PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108420
7,9 87 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

Film nie ma głupich efektów, aktorzy dobrze grają swoje role, coś się dzieje, dużo emocji,
straszny. Współczesne filmy takie jak jak : ,,Atak rekinów 3", ,,Podwodna Bestia", ,,Megalodon",
,,Bestia z otchłani" itd. są tylko parodiami , które powinni wrzucić na YouTube aby bardziej się
pośmiać. Moje zdanie to żeby ci reżyserzy kręcili normalne filmy i mieli własne pomysły na film, bo
jak na razie zgapione wszystko od ,,Szczęki".

ocenił(a) film na 10
misia1147

Uważam dokładnie tak samo. Szczęki to pierwotne arcydzieło tego typu gatunku, a inni reżyserzy próbujący naśladować i stwarzać podobne filmy tylko się kompromitują. Najlepszy okres na takie kino już minął. Teraz może być już tylko gorzej.

ocenił(a) film na 9
sss_111

Dokładnie, zgadzam się,. Te słabe podróbki śmieszą . To było kino , ten klimat , nie do podrobienai.

użytkownik usunięty
misia1147

Dodaj do tych filmów co wymieniłaś kolejne dwa gnioty "Noc Rekinów 3D" i "Pirania 3D".

ocenił(a) film na 10

Akurat Pirania 3D to bardzo dobrze zrealizowany film.

użytkownik usunięty
MishaPl

Dla mnie to była dobra czarna komedia, a nie horror.

ocenił(a) film na 10

No oczywiście że tak. Chociaż bardziej horror komediowy, niż czarna komedia. Jest to pastisz natural horrorów i horrorów w ogóle. Chyba nikt nie twierdzi że jest to "czysty" horror.

ocenił(a) film na 10
misia1147

Przecież te filmy które wymieniłaś to są jakieś pół-amatorskie produkcje. Jaki jest sens porównywania ich z produkcjami profesjonalnymi?
Akurat pewne schematy konstrukcyjne to ze Szczęk zrzynała większość horrorów. Po prostu ten film stworzył jakiś kanon, który stał się jakimś drogowskazem dla innych twórców.
A jeżeli mowa o beznadziejnych filmach z rekinami w roli głównej, to daleko nie trzeba szukać. Wystarczy obejrzeć Szczęki 3 i 4.

ocenił(a) film na 9
MishaPl

O dziękuje bardzo zapomniałam o tym ;)