
Na gratulacje zasługuje też nasz rodak Dariusz Wolski, który jak zwykle znakomicie się spisał.
Osobiście nie nudziłam się w kinie, dosatałam od filmu to, czego oczekiwałam: świetną muzykę, charakterystyczny dla Burtona czarny humor, trochę symbolicznej krwi, śpiewającego Johnny'ego Deppa i XIX-wieczną, londyńską scenerię, która stanowi idealne tło dla mrocznego mordercy.
Polecam! :)

ocenił(a) film na 9
Polusia

Zgadzam się z przedmówczynią i dziwię się tym, którzy uważają ten film za marny. Sam Depp zanim przyjął rolę Sweeney Todd'a to pytał się Burtona, czy nie będzie przeszkadzał mu jego głos. Uważam, że jak na kogoś z obawami co do swoich zdolności wokalnych to Depp poradził sobie całkiem dobrze. Scenografia cud miód, ta lepka ponura atmosfera zapada w pamięć. Muzyka także pasowała do filmu, wieczorem cały czas sobie nuciłem co poniektóre fragmenty piosenek :).
Krótko mówiąc film wart polecenia!!!

ocenił(a) film na 8
kani_tor

Uważają film za marny, bo może go nie rozumieją. "Sweeney Todd" na pewno spodoba się fanom Burtona i musicali, a pozostali pewnie będą uważac go za gniota. Mi film się bardzo podobał. Cały czas wyglądał jak jakieś dosyc dziwne, krwawe przedstawienie i to było piękne...

ocenił(a) film na 8
Polusia

j/w

:-)