PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1217}

Szczęki

Jaws
1975
7,0 108 tys. ocen
7,0 10 1 108425
8,0 66 krytyków
Szczęki
powrót do forum filmu Szczęki

dobryyy

użytkownik usunięty

niema co się znęcać nad tym filmem..... w dzecinstwie przerażał, teraz ....śmieszy... ale
klasykiem jest bez wątpienia.

ocenił(a) film na 9

Po pierwsze - kto się znęca. Po drugie - kogo śmieszy? Nie znam takiej osoby. Nie ma w nim nic śmiesznego. Jest natomiast napięcie, świetne aktorstwo, dialogi, piekne ujęcia, charyzmatyczni bohaterowie, dobra muzyka i niezapomniany klimat.

użytkownik usunięty
jasiu15

jesteś fanem...spoko...ale nie każdy nim jest i mam prawo do wypowiedzenia swojego zdania....nie rozumiesz...nie komentuj.

ocenił(a) film na 9

Ale na posta nie odpowiedziałeś.

użytkownik usunięty
jasiu15

pisząc "nie ma co się znęcać nad tym filmem"- to było takie zastanowienie się, przełożone na słowa, nie twierdzę,że ktoś się znęca...po prostu mógłbym go trochę bardziej skrytykować ale ze względu na to, ze jest klasykiem i kiedyś ten film bardzo lubiłem....nie zrobiłem tego......

A "Ptaki" nie śmieszą momentami?

użytkownik usunięty
BartSmith

No tak! Tylko, że "Ptaki" to lepszy film jak dla mnie...

Ja muszę go sobie odświeżyć. Z tego co pamiętam to tylko klimat tam był świetny, ale może po kilkuletniej przerwie uznam, że jest lepszy.

Co do "Szczęk" - ja go cenię głównie za to, że jest to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy horror/thriller z udziałem zwierzęcia. Jak porównam inne tego typu filmy to wyglądają przy tym jak marne projekty studenckie. Film pomimo lat nadal trzyma w napięciu, do tego cały czas jest mix napięcia i spokoju. Wtedy wystarczyła tylko 1 kamera, barka i 3 świetnych aktorów, a dzisiaj nawet efekty komputerowe CGI nic nie dają. Film także ma fajny przekaz (jak na horror to nieczęsto spotykane), gdzie wyśmiewa władze, dla których liczy się tylko zysk. Nie wspomnę już o świetnej muzyce, która dodaje klimatu i napięcia.

użytkownik usunięty
BartSmith

A jak już mam coś więcej napisać o filmie "Szczęki" to powiem szczerze, że druga część lepsza od jedynki...mimo,że nie są to moje ulubione filmy!

Dla mnie każda część po jedynce jest naciągana i niepotrzebna tak na serio. Ślizgali się na sukcesie pierwszej części. Jednak i tak dwójka nie jest zła, gorzej jest z 3 i 4 częścią. Ale Ciebie rozumiem, bo dla mnie np. film "Francuski Łącznik" który jest sławiony i doceniany był tylko dobry, a druga część (znacznie gorzej oceniana) była świetna.