PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659370
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Który film według was jest lepszy i dlaczego? Mi podobały się oba filmy i oba są świetne,ale bardziej jednak "Cienka czerwona linia". Film ten wydaje mi się bardziej realistyczny,mniej efektów specjalnych,lepsze ujęcie i lepsza muzyka.
Żeby byc sprawiedliwym posta tego zamieściłam na forach obu filmów.

ocenił(a) film na 8
Megi_29

Tylko chcesz porównać dwa różne gatunkowo filmy. Pomimo podobnej tematyki (II wojna i tede.)Cienka czerwona linia jest przede wszytskim filmem psychologicznym (jak dla mnie). W bardziej złożony sposób ukazuje zwichrowanie psychiki człowieka na froncie. Szeregowiec Ryan z kolei jest dramatem.
I dlatego ja osobiście nie odpowiem który jest lepszy. Nie porównuje się ze sobą dwóch dzieł sztuki.
Pozdr.

ocenił(a) film na 10
Megi_29

Oba są tak samo rewelacyjne.
Biorąc pod uwagę stereotyp filmów wojennych to wygrałby Szeregowiec, jednak psychologiczne ukazanie wojny przez Mallicka w Thin red line bardziej mnie urzekło.

Megi_29

To znaczy tak, może żeczywiście te filmy się gatunkowo różnią, ale to nie oznacza, że nie mogę Ci powiedzieć, który jest według mnie lepszy.
Moim zdaniem Cienka czerwona linia jest filem bardzo dobrym, antomiast szeregowiec ryan jest istnym arcydziełem, naprawdę genialnie zrealizowanym!

ocenił(a) film na 10
Megi_29

SZEREGOWIEC RYAN poprostu film miażdzy... plaża Omaha...słowami nie można opisać filmu...uważam ze to najlepszy film wojenny...na 2 miejscu Wróg u Bram , Najdłuższy Dzień (68 rok 2 oscary ,polecam ), a na 4 miejscu Cienka Czerowna Linia