PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659353
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Moment w którym niemiecki żołnierz powoli i konsekwentnie zabija Amerykanina. Jedna z najokrutniejszych scen w historii kina.

ocenił(a) film na 8
Lukasz2808

Zgadzam się, choć miotający się z kulą w gardle, dławiący się krwią obok Brytyjczyk, jeszcze bardziej czyni tę scenę okrutną...:(

ocenił(a) film na 10
Maxec72

"Zgadzam się, choć miotający się z kulą w gardle, dławiący się krwią obok Brytyjczyk, jeszcze bardziej czyni tę scenę okrutną...:("

Brytyjczyk?Byłem pewny, że to również Amerykanin...

ocenił(a) film na 10
kibic

''Byłem pewny, że to również Amerykanin...'' -jesteś pewny , ten miotający sie , zabity nożem , cały oddział i wszyscy którzy walczyli z niemcami w Normandi to Amerykanie:-)

ocenił(a) film na 10
FedererKing

Właśnie dlatego nie mam pojęcia skąd kolega Maxec72 wytrzasnął tam Brytyjczyka ;D

ocenił(a) film na 10
kibic

ja kiedyś też myślałem że w Normandii walczyli Anglicy , póżniej jak w CoD2 grałem to zobaczyłem przy misji D-day flage amerykańską:-)

ocenił(a) film na 8
FedererKing

Ależ oczywiście, że walczyli: lądowali na plaży "Sword", skąd Monty poszedł na Caen, wspomagali lądowanie Kanadoli na "Juno" i mieli swój udział w lądowaniu sił kombinowanych na plaży "Gold". Co do reszty zgadzam się z Wami:) Poniosło mnie, nawet sobie specjalnie puściłem dziś bo jeszcze przed kibica i Federera odpowiedzią dałbym łeb, że kprl Handerson czyli Max Martini i jego ludzie to byli Royal Marines:) Ja tu "pacze" po raz 15-ty na film, a oni mają orzełka na ramieniu czyli 101 Szturmowa albo jak kto woli Desantowa. Co nie zmienia faktu, że scena mocna...:(

ocenił(a) film na 10
Maxec72

Prawie dobrze poza "i mieli swój udział w lądowaniu sił kombinowanych na plaży "Gold"." nie tyle mieli udział, tylko stawili główne siły. Plaże Gold szturmowała Brytyjska 50 dywizja piechoty

ocenił(a) film na 10
kibic

Zawsze można powiedzieć że to po prostu byli alianci :D

ocenił(a) film na 10
Lukasz2808

Zaiste ;)

Lukasz2808

Wogóle prolog do "Szeregowca Ryan'a" niszczy swoim okrucieństwem i efektownością. Nawiasem mówiąc, poniżej ciekawy ranking:

http://kinogram.pl/25-najlepszych-filmowych-prologow-czesc-druga/

ocenił(a) film na 10
Ubiquity

do tej pory przy tym co obejrzałem to ten jest zdecydowanie najlepszy ale 7 miejsce dopiero? troche ciut za nisko moim zdaniem a twoim?

ocenił(a) film na 8
FedererKing

Mialem przyjemnosc zwiedzic cale wybrzeze Normandi oraz wszystkie plaze, wrazenia sa niesamowite tym bardziej po obejzeniu Filmu. Zwiedzanie Muzeow, Bunkrow czy bieganie w okopach no i oczywiscie slynna lodz desantowa od ktorej to zaczyna sie film. No a co do ostatniej sceny walki na pietrze jest naprawde bardzo emcjonujaca ukazuje jak belzitosnym trzeba bylo byc w tamtych czasach i walczyc o swoje zycie.