PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659360
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Ten film przejdzie do historii dzięki pierwszej scenie. Lądowanie w Normandii - epickie, ultrarealistyczne, krwawe. Trzydzieści prawie minut masakry kiedy poziom adrenaliny u widza skacze niebezpiecznie w górę. Film który zmienił sposób kręcenia scen batalistycznych nie tylko w filmach o współczesnej wojnie (np. Joanna D'Arc Bessona). Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie że bez Ryana nie byłoby "Pasji". Ale co poza lądowaniem na Plaży Omaha? Czy pamięta się z tego filmu coś jeszcze? Jakieś postacie, jakąś grę aktorską?Czy to co się działo jak już poszli szukać tego Ryana w ogóle ma w tym filmie znaczenie? Temat do dyskusji...

ocenił(a) film na 7
Postac

co ty powiesz ?
naprawde tak?
czytałes o tym czy skopiowalłes hhehehehehe

ocenił(a) film na 7
konrii_2

Ani jedno ani drugie. Sam wymyśliłem. A Ty masz coś do powiedzenia na temat czy tylko chciałeś się elokwencją popisać?

ocenił(a) film na 7
Postac

Ja tak po części uważam. Gdyby nie sekwencja lądowania wojsk amerykańskich na plaży Omaha ten film byłby nijaki.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Może źle się wyraziłem. Moze nie "nijaki" ale przeciętny i nie wnoszący nic nowego ani ciekawego.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

pochwaaaaaaa zdecydowanie chciałem sie popisać tą elekwencją co kolwiek to znaczy buahahahhahaahhahaha

Postac

O nie,
Ta scena to tylko wstęp.
Bo ten film jest dla tych którzy wojny nie widzieli i nie wiedzą że to ból, cierpienie, smród, bezsensowna śmierć, dehumanizacja.

Po części dla "odkłamania" innych filmów bohaterstwie, patriotyzmie, o zabijaniu w imię "miłości do ojczyzny".

Sam napisałeś że film jest "ultrarealistyczny". Taki jest do końca.

ocenił(a) film na 7
cezaryzaw

Film jest "ultrarealistyczny" ale tylko jeśli chodzi o samą walkę, czy obraz pola bitwy...

_Pablos_

Zadam Ci proste pytanie. Co Twoim zdaniem jest gorsze: 8 godzin przed desantem i droga barką na plażę czy tych 30 minut po otwarciu rampy???

ocenił(a) film na 7
cezaryzaw

Nie wiem. Nigdy nie zdarzyło mi się uczestniczyć w desancie. A Tobie się zdarzyło? Mówię tylko, że walka jest realistyczna a sama historia już nie.

ocenił(a) film na 9
Postac

w sumie najbardziej pamięta się akcje i efekty specjalne ,które zmieniły współczesne kino i film ten był przetarciem przed "Kompanią Braci".Zaś sama fabuła jest dość prosta może nawet zbyt prosta jak na Spilberga i nieco naiwana 8 żołnierzy idzie ratować 1,taka akcja jest nieprawdopodobna[chyba,że w radzieckim kine patriotycznym,choć tam by pewnie 1 ratował 8].Film dobry jednak daleko mu do "ciekiej" pod względem treści to inna para kaloszy

ocenił(a) film na 8
Maro_11

Nie tylko moi mili, jeśli tylko bardziej się zagłębicie zobaczycie że w filmie każda niemal scena jest przemyślana i dokładnie dopracowana Film ten nie może być nijaki ponieważ, ustanowił on nowy styl kręcenia filmów wojennych i już chociażby za, to przechodzi do klasyki gatunku i nie tylko.

ocenił(a) film na 9
Postac

Mi najbardziej zapadła w pamięć ostatnia część filmu czyli jatka w zrujnowanym mieście oraz ta "cisza przed burzą" kiedy żołnierze siedzieli spokojnie czekając na bitwę i słuchali jakiegoś starego przeboju.