Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 660 tys. ocen
8,1 10 1 660123
7,8 58 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Ppoświęcanie i ryzykowanie życia kilku żołnierzy w tym oficerów dla ratowania jednego szeregowca.Żenada
Szeregowiec - zwykły żołnierz w dobrze funkcjonującej armii to tylko mało znaczący element całości, który tylko w grupie coś znaczy. Takich żołnierzy jak Ryan poświęcało się i poświęca się dla sukcesu akcji i nikt nie przejmował się tym, że jakaś Matka straciła kilku synów i nie może stracić kolejnego.
Jak dla mnie ten film to totalna bzdura i nie rozumiem dlaczego jest tak wysoko. Jedyne co jest w nim dobre do zdjęcia i same sceny desantu na plaże. Później zaczyna się bajeczka...

ocenił(a) film na 8
polukr

przecież to nic innego jak kolejna stanowska propaganda mówiąca o tym jak to oni dbają o swoich co jest głupotą, bo po tego "swojego" nie wysłali przecież obcych tylko też swoich (o których niby tak dbają) narażając ich na śmierć. I tak dzięki wspaniałomyślności i trosce o swoich obywateli, za równo ogółu jak i pojedynczej jednostki zginęło bodajże 5 typków za cenę jednego. Bardzo to ekonomiczne i etyczne - przecież tych pięciu poległych nie miało matek, rodzin itd. W ogóle amerykańce mnie wk.urwiają robiąc z siebie bohaterów i zbawców ludzkości np w filmie U-571 przypisali sobie rozszyfrowanie enigmy co jest kompletną bujdą pfffff. Nie piszę dalej bo tylko się denerwuję :p

ocenił(a) film na 10
DaMIaN_1988

a kto niby rozszyfrował enigmę krigsmarine ? ;)

ocenił(a) film na 8
polukr

tak w ogóle to enigmę "złamał" niejaki Marian Rejewski a nie marynarka wojskowa szwabskiej rzeszy

ocenił(a) film na 10
DaMIaN_1988

nie zrozumiałeś pytania. tam pomiędzy słowami "enigmę krigsmarine ?" nie ma przecinka. Nie chodziło mi oto ze amritsarskie niby złamała enigmę ., tylko o enigmę w wersji dla kamarinskiego z okresu drugiej wojny światowej. A Polacy nie złamali wersji enigmy używanej przez uboty w czasie wojny. To zrobili dopiero Anglicy. Chociaż fakt dane pozyskane od polaków , którzy złamali wersie używaną przez wermacht i Luftwaffe wydatnie pomogły anglikom . Ale cała robota wywiadowcza potrzebna do złamania wersji krigsmarine to nie była bułka z masłem. Wzrnym etapem było zdobycie enigmy na u-570

ocenił(a) film na 8
polukr

Masz rację brak przecinka :p Dzięki za sprostowanie. Nie zmienia to jednak faktu ze według USA ich obywatele to herosi:p

ocenił(a) film na 10
DaMIaN_1988

Przecież można powiedzieć o każdej nacji. Jak mawia starożytne czeskie przysłowie ; każda pliszka swój ogonek chwali.

rainmaker91

Jest tak wysoko w rankingu bo dużej ilości osób się podobał.

ocenił(a) film na 10
rainmaker91

pewien ciekawy dokument....warto obejrzeć

http://www.youtube.com/watch?v=kOH4Ii0hGuo