To chyba najlepszy film Spielberga. Az nie do wiary jak wszystko sie tu zgralo - rezyser, aktorzy, muzyka, zdjecia, montaz...
Film jest pelen scen, ktore na stale wpisaly sie do historii kina. Oraz takich, ktore choc sie nie wpisaly to i tak swietnie sie je oglada - ja mam wielka przyjemnosc ogladajac ten film po raz 50ty i po prostu przygladajac sie dokladnie kazdej scenie. Aktorstwo jest swietne. Ci trzej panowie sa po prostu wielcy, zagrali tak naturalnie, bezpretensjonalnie, a jednoczesnie z pazurem, ze ogladanie ich to sama przyjemnosc. Aktorzy drugoplanowi tez sa swietni, nawet male dzieci zagraly tu wspaniale.
Od strony "technicznej" film jest piekny. Wspaniale, klimatyczne zdjecia, swietne ujecia i perfekcyjny montaz. Uczta dla oka. Nie wydaje mi sie, aby od strony wizualnej film sie zestarzal. Mysle, e nie zestarzeje sie nigdy, w przeciwienstwie do wielu nowych, przeladowanych efektami komputerowymi i przekolorowanych dziel.
Film trzyma w napieciu, ma swietna fabule, jest po prostu wspaniala rozrywka. No i jak juz wspomnialem to jeden z tych filmow, ktore mozna ogladac w nieskonczonosc - nie o kazdym mozna to powiedziec.