PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659370
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

9/10

ocenił(a) film na 9

Rewelacyjny, ale nie zasługuje według mnie na najwyższą ocenę, bo widziałem dużo lepsze filmy wojenne. Pokazuje lądowanie na plaży Omaha, ma świetne zdjęcia, bardzo dobry scenariusz, rewelacyjną reżyserię i doborową obsadę. Pokazuje, co w tych trudnych czasach ludzie byli wstanie zrobić dla jednego człowieka. Ale jednak nie ma żadnego przesłania. 9/10.

ocenił(a) film na 10
Bartek_Sekowski

jak to nie ma żadnego przesłania?? a pokazane cierpienie wojenne ? a surrealizm wojny? bylo tam takie zdanie "to czysty surrealizm" pokazuje bezsens wojny... poza tym pokazuje że żołnierze nie mysleli tylko o ratowaniu kraju ale i o cywilach, o matce Ryana.

ocenił(a) film na 9
marta_heva

Dla mnie to był po prostu film o wojnie. Mieli rozkaz ratować Ryana, inaczej by tego nie zrobili. Dla mnie oblicze wojny pokazują takie filmy, jak: "Pan życia i śmierci", "Stalingrad", czy "Pełny magazynek".

ocenił(a) film na 10
Bartek_Sekowski

nie mówię o tych co dostali zadanie tylko o tych którzy to zlecili

marta_heva

Ale prawdą jest że tak właśnie wygląda wojna. Nie jest to tak że żołnierze ruszają po chwałę i mają nadzieję że zwyciężą albo zginą za ojczyznę. Naprawdę wojna to krew, łzy, masakra i piekło. Aż boję się myśleć co by było gdyby wybuchła wojna atomowa :(

ocenił(a) film na 10
Bartek_Sekowski

Ciekawe jak dużo lepsze sa te filmy. Chyba zabraknie ci skali, bo tu daleś 9/10? Zresztą, każdy film jest inny i mierzenie ich jedną miarką nie ma większego sensu. Przesłanie kazdy musi sobie sam znaleźć, chyba że ktoś lubi łopatologię.

ocenił(a) film na 9
Nonciech

Więc według Ciebie jakie filmy można porównywać? Chyba żadne, skoro nie mogę porównać filmu wojennego z filmem wojennym. A filmy, które wymieniłem, zasługują na notę 10/10.

ocenił(a) film na 10
Bartek_Sekowski

Lepsze od Szeregowca Ryana? Na przykład te:

1. Łowca Jeleni
2. Pluton
3. Full Metal Jacket
4. Cienka Czerwona Linia

użytkownik usunięty
Bartek_Sekowski

Zgadzam się z autorem 9/10 jak najbardziej zasłużone