PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627392}

Sześć razy Emma

Seis puntos sobre Emma
2011
6,4 617  ocen
6,4 10 1 617
Sześć razy Emma
powrót do forum filmu Sześć razy Emma

Pierwszy film na festiwalu kina hiszpanskiego za nami. Jak Wasze odczucia po tym filmie? Os
gusta?

Zabawne dialogi i genialna postać Emmy to pierwsze co mi się nasuwa po obejrzeniu. Koncówka
jedynie jakoś zmniejszyła mój entuzjazm. Ale film dobry 7+.

semiconductor13

Mam trochę mieszane odczucia. Niewidoma, zagubiona dziewczyna w kryzysowej Hiszpanii chce dziecka niemając stałego partnera.To mi podchodzi pod science-fiction. Odrzuca 2 potencjalnych facetów, zachodzi w ciążę i koniec.
Postać Emmy bardzo ciekawa, naprawdę budzi sympatię w czym pomaga tez naprawdę ładna aktorka.
Ale zakończenie-przynajmniej te kilkanaście minut za krótkie. Nie mam nic prezeciwko niedopowiedzianym filmom, ale tutaj wygląda to tak jakby producent przyszedł do reżysera i powiedział mu, że pieniądze się kończą i trzeba ścinać co się da.
Bardzo mi się też podobał cytat z rozmowy Emmy z telefonicznym kolegą po pierwszej wizycie na terapii:(...)Wszyscy uważają, że są najbardziej nieszczęśliwymi ludźmi na Ziemi. Jak zwykle(...) Pasuje do przynajmniej kilku miliardów ludzi na świecie.

ocenił(a) film na 7
semiconductor13

Właśnie obejrzałem. Jak dla mnie to film wart obejrzenia i pomyślenia nad ceną szczęścia i celem życia. Dobra gra głównej bohaterki. A koniec... cóż, nie wszystkie filmy muszą kończyć się typowym happy endem.

ocenił(a) film na 7
semiconductor13

Akurat obejrzałem. Cóż, taka mała refleksja. Idąc tropem dosyć przewidywalnych, w tym przypadku, zachowań ludzkiej psychiki dziecko zostanie potraktowane równie przedmiotowo jak tzw. dawcy spermy. I chyba jednak Emma uważała się za najnieszczęśliwszą osobę na świecie, skoro sama sobie dało prawo do unieszczęśliwiania innych.

ocenił(a) film na 7
tonymontano

Jedyne kogo unieszczęśliwiła to był German. Ale jednak na spotkaniach mówiła, że nie potrafi kochać facetów, wiedział o tym. W stosunku do reszty nie była krzywdząca, raczej usuwała się na bok. Potrafiła podbudować miłym słowem.

ocenił(a) film na 7
semiconductor13

Skrzywdziła faceta, od którego odeszła na początku (bo sperma była za słaba!), skrzywdziła tego młodego (któremu nota bene należało się, bo był gnojem), i Germana, którego oszukała (chodź on też nie był bez winy). I wybiegając poza film, skrzywdzi dziecko. A najszczęśliwsi byli Ci którzy zaakceptowali swoje ułomności (dziewczyna na wózku, upośledzony chłopak i w końcu dziewczyna bez palców). Generalnie rzecz biorąc wredna była.

ocenił(a) film na 8
tonymontano

Zgadza się - wredna. Film dobry/bardzo dobry