PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659360
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Film jest bardzo poruszający. Wojna pokazana jest tam jak w żadnym innym wilmie wojennym (oczywiście najlepiej). Jest to z pewnością najlepszy film swjego gatunku. Spielberg ponownie pokazał że jest najlepszym reżyserem. Hanks jak zwykle najlepszy, z resztą wszystkie role są tam bardzo dobrze zagrane. Scena z lądowaniem na plaży
O-Maha przeszła już do historii kina. To trzeba obejrzeć.

ocenił(a) film na 10
Kowalblebleble

Prawdziwa wojna? Może. Skąd masz wiedzieć przecież tam nie byłeś. Ale realizacja i efekty są super. Wspomnę jeszcze o umundurowaniu i arsenale wojennym karabiny itp. np. Tygrysy czy MG40. Niemcy i tak by wygrali gdyby nie samaloty aliantów. A co do Stevena S. to znowu stworzył film inny niż wszystkie i jest współczesnym dzieckiem wyobraźni spośród współczesnych aktorów. Hanks może być ale ja zagrałbym lepiej.

Kowalblebleble

Ten film jest bardzo dobrze zrealizowany, pod względem technicznym i artystycznym jest OK. Pod względem przesłania - własciwie chodzi o to, zeby ukazać Amerykę w glorii i chwale, chociaż np. Emmerich potrafi być gorszy :P

ocenił(a) film na 9
Dobry_2

A może ty Eltanin byłeś na wojnie i wiesz jak tam jest? A co do Hanksa do bardzo dobra jego rola i nie sądze żebyś zagrał lepiej (mogę się założyć że jeszcze w ogóle nigdzie nie grałeś).
No, może i Spielberg chciał pokazać Amerykę w chwale ale nie zapominajmy że jest on z pochodzenia żydem i nie które teksty np: ten który wypowiedział Ryba do Caparzo gdy znalazł nóż na początku wyjątkowo nie pochlebiał Amerykanom (A co do Emmericha to też go nienawidzę za jego amerykańskość, choć jest niemcem).
No, ale każdy ma swoje zdanie.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Kowalblebleble

Eltanin nie był na wojnie, ale nie zakładam by mi się na twoim miejscu, że w niczym nie zagrał. Eltanin zagrał już nie raz i to o wiele, wiele lepiej niż niejaki Hanks

ocenił(a) film na 9

Ów niejaki Hanks jest moim ulubionym aktorem i jeszcze raz powtórze- Eltianin nie zagrałby lepiej niż jeden z najlepszych Hollywoodzkich aktorów(Hanks oczywiście).
Pozdro

użytkownik usunięty
Kowalblebleble

Nie zrozum mnie źle Mr. KOwaL, Hanks to również świetny aktor.
Pozdrowienia

ocenił(a) film na 9

Jeśli tak to sorki i zwracam honor ;)
Pozdro

ocenił(a) film na 9
Kowalblebleble

co wy mówice ze to jest realny film lodowanei w normandi jedna rzecz reszta filmy druga rzecz potem to jest paru rambów wykacajaczych dywizjony niemców (moze troszeczke przesadziałem ale realizm to to nieejst !!!)