PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 107514
7,9 73 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

Szczęki

użytkownik usunięty

Dla mnie ten film jest okropny.. nie pod względem gry aktorskiej czy efektów specjalnych,
tylko dla tego, że :
1. w tym filmie przedstawiono rekiny jako mordercze, krwiożercze bestie, którymi tak
naprawdę nie są.
2. wiem, że ten film jest oparty na prawdziwych motywach, czyli na atakach z 1916 roku
("Szczęki" prawdziwa historia), ale to był tylko jeden taki przypadek ataków ludojadów na
ludzi w jednym, konkretnym miejscu.
3. przedstawianie rekinów, które w rzeczywistości atakują z innych pobudek niż z agresji
(chociaż czasami zdarza się, że z atakują z agresji) jest absurdalne!
4. chciałabym, abyście podali inne powody ataków rekinów
5. ktoś sobie obejrzy takie film i myśli, że rekiny są potworami stworzonymi do zabijania,
że trzeba je tępić, ale zdarzają się także ataki delfinów! na ludzi, naszych wiernych
przyjaciół psów!, ale nikt przeciwko nim nie urządza żadnych polowań, strzelania itd.

Nie krytykujcie mojej opinii, ja po prostu jestem obrońcą zwierząt (wszystkich!) i każde z
nich ma swoje prawa... są ludzie, którzy są tolerowani przez rekiny, wręcz wytwarza się
między nimi pewna więź (niekoniecznie przyjażń, ale wzajemna tolerancja) ... takie teorie
i poważania na tema t rekinów wywodzą się właśnie z takich filmów, bo ludzie mają się
za najpotężniejszych na świecie, ale w obliczu natury stają się nagle kruchymi, słabymi
istotami ..

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie (niekoniecznie zgadzające się z moją, ale.. .)

ocenił(a) film na 9

Fillm Szczęki pierwszy raz w wieku lat 7. Zakochałam się w filmie, obejrzałam kolejne części i za każdym razem trzymałam kciuki za rekina :D bo może trudno w to uwierzyć ale już w tamtym wieku byłam w pełni świadoma że to "Tylko"film. I owszem film mnie troche natsraszył,ale przejawiało się to głównie dziwnym wrażeniem że płetwa rekina płynie po podłodze salonu w moją stronę, a nie chęcią wyruszenia na kutrze rybackim by zabijać te zwierzęta. na rekiny poluje się już od dawna czy to dla sportu, płetw, mięsa itd. i powiedzmy sobie szczerze, film Szczęki nie jest powodem dla którego ludzie polują na rekiny, wątpie żeby ktoś obejrzał film i pomyślał " tak! powybijam wszystkie s......."
Jeżeli jesteś obrońcą zwierząt nie rozumiem po co sięgnełaś po film, w kórym fabuła jest łatwa do wywnioskowania z trailera, czy krótkiego opisu, mianowicie: " małe, spokojne miasteczko nadbrzeżne - pojawia się rekin - rekin zjada kilka osób - ludzie wyruszają by zabić rekina - rekin ginie - miasteczo się cieszy".
PS. jak chcesz obejrzeć film w którym naprawdę przekoloryzowano morderze zdolności zwierzęcia obejrz "ORKA - WIELORYB ZABÓCJA"
PPS. taka wersja Szczęk bardziej przypadłaby CI do gustu http://www.youtube.com/watch?v=92yHyxeju1U (swoją drogą fajnu trailer :)
PPS. powstało mnóstwo filmów o morderzczych zwierzętach ( mordercze mrówki, mordercze gigantyczne mrówki, mordercze rekiny, wieloryby, wilki, ptaki itd...) jednak wiesz co sprawia że Szczęki robią takie pioronujące wrażenie, bo mimo tego że film wyolbrzymia część rzeczy, to jest w nim naprawde spora doza prawdy.
Uwaga nie dla osób o słabych nerwach : http://www.sharkattacks.com/bites.htm przyjrzyj się uważnie co ten drapieżnik jest w stanie zrobić jeżeli weźmie nas za obiad, bo jeżeli kiedykolwie będziesz mieć ochotę nurkować z rekinami, to warto żebyś była świadoma tego, że rekiny są nieprzewidywalne i raczej mało je interesuje to że stoisz w obronie ich praw. z drugiej strony trzymaj się swoich poglądów, tylko może uierunkuj je nie na forum o filmach tylko w stronę czynnej obrony zwierząt. Tego typu debaty, ciężko wypadają na filmwebie.

ocenił(a) film na 9
chibi_angel

Super klasyk. Jedno z tych widowisk które mimo lat niewiele się zestarzało.

ocenił(a) film na 9
Rahabiel

Niech potwierdzeniem MOŻLIWOŚCI ataków rekinów na ludzi będą ostatnie wydarzenia w Sharm el Sheikh.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80576,8769845,Kolejny_atak_rekina_w_Egi pcie__Zginela_70_latka.html

ocenił(a) film na 10
Rahabiel

to zdanie przejdzie do klasyki absurdu:
"3. przedstawianie rekinów, które w rzeczywistości atakują z innych pobudek niż z agresji
(chociaż czasami zdarza się, że z atakują z agresji) jest absurdalne!"

:-DDDD Nie pozdrawiam! :-)

To jest fikcja. To tak jakby napisać, że "Misery" to taki paskudny film, bo pokazuje pielęgniarkę jako psychopatkę zdolną do morderstwa, a przecież pielęgniarki to takie miłe i pomocne kobiety. A na idiotów nie poradzisz - skoro pani potrafiła pobić torebką aktora, bo w przeciwieństwie do serialowej postaci nie jeździ na wózku, to co należy Twoim zdaniem zrobić? Zakazać produkowania filmów i seriali? Komponowania i wykonywania muzyki? Pisania dramatów, prozy, poezji? Wystawiania sztuk teatralnych?

Stanley_Hartman

właśnie przełączyłam na ale kino! i zobaczyłam że puścili "szczęki". pierwszy raz oglądałam szczęki kiedy byłam dzieckiem i dobrze wiedziałam, że to tylko film. Dobry film. I pamiętam, że wcale nie myślałam wtedy o tym, że rekiny to straszne, krwiożercze potwory, które atakują z byle powodu. Film raczej spowodował, że próbowałam się dowiedzieć co nieco o rekinach. Myślę że mądry widz rozumie, że ogląda film, a nie dokument o rekinach. A w filmach wszystko jest możliwe i wszystkie chwyty dozwolone. Myślę, że Liberian girl nie przemyślała do końca swojego postu, poniosły ją emocje, bo kocha zwierzęta. Moim zdaniem film jest świetny, a teraz jeszcze z sentymentem patrzę na grę Roya Scheidera, pasował do swojej roli jak nikt inny.