PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191945}

Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2007
7,5 214 tys. ocen
7,5 10 1 213775
6,0 50 krytyków
Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
powrót do forum filmu Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

"Sweeney Todd" byl ostatnim filmem, na ktory wybieralem sie tego roku. Tim Burton gwarantuje mi zawsze moc wrazen, a ja lubie konczyc sezon dobrymi wspomnieniami. Oczywiscie jak zwykle nie zawiodl.
"Nowy Burton" jest kwintesencja jego stylu, polaczenie "Edwarda Nozycorekiego", "Corpse Bride" i rozspiewanej fabryki czekolady.
Od strony technicznej film jest bez zarzutu. Rewelacyjne zdjecia Wolskiego i scenografia znakomicie podkreslaja mroczny Londyn rodem z koszmaru.
Nie moge nie wspomniec o muzyce, ktora w przypadku musicalu odgrywa najwazniejsza role dla przebiegu historii. Piosenki sa znakomite, najbardziej w pamiec zapadla mi ta o "Pirelli Miracle Elixir", oraz w scenie pieczenia plackow przez pania Lovett (zreszta sama scena niezwykle "smakowita").
Jesli chodzi o aktorstwo, to same nazwiska mowia za siebie. Duzo pisze sie o oskarowych szansach dla Deppa, ale jak dla mnie najlepsze role stworzyli Helena Bonham Carter oraz Timothy Spall. Wystep Sachy "Borata" Cohena nalezy takze do wiekszych smaczkow w "Sweeney Todd".
Podsumowujac, kazdy kto docenia warsztat Tima Burtona powinien wybrac sie na seans opowiesci o golibrodzie, aby rozkoszowac sie w niezwyklym klimacie stworzonym przez w/w.
Pozdrawiam
Przy okazji polecam seans innego uznanego tworcy ktory nie zawiodl i tym razem. Chodzi mi o "nowego Cronenberga" i jego "Eastern Promises" jednym slowem REWELACJA!

brastek

Podpisuje sie obiema rekoma pod wypowiedzia przedmowcy. Film jest swietny, widac, ze w kazda scene wlozono mase pracy i poswiecenia. Aktorstwo pierwsza klasa, choc dla mnie to jednak Depp krolowal na ekranie. Moze dlatego ze jego postac jest najbardziej wyrazista, pelna charyzmy, tragiczna, przerazajaca i zabawna zarazem.

Powtorze tylko za kolega - Sweeney Todd to kwintesencja stylu Burtona i prawdziwa uczta dla milosnikow jego tworczosci!

użytkownik usunięty
anjin_2

jak widzeliście ten film?!! Czy wszyscy już mieszkają za granicą, że widzieli? Zakładam, że ciągnięte z internetu (choć oczywiście mogę się mylić). Błagam powiedzcie z jakiego programu i pod jaką nazwą, bo choć jak wejdzie do kin pewnie pójdę na to kilka razy to do lutego nie wytrzymam i coś zrobię sobie i swojemu otoczenoi (tak, wiem, jestem psychiczna)

Filmweb prosze o niekasowanie postu, bo nie zachęcam do zła itp, bo ŚCIĄGANIE W POLSCE JEST LEGALNE!!!!

ocenił(a) film na 8

film widzialem w kinie wiec Ci noe pomoge

ocenił(a) film na 9

obawiam się, że Twój post zostanie usunięty ;] ... jakaś dziewczyna pisała kiedyś z prośbą o linka z napisami do pewnego filmu i jej wiadomość została skasowana... ;] arymana16@wp.pl chętnie Ci pomogę :)

No akurat ja chwilowo mieszkam w US, wiec bylem po prostu w kinie. Ale na Twoim miejscu poczekalbym do polskiej premiery, bo ten film naprawde warto zobaczyc najpierw na duzym ekranie.

anjin_2

ja oglądałam w ..domciu. Z netamam :] ...
Mimo że film oglądałam w najbardziej kiczowatej wersji to i tak mi sie bardzo podobał(mimo tego że nie wiem jai jest koniec filmu, bo mój się akurat pod koniec ucina ;/ )
Wszyscy świetnie śpiewali.. no oczywiście JD najbardziej mi sie podobał :)
Fajny motyw z Saszą Cohen'em (Borat,Ali G) :] skrzynia i itp. ;)

Kathia_3

p.s. S.Todd atrakcyjnie wygląda w pasiaku :}