PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659360
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Co do flag...

ocenił(a) film na 8

Zastanawia mnie jedna kwestia: na filmie widzimy powiewające nad amerykańskim cmentarzem dwie flagi: francuską i amerykańską. Tymczasem ja widziałem to miejsce na własne oczy i powiewają tam w rzeczywistości dwie flagi amerykańskie - żadnej francuskiej (bardzo dobrze, nawiasem mówiąc :P)... Może mi to ktos wyjaśnić? Czyżby od kręcenia filmu zerwali flagę francuską...?

użytkownik usunięty
sildin

Co do flag.. Flage francuską zakłada sie w dniu w którym rozpoczął się D-day)

ocenił(a) film na 8

Hmm... Nie wiedziałem (nie zwróciłem uwagi na poprzednich uroczystościach)... A więc "Szeregowiec" zaczynał się (scena na cmentarzu) 6 czerwca...?
Wogóle dziwna tradycja... W koncu co Francuzi do tego mają... Żeby nagle podkreślać ich właśnie 6 czerwca??? Jakieś gesty pojednania, podziękowania? Przecież nawet jeśli mówić o witaniu amerykanów we Francji i wdzięczności w pierwszysch dniach po wyzwoleniu to do witania z otwartymi ramionami wiele tam brakowało...
A na przykład na polskim cmentarzu koło Urville polska i francuska flaga wiszą obok siebie okrągły rok... Bynajmniej dzięki za oświecenie mnie...

użytkownik usunięty
sildin

Bynajmniej???? a wiesz co to znaczy bynajmniej?

ocenił(a) film na 9
sildin

czemu niby niemiałaby byc wieszana flaga francyska skoro ci wszyscy zołnierze zgileni własnie w normandi która lezy we francji
troche ruszcie głowa a nie odrazu piszecie ze nierozumiecie