PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108420
8,0 66 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

Dlaczego

ocenił(a) film na 10

ten film pomimo upływu tylu lat wiąc zaskakuje?

użytkownik usunięty
schneider17

Udajmy to pytanie za retoryczne... :)

schneider17

To prawda. Fenomenen "Szczęk"... Nic tak nie przeraża jak ogrom oceanu i ogrom bestii. Ten film był skazany na sukces.

ocenił(a) film na 10
No_5

Skazany na pożarcie;)

ocenił(a) film na 9
Buker7

eeeeee. Jak dla mnie film się zestarzał. Znaczy fragmenty w dalszej części filmów, gdzie widać jednak gumowego rekina ze szczeką złożóną z dwóch osobnych elementów i z gumowymi gibającymi się zębami.

Ale oprócz tego. KLIMATTTTT GENIUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSs

i tyle. Oceny nie wystawiam, gdyż byłbym nie obiektywny a mój subiekt obniżył by ocene tego dzieła, przez pewne mankamenty jak zbyt pompatyczna budująca muzyka w mrożących krew żyłach scenach, czy jedna troche śmieszna budowa rekina:( Kto wpadł na to, żeby dolną szczękę zbudować oddzielnie:)))) Zeby nie było Film jako thriller/horro mnie więcej porównuje do The Thing Carpentera, który też jest strasznie stary, a jednak się nie zestarzał:) stąd moje obiekcje. Ale jak najbardziej jak na tamte czasy i teraz pure genius, że twórcy wpadli na takie pomysły. RESPECTAAA i tyle.:) I powiem wam, że tak zachwycających filmów już się nie robi. A oglądając to cudo, aż chce się wrócić do tamtych czasów;D

Redgard

To w końcu jaka jest twoja ocena?
I najistotniejsze: czy naprawdę konstrukcja szczęk była tam najistotniejsza? Nawet o tym nie myślałam. Ale to może przez galeofobię...

ocenił(a) film na 9
No_5

gdybym oceniał dałbym 9.

"I najistotniejsze: czy naprawdę konstrukcja szczęk była tam najistotniejsza? " No dla kogoś uważnego tak. Bo taka jedna scena powoduje, że całe napięcie pada na pysk i wyskakuje uśmiech na twarzy. Ktoś kto nie ogląda uważnie filmów może i nie zastanawia się nad takimi mankamentami. Jednak w porównaniu z np. The Thing, szczęki wizualnie nie już nie robią wrażenia. Zestarzało się. Za to klimatem i budowaniem napięcia nadal trzyma.

ocenił(a) film na 10
Redgard

Ten film zachwycał, zachwyca i będzie to robił nadal, bo to arcydzieło i żelazna klasyka. Jeden z lepszych filmów, jakie ogladałem, a może nawet i najlepszy.

ocenił(a) film na 7
Redgard

Gdybyś oceniał i dał 9 to zawyżyłbyś ocenę tego "dzieła", a nie zaniżył.

schneider17

czy ja wiem, czy zaskakuje? jak już się coś obejrzało 25 razy, to trudno, żeby coś dziwiło... ja bym zadała to pytanie: "dlaczego wciąż intryguje?"
bo nie można odmówić "Szczękom" tego, że nawet przy 107 emisji w tv, przyciąga przed ekrany tysiące telewidzów.
no cóż, to chyba jest właśnie jedna z tych zagadek: dlaczego niektóre filmy są uznawane za klapy jeszcze przed premierą, a inne zostają w sercach fanów na całe życie? ten film ma po prostu to "coś" (tak, wiem, że nie jestem oryginalna) i tyle ;)

ocenił(a) film na 9
schneider17

Jesli chodzi o strone czysto techniczne, to nie uwazam, zeby sie zestarzala - film jest zrobiony bezblednie: zdjecia, montaz, udzwiekowienie... Szczeka rekina w ogole mi nie przeszkadza.
Aktorstwo na najwyzszym poziomie, mam dreszcze jak widze tych trzech facetow w akcji :)