PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31646}

Szaleństwo Króla Jerzego

The Madness of King George
1994
6,9 3,5 tys. ocen
6,9 10 1 3502
6,8 4 krytyków
Szaleństwo Króla Jerzego
powrót do forum filmu Szaleństwo Króla Jerzego

Jedyny film, którego nie byłem w stanie obejrzeć w kinie do końca, wyszedłem w połowie. Film obrzydliwy, o rozwolnieniach i zatwardzeniach. Fabuła kręci się wokół gastrycznych problemów króla... Koszmar. Odradzam.

ocenił(a) film na 9
dynastes

Pozwolę się z tobą nie zgodzić. Dla mnie to wspaniała satyra na dworską koterie okraszona dużą dawką angielskiego humoru. Trio Hawthorne, Mirren, Everett spisało się rewelacyjnie.
Mnie szczerze mówiąc bardziej obrzydzały gastryczne żarty w Boracie niż rozmowy o królewskich fekaliach w "Szaleństwie...".

dzikakulka

dobry film, aczkolwiek momentami trochę za długi...

ocenił(a) film na 4
dzikakulka

Otóż to. Angielski humor... którego nie rozumiem. Nie, że nie znoszę, ale na przykład oglądając "Słodką zemstę" (z Heleną Bohnam Carter) w momentach, gdy wiedziałem "O! TO WŁAŚNIE MIAŁO BYĆ ZABAWNE" po prostu się nie śmiałem...
Lubię takie "kostiumowo-dworzańskie" zawirowania, ale to zdecydowanie nie dla mnie...

ocenił(a) film na 8
dynastes

"Nadchodzi Polly" tutaj się popisali. A film w tytule całkiem dobry szkoda tylko, że początek mi ucięło ale i tak się wciągnęłam.

Lid34

hej, Nadchodzi Polly, to jedna z moich ulubionych komedii? O czymś to świadczy, bo nie zrozumiałam Twojego komentarza?

ocenił(a) film na 8
iwonka_sl

Postać pana, który się poci i dają aż za dobre zbliżenie i te wszystkie dosadnie pokazane rewolucje żołądkowe. Za to podobał mi się taneczny popis Bena Stillera.

ocenił(a) film na 7
dynastes

Nie prawda. Dobry film.

ocenił(a) film na 8
dynastes

Fabuła nie kręci się wokół gastrycznych problemów króla. On nie miał problemów gastrycznych, tylko porfirię, natomiast pewne zawirowania związane z wydalaniem były następstwem jego dolegliwości mentalnych, u podłoża których leżała porfiria właśnie. Oglądając ten film, nawet przez chwilę nie przyszło mi do głowy, że fabuła kręci się wokół problemów gastrycznych... Ale może wynika to z tego, że biografia Jerzego III była mi wcześniej znana i wiedziałem, co musi zostać przedstawione, by dobitnie odwzorować przebieg jego choroby.