PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=179}

Szeregowiec Ryan

Saving Private Ryan
1998
8,1 659 tys. ocen
8,1 10 1 659360
7,9 80 krytyków
Szeregowiec Ryan
powrót do forum filmu Szeregowiec Ryan

to już było

ocenił(a) film na 8

Film zrealizowany z nieznośnym amerykańskim patosem, ale bardzo sprawnie. Spielberg potwierdza, że jest "tylko" doskonałym rzemieślnikiem. Ogląda się z przyjemnością, ale żadne wrażenia nie pozostają. Po godzinie zaczęło mi się wydawać, że już to oglądałem i do tej chwili nie jestem tego pewien. Boję się, że za parę lat znów będę mógł oglądać jako nowość.

tatus

Porównaj sobie "Szeregowca..." z poprzednimi filmami o tematyce wojennej. Powinienes dostrzeć ogromny kontrast, chyba, że jesteś ślepy jak kret. "Szeregowiec Ryan" i "Kompania Braci" to najlepsze filmy wojenne i wielu reżyserów się na nich wzoruje.

ocenił(a) film na 9
Gh0st

No, bracie, tak daleko bym się nie zapędzał... Z pewnością film świetny, ale czy lepszy od na przykład niemieckiego "Stalingradu"? Nie postawiłbym flaszki w takim zakładzie...

ocenił(a) film na 10
wurkut

Dla mnie akurat Szeregowiec jest lepszy niż Stalingrad, chociaż Stalingrad też jest bardzo dobrym filmem. Przede wszystkim Ryan zyskuje w poronaniu do Stalingradu na swietnym aktorstwie i genialnej reżyserii Spielberga. Natomiast scenariusz to lepszy ma jednak Stalingrad.