PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659383
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Wszyscy się nim zachwycają.Uważają że jest super i w ogóle.No ok nie jest złe tylko ja czegoś innego się po nim spodziewałem.W filmie skupiono się na pokazaniu małej grupy ludzi i tego co w ich pobliżu się działo.Ja liczyłem na jakieś ujęcie pokazujące cały plan walki a takiego nie było.Troszkę szkoda bo fajnie by było zobaczyć ogrom tej walki.
Z tego powodu moja ocena jest o punkt niższa.8/10

gogal1204

Nie było ogromu walki? Znaczy takich panoramicznych ujęć całości chyba?:P Przecież właśnie dobitnie był ukazany ogrom, masowa śmierć tych żołnierzy. Krew lała się strumieniami, a ludzie ginęli nim zdążyli zejść z łodzi. No co jak co, ale pierwsze sceny zrobiły na mnie niesamowite wrażenie.

ocenił(a) film na 8
gogal1204

Chodzi o to że skupiono się na pewnym fragmencie pola walki a nie pokazano nawet na krótką chwilę całego pola walki.

ocenił(a) film na 9
gogal1204

Wlasnie wg mnie zrobili to najlepiej jak mogli. Gdyby pokazali ladowanie z innej perspektywy, nie mozna by sie wczuc w pojedynczego zolnierza. Podczas niektorych ujec doslownie trzeba sie krecic przed ekranem, zeby nie oberwac kulki. Rewelacja. Czlowiek czuje sie jak by sam zaraz mial wyskoczyc z barki na plaze. A przerazajaca atmosfera na chwile przed opuszczeniem burty jest wrecz namacalna.

ocenił(a) film na 9
Wilkinson

Generalnie jest to jedna z moich ulubionych scen i moglbym sie nad nia spuszczac w nieskonczonosc ;) i nie dopuszcze do siebie zadnego slowa krytyki. ;) pozdro

ocenił(a) film na 8
gogal1204

Cóż każdy z nas miał inne oczekiwania.Dla mnie po prostu zabrakło kilku sekund ujęcia ukazującego całe pole walki.

gogal1204

takie chyba było założenie że na plaży zdjęcia są tak zrobione jakby operatorem był jeden z żołnierzy, przewraca się z nimi a potem biegnie dalej. chyba o to chodziło żeby pokazać ten widok z punktu jednej osoby, która przeciez nie mogla widziec calego pola walki. takie jest moje zdanie