Rewelacyjny film, wcale nie ociekający patriotyzmem jak niektórzy wyolbrzymiali, stworzony z niezwykłym rozmachem film kipiący nie zbędnym patosem - a niesamowitym realizmem.
Ps. Denerwowały mnie idealnie białe zęby Dejmona i Henksa, ale cóż...
O tak... w pewnym momencie zęby Matta były niczym dzwonek wyrywający z napięcia oznajmiając "to Hollywood" :P
Świetny film,realistyczny,pod koniec wzruszający,Spielberg tworząc ten film oddał zapewne hołd bohaterom...Świetnie zrealizowane sceny batalistyczne,na ich widok nie chce się być żołnierzem. ;( 9/10
Zgadzam się z Tobą w 100%. Mnie jeszcze denerwuje w filmach to salutowanie, które zwykle występuje na końcu filmu, no ale okazują w ten sposób szacunek zmarłym więc nie będę wybrzydzać ;] Ogólnie to film jeden z najlepszych jakie widziałam w życiu. Oby więcej takich filmów!
Naprawdę świetny film, bardzo realistyczny, i co najważniejsze nie jest nudny, sceny batalistyczne zrobiły na mnie ogromne wrażenie - jeszcze takich nie widziałem :)
Film jest świetny bez dwóch zdań. Zawsze sie wku***** jak na wieży ginie Jackson. Popolupo hehehe...
do końca nie jestem przekonany czy naprawdę ktoś byłby tak wspaniałomyślny aby wydać rozkaz ratowania takiego ryana. Wojna to wojna. Zazwyczaj obowiązują tam twarde reguły i jakoś nie chce mi się wierzyć aby ktoś zdecydował się na ryzykowaniem oddziału dla ocalenia szeregowego. Choć z drugiej strony kto wie... W sumie, to jedyna sprawa do której mogę się przyczepić.
Generalnie to jest bardzo ładny film. Jeżeli ktoś twierdzi że zbyt dużo w tym amerykańskiego patosu , to być może ma i rację, aczkolwiek ja to kupuję. Bo w tym filmie mamy wszystko. Począwszy od widowiskowych scen walki, poprzez dobre aktorstwo(choć akurat hanks jest troszeczkę bezbarwny i nienaturalnie sentymentalny, ale to tylko moje takie małe odczucie). Ja zwracam przedewszystkim uwagę na Toma Sizemora, Diesla(jedna z nielicznych jego dobrych ról, choć tylko epizodyczna, no i gość grający Dunbara). Scena ataku na Normandię jest klasą samą dla siebie. Mimo iż, nie jestem fanem Kompanii braci itp... raczej zasypiam na tego typu produkcjach, to ta scena naprawdę jest zrobiona doskonale i z przyjemnością się ją ogląda.
naprawde dobry film wojenny. Polecam z czystym sumieniem. 8/10
"nie chce mi się wierzyć aby ktoś zdecydował się na ryzykowaniem oddziału dla ocalenia szeregowego"
to na faktach byo
dokładnie :):) chociaż ja się waham od dłuższego czasu między oceną 8 a 9 :) co nie zmienia faktu że to bardzo dobry film, patos amerykanski nie przeszkadzal mi tu zaspecjalnie :) no może ta powiewająca flaga na samym końcu... i niezbyt realistyczna misja dlatego miedzy 8 a 9 a nie 9 a 10 :)
Gorąco polecam ! NAWet zew względu na sceny batalistyczne !
Te krytykowanie 'patosu' amerykańskiego stało się chyba modne.
"Powiewająca flaga na końcu". Film jest amerykański, zrobiony w dużej mierzę przez Amerykanów, opowiada o żołnierzach amerykańskich i ich upamiętnia, stawia im pomnik. Powiewająca flaga amerykańska to jest element, który czyni film gorszym?
"Niezbyt realistyczna misja". Taka misja była naprawdę.
Najlepszy film wojenny (w sensie, że o II Wojnie Światowej) wszech czasów.
Tak, powiewająca flaga trochę mnie irytowała. Ale wspomniałem też, że amerykański patos, akurat w tym filmie w ogóle mi nie przeszkadzał, właśnie dlatego że jest to film żołnierzach amerykańskich, a nie np brytyjskich.
Nie napisałem, że czyni film gorszym, w zasadzie miałem na myśli nierealistyczną misję, ale jeśli faktycznie tak było, to sorry, zwracam honory, nie wiedziałem.
tak czy inaczej podtrzymuję swoją ocenę 9/10 :) rewelacyjny film:)
Film o.k
Ja oceniam na 10, może dlatego, że nie widziałam lepszych filmów (zbyt małe doświadczenie w tej dziedzinie). Ale najwyższa ocena należy się tez za to, ze jest świetnie zrobiony - brak błędów reżysera. Świetna gra Toma Hanksa.
I szkoda..tak mu od samego początku kibicowałam - śmierć Jackson'a ;(
Pozdrawiam!
Co do realizmu to jakis czas temu w "Pogromcach Mitów" udowodnionu, ze nie da sie zabic snajpera strzalem w jego lunete, tak jak zrobi to Jackson. Jego pocisk przebil soczewki i trafil niemca w oko. W Pogromcach sprawdzali ten mit w sprzyjajacych warunkach, a mimo to sie nie udalo. W filmie byl jeszcze lekki wiatr (2 działki :D) i deszcze wiec wydaje sie to jeszce bardziej nieprawdopodobne.