PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659353
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

Pytanie

ocenił(a) film na 10

Nie wiecie co mówi jeden z tych dwóch żołnierzy w niemieckich mundurach, którzy idą z podniesionymi rękami w stronę amerykanów, zaraz po tym jak Jankesi ustanowili przyczółek na plaży. Następnie zostają oni rozstrzelani. Chyba mówią po francusku, nie spotkałem kopi z tłumaczeniem.

jeti

...mówią łamanym niemieckim i ruskim. "Nicht schisen. Ja, żem nikogogo nie zabil." (Amerykanie w żartach mówią, że niby umył ręce przed czy po jedzeniu - to o to chodzi?). Nie wiem w jakim celu ten ruski. Może po to, żeby ich wziąć za Polaków (coby śmierci uniknąć) wcielonych siłą do armii niemieckiej. Mówią też coś wcześniej, ale wybuchy i inne teksty nakładają się na siebie i ciężko cokolwiek wywnioskować. Wydaje mi się, że cały czas mówią plątaniną języków europejskich, że może któryś weźmie ich właśnie za nie-niemca i nie dostaną kulki (francuski też chyba jest momentami).

ocenił(a) film na 10
donbobasso

Ja dziękuję, setki razy tą scenę obczjałem i nie skojarzyłem tych słów. Dzięki:-) Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
donbobasso

Przecież w wermachcie służyło wielu Rosjan czy Polaków wiec może tym tropem poszli twórcy filmu. A amerykanie byli w takiej furii po rzezi na plaży ze strzelali do wszystkiego co w niemieckim mundurze. Po takich przeżyciach pewnie sam bym strzelał i nie patrzył czy to polak siła wcielony do wermachtu.

ocenił(a) film na 10
polukr

Tak to prawda, ten odcinek ,,Festung Europa"' obstawiały jednostki okupacyjne złożone z Folksdeoutchów lub kolabarantów z Europy wschodniej. Może to byli Ślązacy. Ja sam sobie się dziwię że nie zczajiłem ich słów.

ocenił(a) film na 5
polukr

Ba; przecież film wyreżyserował Spielberg, który ma tendencję do udzielania swoim niemieckim żołnierzom polskiego głosu - patrz: "Lista Schindlera".

ocenił(a) film na 10
yossarian_22

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka ;))) .

"Lista Schindlera" oglądałam dość dawno i już szczegółów nie pamiętam. Ale jeśli w tamtym filmie jacyś Niemcy mówili po polsku to pewnie dlatego ze grali ich polscy aktorzy :)

ocenił(a) film na 5
polukr

Napisałam to trochę z przekorą, odsyłam do gigantycznej dyskusji na ten temat - http://www.filmweb.pl/film/Lista+Schindlera-1993-1211/discussion/NIE%C5%B9LE+ZRO BIONY%2C+ALE+ARCYSZKODLIWY.+OKUPACJA+I+HOLOKAUST,526871 - teorie spiskowe które snują filmwebowicze są dosyć przerażające.

ocenił(a) film na 10
donbobasso

Pokombinowałem z ustawieniami equalizera na moim sprzęcie, i wniosek jest taki:
,,Nie strzelajcie! Ja sem Czech, ja żem nikogo nie zabil! ja sem Czech!" pif paf.

ocenił(a) film na 10
jeti

To było po czesku że nikogo nie zabili są czechami i znowu że nikogo nie zabili