PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659353
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Dlaczego?

ocenił(a) film na 8

Pytanie: Co jest takiego w tym filmie zeby dawac mu 10/10? Co on robi w 30 najlepszych
filmow w historii? Nikogo nie atakuje, moze cos przeoczylem ale po prostu ten film to "jeden
z wielu", nic szczegolnego.

Sceny bitew - bardzo OK. Ale sama historia jest dosyc nacigana i nieciekawa. Przeslanie o
tym jak to ludzie sie zmieniaja na wojnie - OK, ale watek amerykansko-patriotyczny slabo
wyszedl(zreszta zwykle tak bywa). Niektore ujecia i zblizenia byly tak slabe ze az nie chcialo
sie patrzec...

"Zasluz na to" - z jednej strony mocne, z drugiej kiczowate. Nie wiem co o tym sadzic.

No i naprawde jedna z gorszych rol Hanksa. W sumie nic szczegolnego w tym filmie nie
pokazal, zupelnie nie pasuje do granej roli...

No to pytanie: dlaczego? Moze mnie przekonacie? Moze obalicie moje w/w argumenty?

ocenił(a) film na 10
Keczup96

Kino wojenne, batalistyczne można podzielić na przed szeregowcem Ryanem i po szeregowcu Ryanie. Ten film wprowadził nową jakość jeśli chodzi o cześć wizualną tego typu filmów.

ocenił(a) film na 6
polukr

Tu się zgodzę, Szeregowiec Ryan w swoim czasie miał bez wątpienie najlepiej zrealizowanie sceny batalistyczne. Jednak historyjka jak zwykle standardowa - dzielnie żołnierze ratują świat, czyli taka jaką powinien mieć przyjemny film do oglądnięcie na raz.

ocenił(a) film na 9
Keczup96

Spielbergowi najlepiej wychodziły (i wychodzą) filmy lekkie, łatwe i przyjemne. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Tak mogłoby pozostać, gdyby nie fakt, że chłopina za wszelką cenę chciał dostać Oskara. "Szeregowiec..." jest próbą wdarcia się na oskarowe salony. Film przygodowy, z wymuszonym wątkiem parapsychologicznym, osadzony w realiach II Wojny Światowej. Bardzo dobrze ogląda się, ale dogłębnej analizy nie potrzebuje. Daleki jestem od zaliczenia tego filmu do wojennych - batalistycznych.

ocenił(a) film na 9
KinoChop

Trochę mnie poniosło z tym wdarciem się na salony. Bardziej pasuje "próbą utrzymania na salonach". Sam sobie odpowiedziałem, bo edycja jest niemożliwa :)