PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659360
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Extra

ocenił(a) film na 9

super film 10/10

ocenił(a) film na 9
ziomek12345678

popieram

ocenił(a) film na 3
ziomek12345678

kwestia gustu ja oceniam 3/10

ocenił(a) film na 10
yowle93

Facepalm...

ocenił(a) film na 3
Dadelog

widzę że lubisz przerysowane gnioty "historyczne" ładnie ładnie 10/10 za 300?

ocenił(a) film na 10
yowle93

Ha ha ha! I piszę to ktoś kto daje 10/10 przerysowanej bajce o wampirach i wilkołakach...

. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\

Jeśli chodzi o 300, to nie jest film stricte historyczny, a jedynie inspirowany wydarzeniami historycznymi. Jego fabuła została oparta na komiksie Franka Millera i dlatego film został wykonany w technice mojącej maksymalnie upodobnić go do rysowanego komiksu, stąd właśnie taka jego surrealistyczna stylistyka.
Jednym może się ona wydawać sztuczna albo przerysowana, dla mnie natomiast nadaje walorów artystycznych temu filmowi oraz oryginalny wizualnie "szlif", który sprawia że całość jest mocno "odjechana".
Jeżeli dodać do tego niezłą grę aktorską oraz dynamiczne i świetnie zrealizowane sceny walki, stąd taka a nie inna moja ocena i nie jestem w niej odosobniony...

ocenił(a) film na 3
Dadelog

tak jak mówilem kazdy ma swoj gust :) sa powody dlaczego dałem undeworldowi 10/10, Twoja wypowiedz nie zmieni mojej oceny w stosunku do szeregowca rayana, nie logicznoscia tego filmu jest to ze zaden dowódca by nie wysłał swoich zolnierzy po 1 czlowieka

ocenił(a) film na 10
yowle93

Widać że kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Akurat Spielberg oparł fabułę Szeregowca Ryana na autentycznej historii czterech braci, którzy wzięli udział w Drugiej Wojnie Światowej, dokonując tylko nieznacznych zmian na potrzeby scenariusza. Szeregowiec Ryan istniał naprawdę. Tylko nie był szeregowcem, a sierżantem i nie nazywał się Ryan, lecz Niland.
Rozkaz wycofania go z pola walki i odesłania do domu wydał sam prezydent Roosevelt. Podobnie jak filmowy szeregowiec Ryan, Niland chciał pozostać w jednostce z towarzyszami broni i odmówił powrotu do domu. Ponieważ jednak rozkaz wydał sam prezydent, stawiającego opór Nilanda zakuto w kajdanki i odstawiono na statek płynący do Stanów.

Więcej na temat tej historii poczytaj sobie tutaj: http://www.wykop.pl/ramka/1053437/szeregowiec-ryan-historia-prawdziwa/ a dopiero potem krytykuj i oceniaj "logiczność" tego filmu. To właśnie życie, również na wojnie, pisze często najlepsze scenariusze, które wymykają się prostej logice, za to idealnie nadające się do sfilmowania.

Poza tym, pokaż mi inny film wojenny który mógłby się równać z Szeregowcem Ryan'em pod wzgledem rozmachu, realizmu i tak przejmująco bezpośredniego pokazania wojennego piekła .

ocenił(a) film na 10
Dadelog

Ponadto Persowie byli utożsamianie przez Spartan jako potwory - i ta stylistyka odpowiada oraz pasuje najlepiej do filmu, w którym one rzeczywiście wystepują (np. nieśmiertelni).