Szeregowiec Ryan, Wróg u Bram, Cienka Czerwona Linia, Pearl Harbor, O jeden most za daleko , Tora!Tora!Tora! , a kto poda jeszcze jakieś dobre? (Z tym ,że nie chodzi mi o produkcje bez efektownej walki typu Pianista czy Lista Schindlera)
9 kompania jak nie oglądałeś to będziesz zachwycony, dugi wojenny film po ryanie jak dla mnie :)
moje ulubione to "Ofiary wojny" Briana de Palmy i dwa filmy Oliviera Stone "Pluton" i "Salvador"; ale pewnie je już widziałeś;
Pluton,Stalingrad,Patton,Najdłuższy dzień,Bitwa o Midway,Listy z Iwo Jimy,Młode Lwy,Bitwa o Ardeny,Szyfry wojny,Na zachodzie bez zmian,Ścieżki chwały,Tylko dla orłów,Złoto dla zuchwałych,Most na rzece kwai,Działa navarony...itd:)
dobry jest jeszcze film "Byliśmy żołnierzami" z Gibsonem... chyba niebył jeszcze wymieniony :)
Jak najbardziej polecam "Szyfry wojny" z Nicolasem Cagem. Film pełen efektów specjalnych oraz dźwiękowych. Dla mnie 2gi film po Szeregowcu Rayanie.
Z tych starszych to dodał bym jeszcze : Komandosi z Navarony, Bitwa o Anzio, Dzikie gęsi, Most na rzece Kwai, Zielone berety, Działa Navarony.
...przypomniał mi się jeszcze dobry film "Na tyłach wroga" z 2003 roku
pozdrawiam Maciek :]
Aż dziw bierze, że nikt nie dorzucił tutaj filmu "Czas apokalipsy", który szczerze polecam :)