PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659370
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

10/10 TO JEST NAJLEPSZY FILM KTÓRY KIEDYKOLWIEK WIDZIAŁEM OBEJRZAŁEM GO CHYBA 14 RAZY I WIEM ŻE OBEJRZE GO JESZCZE NIE JEDEN RAZ

mcmw

mi sie bardziej podobał Full Metal Jacket,ale Szeregowiec Ryan też jest zajebisty 9/10.

ocenił(a) film na 10
mcmw

Tak tak! To jest zdecydowanie NAJLEPSZY FILM EVER! Zrobił na mnie miażdżące wrażenie, mogę go oglądać po kilka razy pod rząd i za każdym razem budzi we mnie zachwyt. Tom Hanks jako kpt Miller jest niesamowity!

ocenił(a) film na 10
mcmw

Zgadzam sie ze wszystkimi opiniami! Film jest niesamowity, wbija w fotel. Pokazuje przawdziwe oblicza wony. Rezyser nie cackal sie, i robil wszystko tak, aby film byl jak najbarzdiej prawdziwy. Wspaniale role Toma Hanksa i Matta Damona. Szczegolnie ten drugi, choc mlody poradzil sobie. Hanks? Nie musze nic mowic. Kazdy wie co znaczy to nazwisko. PIEKNY FILM!

ocenił(a) film na 6
mela1993_5

Coz, jesli wydaje Ci sie, ze Spielberg sie nie cackal z ukazaniem prawdziwego oblicza wojny, to juz radze Ci zobaczyc 'Lowce jeleni' lub 'Ziemie niczyja'. Szeregowiec Ryan stara sie byc bardzo powazny, ale Spielberg po prostu nie potrafi wytrzymac presji i musi wcisnac jakies pseudo-'wielkie' sceny do swojego obrazu; to jakas flaga ameryki powiewa sobie, dobry jest dobry, zly jest zly, jedna strona jest sluszna, "umre za ojczyzne chocby nie wiem co" itd.
Nie zrozumcie mnie zle, film jest bardzo dobry, ale to dalej nie jest to. Obraz krytykujacy wojne, wg mnie, powinien byc serwowany na zimno. Bez trzymania przez rezysera jednej strony.
S. Spielberg zasluguje na miano czarodzieja kina, tylko czemu nie moze choc raz odpuscic sobie i nie robic pod publike.

p.s. Matt Damon to niezwykle drewniany aktor z jednym wyrazem twarzy przez caly film. Ogladalem juz dosc duzo filmow z nim i najwyzej w 'Utalentowanym p. Ripley' byl przekonujacy, ale wtedy jeszcze nie byl znany i musial sie na prawde wykazac. Tylko moje zdanie.
Pozdrawiam