PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191945}

Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2007
7,5 214 tys. ocen
7,5 10 1 213848
6,1 57 krytyków
Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
powrót do forum filmu Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

z góry proszę, aby na moje pytanie odpowiedzieli tylko ludzie lubiący Burtona i ceniący sobie jego twórczość.
nie widziałam jeszcze demonicznego golibrody i zastanawiam się, czy warto. słyszałam różne opinie, przeważały niestety te negatywne. co Wy sądzicie o tym filmie? polecacie, czy też odradzacie? wychwalacie, czy mieszacie z błotem?

suicide_blonde

Mi ten film bardzo się podoba.Jest to jednak bardzo specyficzny i kontrowersyjny i nawet niektórym fanom Burtona się nie podoba.Trzeba spróbować obejrzeć samemu a jak się nie spodoba to po kilku ,kilkunastu minutach należało by wyłączyć coby się nie męczyć. A potem nie zamęczać innych użytkowników film@webu postami o zmarnowanym czasie itp.

Dla mnie film świetny i zrobiony dokładnie tak jak chciał tego Tim Burton. Warto spróbować ale ani nie zachęcam ani nie odradzam. :)))

suicide_blonde

Warto. Film ma klimat. Nie lubię musicali, ale to nie jest typowy musical. Poza tym świetne zdjęcia i charakteryzacja postaci. Może inni fani Burtona się nie zgodzą, ale mnie troche stylem przypomina "Gnijącą ...". Oczywiście pomijając fakt, że "Gnijąca..." to rysunkowy :). A z innej beczki warto chociażby dlatego, żeby wyrobić sobie opinie :) Także zobacz i napisz co sądzisz.

zeloth

Nie rysunkowy tylko tradycyjny lalkowy po klatkowy i żadna tam animacja 3D

A Sweeney rzadko kiedy podoba się fanom musicali , bo ma naprawdę świetny klimat, no ale nie koniecznie ładny muzycznie,trzeba dodać że Tim Burton też nie jest specjalnie fanem musicali dlatego zrobił to jak zrobił i chwała mu za to.:)))))

MorganaBlackcat

Mi się film bardzo podobał. Nawet kilka razy byłam na nim w kinie. Każdy film warto obejrzeć i uważam, że nie pożałujesz ;)

ezzoo

wg mnie był świetny ;) polecam jak najbardziej . a burton to na prawdę dobry reżyser . zawsze z chęcią oglądam jego produkcje . pozdro . jeszcze raz zpolecam

ocenił(a) film na 9
Violettelle

No właśnie a ja z filmów Burtona widziałam na razie tylko Sweeney'a oraz Jeźdźca Bez Głowy. Oba mi się podobały i chętnie obejrzałabym coś jeszcze. Więc chciałabym wiedzieć czy inne jego filmy są w podobnym stylu? I co polecacie? ;]

Maratka

To ja ze swojej strony polecam "Gnijącą...."naprawdę świetny film.:)))))

MorganaBlackcat

Hah, "gnijaca..." faktycznie swietny film, ale inny niz "Sweeney". Wg mnie, każdy film Burtona warto obejrzeć i potem się zastanawiać, czy był dobry, czy nie :D

ocenił(a) film na 10
Catee_Walking_Fridge

jak dla mnie ten film jest 12/10 :) bardzo mi się podobał. jednak odradzam go osobą którzy nie lubią śpiewania w filmach, bo może ten film ich drażnić. ale innym polecam go :):)

Maratka

Maratka, polecam Edwarda Nożycorękiego i Dużą Rybę. :) dzięki za opinie!

ocenił(a) film na 7
suicide_blonde

Film jak najbardziej wpisuje się w twórczość Burtona! Jeśli podobał Ci się Jeździec bez głowy to ten film też ci się spodoba... chyba, że... zwracasz uwagę na muzykę tak jak na obraz. Bo choć świetny wizualnie, z tym surrealizmem i jakże sympatyczną groteską <3 to muzycznie bardzo średnio :( Mi tam to nie przeszkadzało, ale obiektywnie patrząc wiem, że niektórych może to drażnić

Alex_na

Muzyka jest specyficzna to fakt , typowo teatralna i do tego bardzo trudna do zaśpiewania. Drażnić może oczywiście i to z wielu powodów.Mi tam się bardzo takie zestawienie podoba bo jest trochę absurdalne jak to się często zdarza u Tima Burtona. Dla mnie rewelacja.

MorganaBlackcat

Muzyka to dla mnie mocny punkt tego filmu :). Od początku "Pretty women" do końca "Little priest" jestem jak zahipnotyzowana. "The worst pies in London" można słuchać bez końca... Zresztą, co ja się będę produkować. Kto oglądał ten wie ;) (albo i nie).

Lady_From_Burton_World

Zgadza się jest świetna ,Jak tylko kupiłam płytę to słucham niemal cały czas na "Ipodzie"

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

Opłaca się oglądnąć ten film. Znajdziesz tu wiele wspaniałych motywów.Wiele wątków, piękna muzyka, wygląd postaci i ogółem filmu wprawi Cię w klimat i zaczaruje Cię(tak jak mnie) :D

ocenił(a) film na 9
MorganaBlackcat

A tak, muzyka jest świetna. Też mam płytę ;]

ocenił(a) film na 10
Maratka

najlepiej obejrzyj i się okaże ;p moim zdaniem bardzo warto... mmm
ale opinie są rzeczywiście rózne

ocenił(a) film na 10
suicide_blonde

Polecam. Wg mnie film świetny. Wspaniały klimat, piosenki, gra aktorska i reżyser. Przedtem nie przepadałam za musicalami ale kiedy obejrzałam Sweeneya Todda zmieniłam zdanie :) serdecznie polecam!

ocenił(a) film na 9
lol24

zmieniłaś zdanie co do wszystkich musicali czy tylko tego? ;p

ocenił(a) film na 10
Maratka

Po prostu wcześniej widząc w opisie filmu słowo "musical" od razu szukałam jakiegoś innego, w którym aktorzy nie śpiewają albo jeszcze przypadkiem, przy okazji nie tańczą. Miałam bardzo złą opinię na temat takich filmów a tu, proszę! Byłam szczerze zaskoczona że Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street to musical! Więc następnym razem koniec z dyskryminacją śpiewających postaci w filmach. Dostali ode mnie drugą szansę ;p

lol24

Czy to dotyczy nowych produkcji czy tych starych też . Ja nie przepadam za filmami muzycznymi , no chyba że są zrobione tak jak być powinny.

Sweeney waśnie do nich należy a H S M raczej nie. Przecież w filmach muzycznych ważna jest tez muzyka (jak można oglądać coś co Ci się nie podoba lub słuchać nie lubianej muzyki.

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

HSM? po części to przez tą Disnejowską bajeczkę wyrobiłam sobie złą opinie o musicalach. Raczej trudno przedstawić fabułę filmu praktycznie tylko śpiewając, i to tak, żeby się podobało no i dawało dobry efekt. A przynajmniej jest to bardziej pracochłonne.

ocenił(a) film na 9
MorganaBlackcat

Ja tam lubię musicale ;]
A HSM nigdy nie oglądałam, i szczerze mówiąc nie zamierzam...

suicide_blonde

klimat świetny. mrok, krew, brud, gotyckie ciuchy brrr... typowo burtonowski (jak chociażby w jeźdźcu..). co do muzyki, to sie nie wypowiadam, bo musicali nie lubię, ale jakoś specjalnie śpiewanie mi nie przeszkadzało. film polecam. jak się nie spodoba, najwyżej do niego nie wrócisz. proste;-)

ocenił(a) film na 9
reitti58

Zwykle jak się nie podoba to się nie wraca ;]
Obejrzeć warto, bo nawet jak się nie spodoba to co to są te 2 stracone godziny ;p

ocenił(a) film na 9
Maratka

każdy ma inny gust więc zdania będą podzielone, a to jest taki specyficzny typ filmu że właśnie zdania są podzielone ;) a żebyś wiedziała czy ty lubisz takie filmy musisz obejżeć a nie odpuścić bo większość (twoim zdaniem, bo ja słyszałam wiele pozytywnych opini) miesza go z błotem. ja osobiście polecam bo mnie ten film spodobal się bardzo.

ocenił(a) film na 10
millcia

ja ten film kocham jest świetny i polecam, jeśli ktoś lubi Burtona i musicale ;)