Czy prawie każdy amerykaniski wojenny film musi być wypełniony po brzegi Patosem!!!!!!!!!!!! No może poza lądowanie w normandi amerykanie uciekają przed większośćą kul a niemców ginie ze 100 od jednej amerykańskiej seri. Poza tym amerykańska wola walki i duma jest większa od zdrowego rozsądku!!!!!!!!!!6/10
No ty głupi ciulu! Wiesz w ogóle co to historia?! Co to przeszłość?! Kto wygrał podczas lądowania na 4 plażach Normandii w operacji zwanej D-Day hmm? OCZYWIŚCIE,ŻE ALIANCI! Widać z Historii miałeś co najwyżej 2+ -.-. Wszystko jest pięknie "rozłożyście" pokazane a nie tak, jak ty mówisz, ze od jednej kuli ginie 100 niemców (maks 2 jeżeli staną w 1 linii - ale to taka ironia). Wola walki? Duma? Człowieku to była wojna! Ty byś nie chciał uratować swojej starej, gdyby była oblegana w swoim domu przez niemców - wątpię. W tym filmie niczego nie brakuje...NICZEGO! Widać poziom tego filmu cię przerasta i kładzie płasko na glebie, to smutne.
dobrze ze 6/10 a nie jak niektore debile 1/10 ale mimo wszystko po pierwsze fabula filmu jest jako tako zgodna z historia a po drugie za same zdjecia i muzyke nalezy sie 10/10
Dla mnie ten film zaslugje na wiecej niz 10/10
Mimo ze jst troche amerykanski a ja "amerykanskich" (dzielni jankesi, happy end, przemowy motywacyjne ["najlepsza" to oczywiscie z Dnia Nieodległosci:)] itp, nie mówie tu o kinie Amerykanskim) filmow nie cierpie to jednak ten film jest dla mnie zupełnie genialny i jest jednym z lepszych i najlepiej zrealizowanych filmów Spielberga
Film jest bardzo dobry. Zasłużył by na 10/10 gdyby nie tak rażący patriotyzm. Nie mam nic przeciwko temu ale w tym filmie to po porostu przegięli.
9/10
ale kolega ocenił na 4/10, ale nie 6.
a ja już dodawać nic nie muszę. poprzednicy świetnie to nakreślili.
Proponuję poszukać korepetycji z ortografii. Na pierwszy rzut oka można naliczyć osiem błędów. Pisanie opinii w tak prymitywny sposób wali od razu po oczach i uniemożliwia wczytanie się w sens Twojej wypowiedzi...
no cóż....trudno się nie zgodzić, że "amerykańskiego patosu" jest tu pod dostatkiem. Amerykanie często ratują świat :). Warto zwrócić uwagę na inne (moim zdaniem) fenomenalne walory tego filmu...muzyka...efekty dźwiękowe...montaż...zdjęcia...niektóre sceny naprawdę przyprawiają o ciarki na plecach i chyba o to w tym filmie chodziło.
Brawa dla was ludzie. I dopóki w Polsce beda zyc tacy ludzie jak wy, nigdy nie zrobimy nic dla ludzkosci.
Bo przeciez film bylby genialny gdyby byl niezgodny z historia i to amerykanie dostali by po dupie. Niemcy sikali by na ich ciala, a co najodwazniejsi amerykanie zachowywaliby sie jak ten kapral co patrzyl sie jak szwab ktorego wczesnij wypuscil zabija mu kolege. Wtedy waszym zdaniem bylo by idealnie tak? Zamiast marudzic jacy amerykanie nie sa patriotyczni, ruszyli byscie wreszcie dupe i zrobili cos dla swojego kraju! ;/
ja takich odczuć nie miałem odnośnie tej sceny na plaży. Zrobiona ze smakiem i naprawdę realistycznie.
Co do patosu. Również uważam, że film pomimo swojej zdecydowanej nutki patriotycznej zrobiony jest z klasą. Sentymentalny, wzruszający, końcówka może rzeczywiście ciut zbyt cukierkowa i generalnie ładne to wszystko jest, ale ja mogę to przełknąć.
8/10
Zastosowano tu klasyczny "schemat Spielberg'a" (jak go nazywam) -
liczyłem na bardziej nowatorskie posunięcia. Troszkę za dużo
efekciarstwa w tym "bardzo amerykańskim" filmie. Zrobić coś takiego o
Powstaniu Warszawskim - ech...
Mi się film bardzo spodobał, ale nie mogłem się powstrzymać od krzywego uśmiechu gdy widziałem 2 końcowe sceny, najpierw Ryan, który salutuje na nagrobku (niby nic zabawnego, ale strasznie śmiesznie ten aktor to zrobił. Zamachnął się tak, że prawie się przewrócił) i na koniec oczywiście flaga amerykańska. Tak zbyt... Amerykańsko :) Ale pod względem realizmu, znakomitej gry aktorskiej i bardzo fajnych zdjęć. Znakomity film, ale mimo wszystko dla mnie takie 8+/10.
http://www.northim.blox.pl
Jeśli chodzi o film to, aż chce się zacytować Braciaka ,,...i to jest groza wojny. A nie jak my to zrobimy i powiemy, że czuję się wyobcowany przez Niemców" ;-)