PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108420
8,0 66 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

Nie tylko rekin

ocenił(a) film na 10

To jeden z moich ulubionych filmów, ale nie tylko za sceny grozy. Najciekawsze są wg mnie wątki rozgrywające się między ludźmi, zarówno w pierwszej częsci filmu, w miasteczku, jak również później, podczas 'polowania'. Każdy z bohaterów jest bardzo charakterystyczny, każdy ma jakieś swoje ukryte cele, ambicje, kompleksy. I mimo tego pogłębionego rysu psychologicznego nic nie traci na tym akcja. Film ma kapitalne dialogi (znam prawie wszystkie na pamięć, z bratem często gadamy dialogami ze Szczęk), iskrzące humorem, oryginalne i zapadające w pamięć. Pod tym względem niesamowicie różni się in plus od współczesnych dreszczowców. może podam przykłady:

-Po co nam te wszystkie haki i linki? (Brody)
-Zawsze musi coś wisieć. (Quint)

-Kto za to wszystko zapłacił? To drogie zabawki. (Brody)
-Prawdę mówiąc, większosć kosztów pokryłem sam. (Hooper)
-Jesteś burżuj?
-No.
-Ile masz?
-Ja sam, czy cała rodzina?

-Odezwało się poczucie rozsądku, co nie lubi wody i mieszka na wyspie. (Hooper)
-Tylko z wody widać, że to wyspa. (Brody)
-No tak. To ma sens.

-Widziałem kiedyś jak rekin pożarł fotel na biegunach. (Quint)

-Pokaż pan ręce! Przez całe życie liczył pan forsę. (Quint)
-To są gadki bohatera klasy pracującej. (Hooper)

-Gdzie chłopcy? (Żona)
-Na podwórzu. (Brody)
-Tu się nie mówi 'na podwórzu', tylko 'na dziedzińcu'.(Żona)
-Są na dziedzińcu, tuż obok automobilu.(Brody)

-My wszystko o tobie wiemy. Ty się boisz wody, prawda? (facet na plaży)
-Ma pan ohydny czepek. (Brody)

-Kiedy ja byłem mały, każdy chłopak marzył, żeby zostać rybakiem, albo harpunnikiem. Dziś byle smark ma radary, sonary, elektryczne szczoteczki do zębów. (Quint)

-Wiem, że pan będzie ignorował ten problem, dopóki on (rekin) nie podpłynie i nie ugryzie pana w dupę. (Hooper do burmistrza)

-Co to? Przenośny prysznic, czy klatka dla małpy? (Quint)
-Klatka przeciw rekinom. (Hooper)
-Ale siedzieć w niej będziesz ty? (Quint)
-Tak.
-Klatkę razem z tobą wsadzamy do wody, gdzie już czeka rekin. Nasz rekin. I żegnajcie, żegnajcie, hiszpańskie damulki...(zaczyna śpiewać)

-Panie Hooper, pół w prawo! (Quint)
-Ay Ay, sir! (do siebie) Mam cię gdzieś. (Hooper)

...i świetna opowieść Quinta o katastrofie USS Indianapolis

czy jeszcze komuś podoba się ten aspekt filmu? liczę na odzew.

ocenił(a) film na 10
padalec

Mnie najbardziej podoba się najdłuższy monolog Quint'a w którym opowiada tragedie USS Indianapolis. To bardzo przerażająca i wzruszająca historia. Ciesze się że coś takiego znalazło się w tym filmie. Pozatym widzimy że film jest bardzo inteligentny i nie zawiera tandetnych tekstów! Zresztą pokazałeś to świetnie w twoim wpisie. Cieszę się że ktoś porusza takie "poboczne" tematy związane z filmem :)))) I kocham o nich dystutować!

Pozdrawiam!

Ps. Zazdroszcze brata :)) Też chciałbym sobie porozmawiać z kimś dialogami filmowymi.

użytkownik usunięty
Smr

Dobry film , muzyka buduje napięcie grozy , scenariusz na bardzo wysokim poziomie , realizacja też świetna oraz Roy S. w jednej ze swych najlepszych ról , to trzeba zobaczyć!

ocenił(a) film na 10

Swietny pierwszy wpis, też kojarzę te dialogi i trzeba powiedzieć, że storyboard "Szczęk" jest świetny! No a najbardziej przypadl mi do gustu Shaw jako Quint oraz Scheider jako Brody! To są obok rekina ikonki tego filmu!

Smr

Hahaha. Ale się uśmiałam z tych tekstów,bo film widziałam masę razy, a te dialogi mają super ;-)

ocenił(a) film na 10
padalec

Właśnie przede wszystkim ta płaszczyzna jest esencją filmu. Rekin to dla mnie tylko otoczka. Oglądałem ten film dawno dawno jeszcze w podstawówce, ale za to po 2 czasem 3 razy dziennie. To naprawdę świetny film. Tak opwinno się kręcić thrilery. Powiedzcie sami czy lepiej utożsamiać się z laską uciekającą przez las w opdartej kiecce czy z tymi gośćmi na łodzi, którzy są postaciami WYRAZISTYMI?
PS. Hooper to też genialna opstać :)
PS2. Mój ulubiony motyw to jak licytowali się, kto ma więcej blizn i przejść, na co Brody z "dumą ;p" przygląda się swej bliźnie po wyrostku:)

ocenił(a) film na 10
Recoil7

no, pamiętam, jest coś takiego! (z tą blizną). to trwa chyba sekundę. ale żeś wychwycił.
znacie stronkę angryalien.com? to są 30-sekundowe streszczenia filmów odgrywane przez króliczki. szczęki też tam są, pod http://www.angryalien.com/0804/jawsbunnies.asp

ocenił(a) film na 10
padalec

Skoro pogrywamy w ten sposób to musisz zobaczyć to: http://www.youtube.com/watch?v=tPFCQtDbV7c to z najlepszego serialu animowanego jaki kiedykolwiek powstał - Family Guy :) A króliczki niezłe, niezłe :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Recoil7

Zapomniałem o jeszcze jednym genialnym momencie, gdy Quint wypija piwo, po czym znacząco patrząc na Hoopera zgniata puszkę w dłoni, na co Hooper dopija swoją kawę i znacząco patrząc na Quinta zgniata w dłoni plastikowy kubek ;D

Recoil7

Hahaha,no to jest świetne z tym zgniataniem.

ocenił(a) film na 10
padalec

- You're gonna need a bigger boat.

Rozszerzona wersja jeszcze bardziej buduje klimat o ktorym mowisz. Klasyka brachu, klasyka... ;)

Jazzwhisky

To mój ulubiony film , Roy genialnie zagral Shaw tak samo film ogladalem dawno ale podobal mi sie moment kiedy zaczepili rekina na linke i ciagneli na mielizne kiedy do Quinta nie docierało nic oprócz zabicie rekina
To jest dopiero kultowy film :D

padalec

Och, Quinta to ja bez mała kocham, a jego opowieści o zatonięciu USS Indianapolis za każdym razem słucham jak zahipnotyzowana. Cięte, dowcipne dialogi to jeden z powodów dla których uwielbiam ten film. Drugim powodem, rzecz jasna są same szczęki i ich właściciel ;)