Syn Szawła

Saul fia
2015
6,9 32 tys. ocen
6,9 10 1 32221
8,0 47 krytyków
Syn Szawła
powrót do forum filmu Syn Szawła

Zaintrygowała mnie końcówka recenzji, o tak zwanej "prawdzie historycznej" - jeśli oczekujemy dokumentu, Nemes raczej nas oburzy. Mam podobne odczucia po tym filmie. Z jednej strony zachwyca on, jako dzieło filmowe i naładowany emocjami środek wyrazu. Jednakoż, trzymacie się "sfalsyfikowanej" wersji historii nieco odstręcza, już w trakcie oglądania. Bo czy prawdą jest, że w Auschwitz-Birkenau pracowali na pozycjach Ober-kapo - Polacy, którzy byli często tak samo okrutni i bezwzględni, jak Niemcy , a może nawet bardziej ? Drugim językiem oprawców, jaki słyszymy w filmie, a słyszymy często, jest język polski. Słyszymy Polaków, mówiących wulgarnie, po polsku, oraz mówiących po niemiecku do żydów. Poznajemy głównego kata wśród strażników, niejakiego "Mietka", który sieje strach nawet wśród Sonderkomando. Czy to jest prawda historyczna ? Chciałbym się dowiedzieć lub upewnić. Znowu powstał film, pokazujący Polaków jako sprawców holocaustu. Jesteśmy narodem sprawców, który to już z kolei raz? A jednocześnie wiemy, że jesteśmy narodem, który jako jedyny nie kolaborował z Niemcami. Nie było żadnej współpracy, każda frakcja w Polsce stawiała Niemcom opór. Polacy były jeńcami obozów koncentracyjnych . Swoją drogą, w filmie jest może jeden więzień mówiący po polsku. To jest doprawdy dziwne. To jest podejrzane. Wiem, są głosy, że to jest działalność pewnych grup - świadoma , bo Żydzi nienawidzą Polaków i zajmują się obarczaniem nas winą za swoją eksterminację, wywierając moralną presję na zaistnienie rekompensat majątkowych. Zadaję pytanie, czy taka narracja jest uprawniona ? Film oceniłem wysoko, ale drzazga jest.

ocenił(a) film na 10
Mortal_3

Chcesz prawdę historyczną to proszę:

Czy Polacy byli Oberkapo? Tak.
Czy byli okrutni? Tak.
Dlaczego po niemieckim najwięcej było polskiego? Bo wśród wieźniów najwięcej było Żydów polskiego pochodzenia. Dlatego także było ich najwięcej wśród sonderkommando.
Czy Polacy byli mordowani w Auschwitz? Tak.
Czy Polacy mordowali Żydów? Tak.
Czy Polacy kolaborawali? Tak.
Czy walczyli z Niemcami? Tak.

Wśród Polaków byli Ci którzy ratowali Żydów, ale byli też którzy ich mordowali. Żaden naród nie jest narodem katów, żaden naród nie jest narodem czystym.

Niezwykle mnie smuci, że jedyne co widziałaś i słyszałaś to Polacy. Największą tragedią filmu tego filmu było to, że sami Żydzi musieli pomagać w mordowaniu Żydów - niezależnie od pochodzenia.
Dziwne, że uważasz ten film za antypolski, skoro wszyscy którzy są tam przedstawieni są Żydami.

To usilne zakrzykiwanie prawdy i wmawianie sobie przez Polaków, że cały naród był wspaniały i jedyne co robił to wałczył o wolność i każdy Polak uratował miliony Żydów jest żałosne i naiwne. Nie jesteśmy lepsi od innych, ani gorsi.

ocenił(a) film na 8
elloko90

Twoja wypowiedź jest po prostu skandaliczna . Właśnie zrównałeś naród polski z narodem niemieckim w odpowiedzialności za holokaust. Ty: " Żaden naród nie jest narodem katów, żaden naród nie jest narodem czystym. " A wcześniej ta Twoja litania. Człowieku , mylisz się, albo kłamiesz. Kim Ty w ogóle jesteś, żeby pisać historię polski "inaczej"?Komu to ma się przypodobać ?
A ja Ci powiem, gdzie robisz błąd. Bo oczywiście, tak, zdarzali się sprawcy kaźni wśród Polaków. Ale czy pojedyncze przypadki polskiego ober-kapo, czy to uzasadnia bardzo jednoznaczne umiejscowienie Polaków w obozie w Oświecimiu - po stronie zaganiaczy do śmierci ? Czy można tak wypaczyć obraz sytuacji obozowej, że nie widać zbyt wielu ludzi, mówiących po polsku wśród więźniów , za to zarządcy - to drudzy po Niemcach obozowe katy - są wyraźnie Polakami.
Tak, jakby nie było bardziej zasadnych uogólnień, bardziej trafnych wyborów językowych, jeśli chodzi o tę stronę w filmie. Przecież wiemy, że z Niemcami w obozach współpracowali na dużą skalę Ukraińcy. Natomiast Litwini przeprowadzali eksterminację żydów na własną rękę, aktywnie. Czy to nie są właściwsze przykłady? Te dwa wymienione przeze mnie narody, nie jedyne w bloku wschodnim Europy, rzeczywiście mają coś na sumieniu, gdyż oni oficjalnie podjęli współpracę z nazistami. Mieli w tym swój interes polityczny. Sądzili, że przy pomocy Niemców , odzyskają wolność, że pozbędą się okupujących ich kraj bolszewickich Rosjan. Z Niemcami oficjalnie kolaborowali też Słowacy i Węgrzy (chociaż ci bardziej biernie).
Polacy nie kolaborowali z Niemcami , gdyż zostaliśmy postawieni w innej sytuacji. To od naszych ziem zaczęła się wojna totalna, w której to zniszczono kraj. Dopiero potem zareagowały inne narody, pozostające bez wyjścia. Albo podzielą los Polski, albo spróbują wykorzystać sytuację i odzyskać wolność. My nie walczyliśmy u boku Niemiec ze Związkiem Radzieckim, gdyż po prostu było na to już za późno. Nie było współpracy z nazistami.

Dlaczego teraz mamy rozkładać winę po równo ? To jest rażąca niesprawiedliwość . Nie było takiej sytuacji, jak pokazana w filmie, na dużą skalę, która przecież w zasadzie uzasadnia stwierdzenie: polskie obozy koncentracyjne. Co natomiast było ? Wybielaniem historii Niemiec zajmują się od kilkudziesięciu lat sami Niemcy. W Nasze Matki, Nasi Ojcowie - była scena w której żołnierze AK, pilnują i pomagają ładować Żydów do nazistowskich wagonów. To podłe , cyniczne kłamstwo.

Niedawno była 72 rocznica małego powstania w Treblince, podobnego do pokazanego w filmie Syn Szawła. Prawda historyczna, o której cały czas mówimy wygląda tak, że wówczas uciekło około 300 żydowskich więźniów. Odnaleźli oni w lasach oddział AK, który udzielił im schronienia i ochrony.
Tak wygląda relacja na podstawie faktów historycznych:
.Prisoners at the Treblinka extermination camp have revolted against Nazi guards, setting fire to buildings & escaping . Inspired & armed with grenades by survivors of Jewish uprising in Warsaw, 700 Treblinka prisoners stormed armoury & killed SS camp guards. SS guards & Ukrainian collaborators massacred Jews trying to cross barbed wire- 300 prisoners have escaped, now being hunted by German army. Treblinka escapee Stanislaw Kon: "It is night. The fight has already lasted 6 hours. The Germans have help & our numbers are fewer & fewer. Our duty is done. We destroyed the camp & the murderers are dead. We killed 200 German and Ukrainian fascists. Now we flee to the forest." Nazis have brought in 1000s of German troops to hunt 300 Jews who escaped from Treblinka yesterday; Polish resistance trying to hide them.

Mam nadizeję, że znasz angielski. Jeśli nie, to podkreślę, że Żudzi uciekli, mordując swoich oprawców - Niemców z SS i nazistowskich Ukraińców. Następnie zbiegli do lasu, gdzie pomoc udzieliła im polska partyzantka.

I teraz powstają filmy, które mogłyby mieć podłoże historyczne, mogłyby oddać właściwe proporcje , przedstawić to za pomocą odpowiedniego scenariusza. Tak, to powinien być język ukraiński. Nie, zamiast tego powstaje film, zbierający nagrody, który przeinacza całkowicie obraz sytuacji II wojny światowej.
Czy to jest przypadek ? Czy Ty jesteś tylko pożytecznym idiotą, czy coś realizujesz. Mam nadzieję, że to pierwsze.
Z biografii Nemesa: Węgier, w młodym wieku przeniósł się do Paryża. Stamtąd do Nowego Yorku, gdzie studiował sztukę filmową. Przy produkcji tego filmu Laszlo Nemes podjął współpracę z The Jerusalem International Film Lab , która zapewne sfinansowała to bez dwóch zdań dzieło.
I sami sobie dopowiedzcie.
T.
P.S. Nie "tragedia filmu" było to, że Żydzi musieli pomagać w mordowaniu Żydów, tylko to było tragedią ludzkości, konkretnie tego ciemiężonego narodu. Ja nie widziałem natomiast dowodu na to, że wszyscy tam przedstawieni byli wyłącznie Żydami. Wręcz w scenariuszu pojawia się wyraźnie o Mietku: " Polak, wyjątkowa kanalia. " Nie wiadomo, czy był Żydem. Wiadomo, co widzowie, zwłaszcza trzeciego i czwartego pokolenia powojennego, mają z tego zapamiętać.

ocenił(a) film na 10
Mortal_3

Nikt nie rozkłada winy po równo. Dla mnie było jasno i wprost pokazane w filmie, że głównymi sprawcami i pomysłodawcami tej zbrodni byli Niemcy i to oni są odpowiedzialni.
Ale też nie można zamykać oczu na działalność ludzi innych nacji, zwłaszcza gdy film opowiada o Sonderkommando. Przecież głównym bohaterem, który uczestniczy w zagładzie jest Węgier. Ba! Większość osób na których się natyka to również Węgrzy. Zresztą tam słychać tyle języków co na wieży Babel. Jasne, że dla kogoś kto zna Polski, te zdania są najbardziej wyraźne. Ale wątpie, żeby ktokolwiek inny również odnosił takie wrażenie.
Trudno by film dotyczący jednego człowieka, w pełni przedstawił obraz Holocaustu i to w dodatku dokonywanego również poza obozami. Pisząc słowa o narodach katów - mam na myśli, że nie można za grzechy narodu obarczać wszystkich bez wyjątku ludzi pochodzących z tego narodu. Bo i wśród Niemców byli ludzie, którzy próbowali ratować Żydów. Oczywiście było ich mniej niż ludzi, którzy robili dokładnie odtwrotnie.

A przecież co chwilę wśród Sonderkommando pojawiają się przez Ciebie przywołani Ukraińcy. (Chociażby ów, który uderza Szawła po fiasku ze zdobyciem prochu)

Ty narzekasz, że w filmie wśród Oberkapo byli Polacy. A przecież faktem historycznym jest to, że Jakub Kamiński - Oberkapo był jednym z głównych prowodyrów owego buntu. Tam nikt nie jest ukazany jako bohater, wszyscy są przedstawieni w sposób ambiwalentny - nikt tam nie jest pokazany jako dobry człowiek - cieżko w takiej sytuacji być dobrym człowiekiem. Niezależnie czy jest sie Polakiem, Niemcem, Litwinem, Grekiem czy Wegrem.

Przywołujesz Treblinke - a przecież dokładnie to samo jest powiedziane pod koniec filmu gdy dotarli do chaty. A i chyba wcześniej przywołana jest AK jako ktoś kto może im pomóc.

W mojej ocenie, ten film nawet w najmniejszym stopniu nie wybiela Niemców. I nie oczernia w żaden sposób innych narodów.

A twierdzenie, że ktoś mi płaci za pisanie opinii w serwisie filmweb jest po prostu komiczne.

Ten film to coś zupełnie innego niż dokument historyczny. To raczej pytanie o to jak zachować człowieczeństwo, gdy sytuacja zmusza nas do przykładania ręki do ogromnego zła tylko po to aby uniknąć własnej śmierci. A raczej jedynie odsunąć ją w czasie. To pytanie o samo człowieczeństwo.

elloko90

The sonderkommando's could not revealed themselves at all until the hidden documents were found in 1964... all who wrote died and the survivors the ones who had part in the uprising and the others didn't understand whats was the plan themselves. ..
Kaminski was not the "hero" we learned he is by now. . Some of the survivors thought he was cruel and others thought he was a nice kapo and even the ones he saved didn't know his real name. ..

Kaminski was part of an underground since the war began and as far as the historical fact of thismovie Saul can be the leader of the revolt himself like kaminski was.

The polish underground had lots in this revolt also germans SS and it wasn't only jews

ocenił(a) film na 10
Mortal_3

spoko, spoko, też oglądałem ten film trochę pod tym kątem (Po Idzie wszyscy jesteśmy przewrażliwieni), na szczęście film pokazuje z grubsza wiernie relacje w obozie, choć dla znawców tematu ten obóz to nie Auschwitz a bardziej Treblinka - rzeka, lasy itd. W Treblince także powiódł się bunt sonderkommanda - czego nie było w Auschwitz. Jaką tedy wagę mogło to mieć dla scenariusza, że nie w Auschwitz a w Treblince? Otóż w Treblince obsługę stanowili ukraińcy i litwini. Tak, tak. I te języki powinno być słychać jako krzyki na wieźniów. Więc trochę to podejrzane. Ale tak jak mówię, z grubsza wszystko się zgadza a sam film chyba jako jeden z pierwszych wreszcie pokazuje jak to wyglądało realnie.

ocenił(a) film na 8
nieliniowy

No tak, dobrze napisałeś. O prawdziwej akcji w Treblince ja też wspomniałem wyżej , w wypowiedzi z dnia 10 sierpnia 2015.
Dlaczego zatem dominuje język polski, zamiast ukraińskiego ? Powiem Ci, że to jest celowe działanie twórców filmu, to nie przypadek. Tak było to zamówione przez sponsorów fimu : The Jerusalem International Film Lab . Pozostawiam Was z tym.

ocenił(a) film na 10
Mortal_3

chociaż teraz oglądam Shoah Lanzmana i tam wypowiada się niejaki Suchomel, który był esesmanem w Treblince jeszcze za czasów dr Eberla i on mówi , że ukraińcy krzyczeli: prędzej, szybciej; mówi nawet błednie, że to słowa ukraińskie, także różnie to mogło być, informacje powyższe czerpałem głównie z książki Gitty Sereny " W stronę ciemności" - wywiad z komendatem Treblinki Stanglem, pozdrawiam