PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=825}

Szósty zmysł

The Sixth Sense
1999
7,8 635 tys. ocen
7,8 10 1 635274
7,5 53 krytyków
Szósty zmysł
powrót do forum filmu Szósty zmysł

...co mogą oznaczać czerwone elementy w filmie? Bo zauważyłam m.in. klamkę od drzwi,przez które doktor nie mógł przejść,krwisto-czerwone drzwi kościoła,czy czerwony balonik,unoszący się przy scenie na schodach. Any ideas?

P.S. A ta jasna kępka włosów,tuż za uchem - u małego ? W ogóle zauważył to ktoś? :)

ocenił(a) film na 10
UnderYourSpell

Mnie tez zaciekawily drzwi na poczatku mogl otwierac drzwi od piwnicy a pozniej kiedy spostrzegl ze jest duchem drzwi byly zablokowane stolikiem o co to chodzilo?

ocenił(a) film na 8
Noisecontrollers

'duchy widzą to, co chcą widzieć', czyli cały czas wydawało mu się, że normalnie funkcjonuje: schodzi do piwnicy i pracuje, a w rzeczywistości piwnica była od dawna zamknięta...

ocenił(a) film na 10
pauli0193

aa rozumiem dzieki

UnderYourSpell

Dokładnie to samo mnie zaintrygowało. Sweterek chłopca też był czerwony, ogólnie kolor bardzo rzucał się w oczy, ale jaka była tego idea nie mam pojęcia...

ocenił(a) film na 10
Karmaniola

Namiot w którym się chronił Cole przed duchami też był czerwony. Dopiero, kiedy przez napięcie materiału dach namioru pękł, dostał się do środka duch dziewczyny zamordowanej przez chorą psychicznie matkę. Do wózków dziecięcych, wg przesądu, powinno przywiązywać się czerwoną wstążkę, żeby obronić dziecko przed złymi mocami i duchami. Analogicznie czerwona nitka w kabale. Widocznie czerwony kolor stanowił tu barierę nieprzekraczalną dla duchów.

thasma

Ale przecież doktor po raz pierwszy spotkał się z chłopcem w kościele... no nie?

ocenił(a) film na 10
Tanya14

i był jedynym duchem, który mógł wejść do kościoła. Może dlatego mały mu ufał? Bo innych duchów się bał, dopiero kiedy on mu wyjaśnił, ze potrzebują jego pomocy trochę się zmieniło.

thasma

Duch tej otrutej dziewczyny też wszedł w końcu do jego namiotu (chociaż wcześniej się trochę rozwalił, ale jednak....). Może chodzi o to, że kolor czerwony jest barierą dla duchów, które chcą go skrzywdzić, a dla pozostałych nie stanowi on żadnego problemu...

ocenił(a) film na 9
Karmaniola

Był jeszcze czerwony strój matki zamordowanej dziewczyny, na której pogrzeb udali się Cole i Malcolm