/watch?v=TFquHFH0Dxo&feature=related
musisz sobie uzupelnic link sam/a.
Do innych: a co my mozemy zrobic aby przeciwdzialac temu choremu systemowi?
Dzięki.
ten filmik widziałem już dawno. I jest stronniczy jak cholera. Nie jest przecież tak ze świat jest czarno biały. Świat jest w różnych odcieniach szarości. Nie każdy żołnierz to gwałciciel i morderca dzieci. Rzekłbym nawet ze to jest margines. Żołnierze są zwykłymi ludźmi ze zwykłego społeczeństwa. Wystarczy podpatrzeć na statystyki policyjne , psychopatów i zboczeńców nie brakuje. Wojenny stres i widmo czyhającej w każdej chwili śmierci powoduje jakieś tam zmiany w umyśle i na pewno wielu ludzi dokonuje czynów których by nie dokonali w czasie pokoje . Ale nadal jest to naganny wyjątek nie reguła. Co niektórzy popadają ze skrajności w skrajność.
A czy ja twierdze ze wojna to coś dobrego ? wojna to szambo ale niektórzy popadają w jakieś skrajności.
Przepraszam, a obrazy produkowane przez hollywood nie są stronnicze? Oglądasz całe godziny papki o tym, jak to USA ratuje cały świat przed "tymi złymi". Gdyby hitler wygrał wojnę, oglądalibyśmy takie lukrowane brednie o nim i o faszystach. O ile w ogóle byśmy oglądali. Poza tym czy stronnicze jest przytoczenie faktów (podkreślam FAKTÓW) nt. tego, co tam się dzieje? czy może przyznanie faktu, że usa kolejny raz atakuje kraj, który wcześniej nic mu złego nie wyrządził..? Ten film jest bardziej obiektywny, niż teraz ci się wydaje. Poczytaj trochę o tym, z jakiego powodu usa zaczynało wojny w tylu krajach. Terroryzm to słowo opisujące działania tego kraju - to stwierdzenie jest lekko stronnicze. Ale bliskie prawdy.
gdyby Hitler wygrał wojnę to by cie na świecie nie było. ;) tak więc swoje istnienie zawdzięczasz tym krwiożerczym amerykanom.
"Poza tym czy stronnicze jest przytoczenie faktów (podkreślam FAKTÓW) nt. tego, co tam się dzieje?"
Tak bo to bo te FAKTY są wybiórcze. I nie przedstawiają całego obrazu sytuacji.
"czy może przyznanie faktu, że usa kolejny raz atakuje kraj, który wcześniej nic mu złego nie wyrządził..?"
hahaha bo Irak czasów Saddama to był kraj miłujący pokój. Gościowi odbiło po tym jak się poczuł oszukany przez państwa arabskie i zaczął gryźć rękę która go karmiła. Sprzedawał by sobie ta ropę jak normalny człowiek. tak jak to robi np Kuwejt czy Arabia Saudyjska i żył by sobie do dzisiaj jak król. Ale chciał pokazać jaki to jest kozak i dostał czapę
"Terroryzm to słowo opisujące działania tego kraju - to stwierdzenie jest lekko stronnicze. Ale bliskie prawdy."
USA zrobiło nie jedno głupstwo ale gdyby nie oni to dzisiaj na świcie byłby bajzel 100 razy większy.
"gdyby Hitler wygrał wojnę to by cie na świecie nie było"
Uwzględniłem to, pisząc "o ile w ogóle byśmy oglądali"... Nie zgodzę się jednak, że mam składac dzięki USA za to, że jednak faszyzm nie zniszczył Europy... "pomoc", gdy i tak niemcy były na straconej pozycji?(mówię o faktycznej pomocy, a nie walce o wpływy i "nie dowierzanie" w istnienie obozów koncetracyjnych...) To tak, jakby dziękowac Stalinowi za to samo. Nie ma mniejszego zła. Nam zagrażał hitler - milionom współcześnie żyjących cywili - stany.
"Tak bo to bo te FAKTY są wybiórcze. I nie przedstawiają całego obrazu sytuacji."
HAHAHA przepraszam, innej reakcji na to nie mam. człowieku, nasza kultura jest bombardowana propagandą "Pearl Harborową", w każdym wojennym filmie (i nie tylko wojennym) wmawiają ci, jak to ameryka ratuje świat, a każdy amerykanin jest szlachetny. Tu podaję ci fakty, o których publicznie W OGÓLE się nie mówi! A Ty stwierdzasz, że to subiektywizm, bo nie pokazuje całej prawdy?? To jest problem, o którym trzeba mówic! Trzeba to nagłaśniac! A nie stwierdzac, że przeciez nie wszyscy tacy są! Takie cos w ogóle nie powinno miec miejsca. Jeden 10 minutowy film przeciwko tonom taśmy filmów o tym, jaka to wojna jest szlachetna a amerykanie wspaniali...
"Sprzedawał by sobie ta ropę jak normalny człowiek. tak jak to robi np Kuwejt czy Arabia Saudyjska i żył by sobie do dzisiaj jak król. Ale chciał pokazać jaki to jest kozak i dostał czapę"
czyli sam przyznajesz, że rozumiesz o co w tym chodzi - sprzedaż ropy. Nawet nie wspominasz o bzdurze dot. posiadania broni atomowej. A przecież to ona była pretekstem... Jak więc możesz wmawiac stronniczośc autorowi tego reportażu?..
"USA zrobiło nie jedno głupstwo ale gdyby nie oni to dzisiaj na świcie byłby bajzel 100 razy większy. "
Z tym się nie zgodzę. Nie lubię gdybac na tematy historyczne, ale to spojrzenie jest tak naiwne, że nie mogę się z nim zgodzic. Poczytaj trochę. Poszukaj. Sprawdź, który kraj na ziemi toczy najwięcej wojen. Ile osób pochłaniają. Kto w nich cierpi. Sprawdź, czym zostały sprowokowane. Przykro mi, ale żyjesz w iluzji.
"Nie zgodzę się jednak, że mam składac dzięki USA za to, że jednak faszyzm nie zniszczył Europy... "pomoc", gdy i tak niemcy były na straconej pozycji?"
Dopóki USA nie włączyły się do wojny to Niemcy nie byli na straconej pozycji.
"A Ty stwierdzasz, że to subiektywizm, bo nie pokazuje całej prawdy?? To jest problem, o którym trzeba mówic! Trzeba to nagłaśniac! "
A le nie w sposób taki ze wszyscy żołnierze to zło wcielone i ze taki jest jedynie słuszny obraz wojny.
"...Takie cos w ogóle nie powinno miec miejsca."
Przeglądnij kroniki policyjne. takie rzeczy maja miejsce nawet bez wojny. Co nie oznacza że wszyscy obywatele to gwałciciele i mordercy. Niegdy nie mówiłem ze to co jest w tym filmiku to kłamstwo tylko ze jest to niewielka cześć znacznie większej całości.
"Nawet nie wspominasz o bzdurze dot. posiadania broni atomowej"
Saddam Kurdów to kadzidełkami truł ? W Iraku nie chodziło o broń atomową tylko o chemiczna i biologiczna. W owym czasie były uzasadnione podejrzenia ze Irak masowo produkuje tego rodzaju broń. Chodziarz to był tylko pretekst a głównym powodem były czynniki gospodarcze.
"Sprawdź, który kraj na ziemi toczy najwięcej wojen. Ile osób pochłaniają. Kto w nich cierpi. Sprawdź, czym zostały sprowokowane. Przykro mi, ale żyjesz w iluzji."
no popatrzmy na po niektóre wojenki
I wojna światowa - Rozpoczęta przez europejskie mocarstwa.
II wojna światowa rozpoczęta przez europejskie mocarstwa + Japonia.
Wojna w Korei- rozpoznając agresją komunistycznej północy.
Wojna w Wietnamie- najpierw komuniści i tłukli się z Francuzami, po podzieleniu kraju Komunistyczna północ próbowała są połączyć obie części. bardzo ciekawy był rok 1979. Wietnam pod czerwonym sztandarem i międzynarodówka na ustach zakatował w Kambodżę czerwonych kremów którzy walczyli pod czerwonym sztandarem i międzynarodówka na ustach. ale sami zostali najechani przez Chińczyków pod których wojska walczyły czerwonym sztandarem i międzynarodówka na ustach, jednak Chińczycy się wycofali bo z rejonu Syberii ostro zerkała radziecka armia pod czerwonym sztandarem i międzynarodówką na ustach.
ale jedziemy dalej
1979-89 Interwencja ZSRR w Afganistanie
1980-88 woja o ropę pomiędzy Irakiem i Iranem
1982- woja o Falklandy
1990r - Po kłótniach między krajami arabskimi Irak atakuje Kuwejt.
Były jeszcze wojenki z Izraelem i Po miedzy Indiami i Pakistanem
No i XXI wiek czyli Interwencja USA NATO w Afganistanie po atakach terrorystycznych i wojna w Iraku gdzie Krzak Junior postanowił zrobić porządek i dokończyć robotę tatusia z przed 10 lat.
W wielu tych wojna USA nie brało udziału a żadnej sami z siebie nie wywołali.
Dobrze, widzę, że trafiłem na osobę mającą wojskowego w rodzinie. czas więc zakończyc bezowocną dyskusję.
Po pierwsze oto link, może natchnie cię do dalszych poszukiwań:
http://decentrum.bzzz.net/fnb/2004/12/wojna-w-iraku-zbrodnie-usa-i-jej.html . Jak coś, to google masz jak chcesz więcej.
A teraz do rzeczy, czyli po drugie. I piszę to raczej do czytających temat, niż do ciebie.
Temat założyłem w celu zwrócenia uwagi na okropieństwo i bestialstwo wojny, o których w produkcjach hollywood się nie wspomina. Miało to na celu wzbudzenie do refleksji, np. w sytuacji oglądnięcia takiego "Pearl Harbor" : piękne love story ukazujące tak naprawdę jak się nad tym zastanowic zwykłą zbrodnię wojenną. Że w reakcji na atak? Ok, ale na atak wymierzony jednostce wojskowej. Amerykańska odpowiedź atomówką to było natomiast masowe morderstwo cywili, a właściwie całego miasta.
Nie wiem dla czego mój rozmówca tak broni własną piersią słodkiego wizerunku tak wojny, jak i USA. Byc może gwałt na 14-latce przy jej rodzinie, rozstrzelanie wszystkich i żarty żołnierzy uważa tylko za statystykę wprowadzającą w błąd. Byc może wierzy w to, że gdy żołnierka zostaje zbiorowo zgwałcona przez kolegów z pracy a po zgłoszeniu skargi w tej sprawie zamknięta w kontenerze przez zwierchników, to nie świadczy o całym chorym systemie, a pojedynczych przypadkach.
Kto myśli, sam wyciągnie wnioski na temat wojny i żołnierzy w USA ale nie tylko wobec tej konkretnie narodowości. Wojna wszędzie jest okrucieństwem. Uważam, że nie uraziłem tym filmikiem osób o zdrowej wrażliwości. Natomiast rozmówcę bardzo przepraszam, że śmiałem narazic na szwank nieskazitelne imię Armii Amerykańskiej tylko dla tego, że zdarza się im mordowac cywili z premedytacją, gwałcic i zabijac dzieci, a nawet w "ferworze walki" gwałcic własne koleżanki z pracy - po wcześniejszym otumanieniu ich narkotykami...
Dyskusję uważam z mojej strony za skończoną.
* ku ścisłości, Hiroszima i Nagasaki - 200 tysięcy ofiar BEZPOŚREDNIcH...
Tutaj jeszcze link dla zainteresowanych zbawienną działalnością usa dla ludzkości...
http://www.insomnia.pl/USA,_lider_ludob%C3%B3jstwa__-t159347.html
http://www.eioba.pl/a/32tu/usa-wojna-zbrodnia-i-klamstwo
PS
Tak jak napisałem - dla zainteresowanych. Nie jako kontynuowanie "dyskusji" z panem polukrem - wyjaśnienie zakończenia dyskusji zawarłem powyżej. czas wracac do nauki :)
"czas wracac do nauki :)"
no pasowało by to byś się nie podpierał takimi bredniami. ten podlinkowany przez ciebie tekst "USA, lider ludobójstwa " zawiera takie bzdury ze nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.
"Lata 1948-1953 to karna agresja USA na Filipiny"
Filipiny za aprobatą USA uzyskały niepodległość w 1946r
"latach 1950-1953 trwa wywołana przez USA wojna koreańska"
to mnie powaliło. jak USA mogły wywołać wojnę w Korei jak nie miały tam ani jednego żołnierza.?? To była by pierwsza w historii agresja poprzez masowy paniczny odwrót :))))
"Mało kto wie, że w okresie od 17 maja 1964 do 27 lutego 1973 roku (data zawieszenia broni) lotnictwo amerykańskie zrzuciło na Laos około 2,5 mln ton bomb,"
nie na Laos jako taki tylko na szlak Ho Hi mina. Komunistyczny Wietnam północny defakto zajął bezprawnie część Laosu do celów walki z południem. Jak komuniści prowadza działania zbrojne w Losie to jest super jak amerykanie próbują się im tam przeciwstawić to jest zbrodnia. Moralność Kalego jak nic !
To tak trochę dla przykładu bo praktycznie cały tekst to same brednie.
Te swoje informacje możesz sobie wydrukować i w buty wsadzić będziesz wyższy. to jedyny pożytek z tych bredni
Co do tego artykuliku "USA - wojna, zbrodnia i kłamstwo"
Ta konkretna sytuacja z ostrzelaniem przez śmigłowiec dziennikarza i cywilnej furgonetki to nie jest zbrodnia wojenna !!!
"Miało to na celu wzbudzenie do refleksji, np. w sytuacji oglądnięcia takiego "Pearl Harbor""
ten film to syf jakich mało :) wiec kiepski przykład ;)
"Nie wiem dla czego mój rozmówca tak broni własną piersią słodkiego wizerunku tak wojny, jak i USA."
Gdybyś zatytułować temat "popatrzcie co NIEKTÓRZY żołnierze USA wyrabiają " lub coś w tym stylu to pewnie byś się nawet nie wypowiedział. Ale wypowiadasz się w tym stylu jak by zbrodnie to był całościowy i jedynie słuszny obraz wojny. Tak sie czepiasz tech amerykanów a poszukaj sobie w internecie dokumentów sądu polowego przy 1 dywizji pancernej Gen Maczka. Nasi żołnierze walczący o wolność "naszą i waszą " też gwałcili i mordowali w tym siebie na wzajem. Psychopatów i zboczeńców nie brakuje w żadnej naci czy grupie społecznej, zawodowej itp.
Atak na Hiroszima i Nagasaki to nie była żadna odpowiedz na atak na Pearl Harbor . To był najszybszy i naj mniej krwawy sposób zakończenia tej wojny kturej to Amerykanie nie wywołali. Jak szukasz winnych to szukaj ich w ówczesnym Japońskim rządzie. To on swoimi chorymi postępowaniami zgotował własnemu narodowi rzeż .
"Atak na Hiroszima i Nagasaki [...] To był najszybszy i naj mniej krwawy sposób zakończenia tej wojny kturej to Amerykanie nie wywołali."
200 tysięcy martwych cywili. Kobiety, dzieci, staruszki. Dwa miasta. Setki tysięcy okaleczonych ludzi żyjących do dziś.
Dla tego właśnie dalsza rozmowa nie ma sensu.
Reszty wypowiedzi nie będę komentował. Poczytaj resztę linków jeśli chcesz, choc wątpię, że coś ci to da. Fanatyka nie przegadasz. Wszem i wobec oświadczam, że więcej na Twoje prowokacje nie odpowiem (bo wątpię, że jesteś aż tak zaślepiony, że w to wierzysz. Może musisz miec zawsze rację, może zapuściłeś się za daleko i teraz głupio ci się wycofac, ale nie wierzę, że dopadła cię taka znieczulica i wyrachowanie polityczne. Może po prostu bawi cię zaczepianie mnie.
Jeszcze co do frazesu "Psychopatów i zboczeńców nie brakuje w żadnej naci czy grupie społecznej, zawodowej itp." - w normalnych grupach społecznych takie zachowania są napiętnowane. Sprawców się kara. Są to izolowane jednostki. W wypadku wojska te jednostki jakoś dziwnym trafem zbierają się w grupki. Dopuszczają się bestialstw razem, w grupie. Gwałcą zbiorowo. Zbiorowo śmieją się z palonego ciała 14-letniej dziewczynki porównując do smażenia kurczaka. Ale oni nie są wśród swoich piętnowani. Ich przełożeni tuszują sprawy o których wiedzą. Zamykają ofiary głaszające krzywdę do kontenerów. Zabijają świadków. Uciekają przed odpowiedzialnością. NORMALNA grupa zawodowa/ społeczna tak nie robi. A teraz proszę zejdź ze mnie i sam dorośnij, ja nie muszę w tym uczestniczyc.
Dzięki za podbijanie tematu, więcej zdrowych na umyśle i sumieniu ludzi ma szansę obejrzec i zrozumiec ten film. Ale już wystarczy. Wracaj do gier strategicznych, w których wartośc człowieka się nie liczy. Gdzie ludzi symbolizują liczby.
"200 tysięcy martwych cywili. Kobiety, dzieci, staruszki. Dwa miasta. Setki tysięcy okaleczonych ludzi żyjących do dziś."
To mniej niż zginęło w czasie walk na Okinawie ! a teraz wyobraź sobie do jakiej rzezi by doszło gdyby amerykanie aby zakończyć wojnę musieli dokonać inwazji na wyspy macierzyste !!.
"Ale oni nie są wśród swoich piętnowani. Ich przełożeni tuszują sprawy o których wiedzą. "
ale tak jest w każdej armii na świecie !!! Piętnujesz wojenne bestialstwo to piętnuj wszystkich a nie tylko Amerykanów. Żaden z ciebie pacyfista tylko zwykły antyamerykanin. !! Dlaczego nie potępiasz agresji zbrojnej Korei północnej na południowa w 1950r ? Dlaczego nie piętnujesz zbrodni komunistów w Wietnamie. dlaczego nie użalasz się na cywilnymi ofiarami Sadama. Dlaczego nie krytykujesz samobójczych zamachów islamskich radykałów którzy się wysadzają w Iraku czy Afganistanie w miejscach publicznych zabijając setki kobiet i dzieci !! większość cywilnych ofiar w Iraku to są ofiary tego typu bratobójczych zamachów !.
"Może po prostu bawi cię zaczepianie mnie. "
Wcale mię to nie bawi. Po prostu powołujesz się na źródła w których są brednie . Jak hoćby to "latach 1950-1953 trwa wywołana przez USA wojna koreańska" wytłumacz mi proszę jak to amerykanie wywołali wojen w Korei ??
"Fanatyka nie przegadasz. ....(bo wątpię, że jesteś aż tak zaślepiony.."'
i to mówi osoba co wierzy w jakieś lewackie teorie spiskowe .
Nie chcę sobie nawet wyobrażać ,co by było gdyby ten niezrównoważony psychicznie i obłąkany człowiek,czyli Hitler Wódz III Rzeszy- wygrał wojnę.Nie ma co narzekać na żołnierzy.Żołnierze amerykańskich sił sbrojnych ,odgrywają dla Amerykanów kluczową rolę .Przeciętni obywatele amerykańscy,strzegą honoru żołnierza , odnoszą się z wielkim szacunkiem ,w stosunku do tych ludzi ,którzy stoją na straży ich bezpieczeństwa narodowego,bronią granic narażając swoje życie,żeby Amerykanie mogli spać spokojnie.Widziałam ,jak mieszkańcy małych stanów i większych angażują się w zbiórki potrzebnych i przydatnych rzeczy dla chłopców z korpusu Marines.Aż się ciepło na sercu robi ,gdy zauważa się jak bardzo doceniają wyrzeczenia, z którymi przychodzi mierzyć się tym chłopcom podczas pełnienia takiej służby.A u nas, PROSZĘ BARDZO jak zwykle wszystko na opak.Byle niezguła ,byle oferma i niedojda życiowa, ma czelność obrażać naszych chłopców z polskiej Armii, żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej .Ludzie, wstyd mi za nas.
jak problem z linkami, to szukajie na yt "Film którego Armia USA nie chce żebyś obejrzał"